RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1716|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Starter box 超快無電!

bf1942 發表於 2008-12-23 17:16:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
一排3000MAH電,10分鐘都無d電無晒 係唔係我排電懷左?
小肥胖 發表於 2008-12-23 17:23:23 | 只看該作者
用12v粉電
GOLDWING1800 發表於 2008-12-23 17:33:41 | 只看該作者

第一)
你排電每次差完後有冇睇過差到幾多mah落d電度
第二)
你排電用幾多A差落去??because如果用細A數差落去既話真係好快會冇電個bor
l3en668 發表於 2008-12-23 17:41:56 | 只看該作者
就算你差夠哂排3000 都唔得架.
你一定要改條電線出黎直夾12v粉電先夠用架(最好有4A-6.5A)
 樓主| bf1942 發表於 2008-12-23 17:52:12 | 只看該作者
原帖由 l3en668 於 2008-12-23 17:41 發表
就算你差夠哂排3000 都唔得架.
你一定要改條電線出黎直夾12v粉電先夠用架(最好有4A-6.5A)

首先,要多謝上面d reply

我想問12v粉電係乜(sorry我係新手,最好有圖)
我用2A差電,會無咁好力???即係話我要用4A差電???
l3en668 發表於 2008-12-23 18:35:16 | 只看該作者
你去鴨記就有架啦...最好買hitach架啦
http://tw.f4.page.bid.yahoo.com/tw/auction/d35228464?u=yuasa0729
自己去睇下啦
GOLDWING1800 發表於 2008-12-24 10:20:16 | 只看該作者
原帖由 bf1942 於 2008-12-23 17:52 發表

首先,要多謝上面d reply

我想問12v粉電係乜(sorry我係新手,最好有圖)
我用2A差電,會無咁好力???即係話我要用4A差電???

好多師兄都係冇用粉電架啦(我都係)..我唸唔駛晒錢買住!!!
2A差出嚟嘅電會飽d...但會冇乜力,轉多幾下就會用完,你試吓用3.5A or 4A嚟差啦..
我個撻箱每次同個fd一齊用/輪姦佢....都係兩排電之嗎已經由頭玩到落尾囉都仲係嘭嘭聱!!!
P.S.記住用d好少少既差機差喎,(我就用 imax b6)如果你係用緊TLP嗰D差機就...........
mtaristo 發表於 2008-12-24 10:38:12 | 只看該作者
好快冇力冇電亦可能因為撻箱個接觸開關 (部車壓落去啟動撻箱個座下部既金屬銅片部件) 長期運作有火花, 令銅片導電面變黑, 引致導電不良, 試下拆出黎檢查用沙紙清潔下, 再噴D contact cleaner.   
 樓主| bf1942 發表於 2008-12-24 11:40:52 | 只看該作者
原帖由 mtaristo 於 2008-12-24 10:38 發表
好快冇力冇電亦可能因為撻箱個接觸開關 (部車壓落去啟動撻箱個座下部既金屬銅片部件) 長期運作有火花, 令銅片導電面變黑, 引致導電不良, 試下拆出黎檢查用沙紙清潔下, 再噴D contact cleaner.   
super-pro,  thanks
TP222 發表於 2008-12-24 12:09:26 | 只看該作者
原帖由 bf1942 於 2008-12-23 17:16 發表
一排3000MAH電,10分鐘都無d電無晒 係唔係我排電懷左?

一排六粒既 ni-mh / ni-cd = 7.2v
一舊 2cell 既 li-po = 7.4v

starter box 要用兩粒先得喎..
兩排六粒既 ni-mh / ni-cd = 14.4v
兩舊 2cell 既 li-po = 14.8v

我用 li-po, 用幾晚都仲有電!!!
pskyng 發表於 2008-12-24 12:27:46 | 只看該作者
你用tak 箱. 若用 nimh 電. 佢預你用 兩排 7.2v(14.4), (個箱會跟條線比你) ,  你得一排去推550motor(一般有兩個motor), 應該唔夠力wor.

12v粉電 都ok , 不過唔同 mah (容量)有唔同 size. 及重量. ,  3.3mah(我用緊).. 若你冇事即tak即著都ok夠用.. 若你有詳問題tak 多幾次..都係死. 同埋 粉電要買埋火牛差電 .

IBM 發表於 2008-12-24 15:12:24 | 只看該作者
通常都係用兩排 7.2V 電的. 用一排電 10分鐘後, 電壓一跌就唔夠力 LAW

而且就算用兩排電都要差到好足, 差完舊電要暖手先算夠力.
cwailai 發表於 2008-12-29 13:12:25 | 只看該作者
原帖由 mtaristo 於 2008-12-24 10:38 發表

師兄:
I also have this problem!
where and how to buy contact cleaner?