RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1717|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

港島同9龍有d咩地方有賣油車

chutatkuen 發表於 2008-11-3 21:02:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟岩岩對油車有興趣
想問下各位大大
港島同9龍有d咩地方有賣油車
同埋油車有d咩地方要注意??
另外油車係用開邊種油黎推動
同埋有咩車岩新手玩??

任天九 發表於 2008-11-3 22:19:25 | 只看該作者
hi 小弟都是新手 , 可以幫手答下你
1. 港島同9龍有d咩地方有賣油車? 旺角廣華街
2. 同埋油車有d咩地方要注意? 1. 一定要有一班人一齊玩先好玩. 2. 新手買野一定要問下朋友先
3. 另外油車係用開邊種油黎推動 ? 廣華街橙色礶, 16%, $75-85 1升
4. 同埋有咩車岩新手玩?? fw-06
Motorman 發表於 2008-11-4 05:01:37 | 只看該作者

又係叫人買 FW06........ 唔好成日老點 D 新玩嘅朋友啦.

任何車都適合新手玩.... 車只有平與貴, 無車標明係比新手或老手玩嘅.

計我話 VoneRRR EVO, G4+ EVO, NT-1, 720, MTX4X, 都係非常好嘅選擇. 搵間好 D 嘅鋪頭買, 我相信宜家 D 模型鋪老闆都樂意指導後輩嘅.
Motorman 發表於 2008-11-4 05:08:09 | 只看該作者
原帖由 Motorman 於 2008-11-4 05:01 AM 發表

[quote]原帖由 任天九 於 2008-11-3 10:19 PM 發表
4. 同埋有咩車岩新手玩?? fw-06

又係叫人買 FW06........ 唔好成日老點 D 新玩嘅朋友啦.

任何車都適合新手玩.... 車只有平與貴, 無車標明係比新手或老手玩嘅.

計我話 VoneRRR EVO, G4+ EVO, NT-1, 720, MTX4X, 都係非常好嘅選擇. 搵間好 D 嘅鋪頭買, 我相信宜家 D 模型鋪老闆都樂意指導後輩嘅.
[/quote]

宜家最新嘅車係 Team Magic G4+ EVO, 其次係 Kyosho VoneRRR EVO2 World Edition........ 遲 D 應該有 Xray NT1-2009..... 等等
任天九 發表於 2008-11-4 10:14:42 | 只看該作者
係呀, motorman兄都對
Team Magic 都係好野, 起碼個設計感覺上比fw-06平衡d, 仲有, Team Magic 金屬零件一定比fw-06多同易買(fw-06金屬零件不足), 不過都係果句, 問下你d朋友先吧!
正如motorman兄說, 仲有好多選擇!
但...樓主之前無用過槍控?
 樓主| chutatkuen 發表於 2008-11-4 17:48:42 | 只看該作者
原帖由 任天九 於 2008-11-4 10:14 發表
係呀, motorman兄都對
Team Magic 都係好野, 起碼個設計感覺上比fw-06平衡d, 仲有, Team Magic 金屬零件一定比fw-06多同易買(fw-06金屬零件不足), 不過都係果句, 問下你d朋友先吧!
正如motorman兄說, 仲有好多選擇 ...

未玩過
同埋想問下價錢大概幾多??
chacha 發表於 2008-11-4 18:46:49 | 只看該作者
雖然冇話新手要玩咩車,不過係新手 ga 話,師兄講0個D車又要另買引擎同曲批等等等,對於一個新手黎講都幾復雜(如果同有經驗人士一齊玩徐外)買副靚計,較到頭都暈,另一位師兄其實都冇講錯,新手黎講,簡單D,唔使咁煩
任天九 發表於 2008-11-4 22:52:56 | 只看該作者
新手未玩過槍控, 可以先跟朋友玩下人地架車車先,或先買架tomy車仔玩下先(灣仔買$188)
因為 "左" 同 "右" 對好多新手尼講, 都要d時間學
不過, 我都一樣.... , 仲會有時想剎車時, 反而攪錯比左最大油(又叫盡雞)
所以, 唔好一買就去到太盡, 有d叫"細蛇", "rrr"之一類勁車 會比較難玩, 我自己就玩06玩到斷兩條pin....
不過...都係一百幾十就救返, ok底玩
我8月買fw-06 around $19xx, 加油run-in之後就玩得, 仲要買2a電呀!!!
之後仲有大把野會買, 每一樣都好有樂趣, 如車袋, 新車殼, 清潔用品, 之後又見人地架mini好好跑又想買, 想剎車好d又想換靚控.......總之一玩就上引啦