RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2807|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

琴晚玩到咁

test09 發表於 2008-11-2 11:29:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
關於我的引擎文章 >>>  http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... highlight=%2Btest09
千辛萬苦,引擎終於 SET 好
原來係怠速針問題,之前太大,(old=1mm new=0.5mm) 加上原來引擎頂小左粒羅C
E + 收油後再沒追油,停5秒再比油都沒呀伯呵尿咁 ,之但係溫度又係一個問題,玩完幾圈後上到 130幾度(晚上玩),但加大D 大油針比佢又上唔到極速,點算?

好景不常,好開心咁玩玩下特然死左火,而且個非輪轉唔到,心知大獲 ,立即解體發現雞比下面個孔有野碎左,好左 C 筒沒事
請問果粒野是叫什麼,有冇 ONLY 買果粒野? 有冇型號分?

devilstar 發表於 2008-11-2 13:46:42 | 只看該作者
只可以成條雞脾換,要睇番你部nova係咩型號先好配,有分長短衝程的,係咪真係司筒傘都冇花到咁lucky呀?check清楚好啲播
chacha 發表於 2008-11-2 13:58:31 | 只看該作者
通常咁樣都要買過副計
shanfung700 發表於 2008-11-2 16:39:20 | 只看該作者
雞比都唔平, 如果Engine有禁上下年紀不如換新冇手尾跟, 而遮筒於此情形下好小無受損。否則係Engine玩人而唔係人玩Engine
pui 發表於 2008-11-2 20:31:04 | 只看該作者
你個情況檢查吓 :
1.入面bearing.拆埋条曲.伸隻手指轉吓粒bearing有冇唔順.或好似有D沙粒嘢磨住感覺.有就一定要換約$200.{不包人工}
2.順便轉埋粒頭bearing.如果都係咁.都要換大約都差不多$180{不包人工}
3.睇吓把傘頂同盤頂有冇起沙.傘側有冇好長同深嘅{很}.有會漏氣的.
4.換雞脾一定要對清楚型号 NO   大約$200
5.如果有齊以上.只換雞脾其他唔換.只會係咁換大量火咀同雞脾.換到連偈都着唔到.玩時又成日死火同温度會好高
個人見意.如果要換咁多嘢.我會買副NOV NS12TS1 2008  $1280  OR  JP 12 p3L $1400 起碼全新偈新型号

shanfung700 發表於 2008-11-2 22:40:08 | 只看該作者
原帖由 pui 於 2008-11-2 20:31 發表
你個情況檢查吓 :
1.入面bearing.拆埋条曲.伸隻手指轉吓粒bearing有冇唔順.或好似有D沙粒嘢磨住感覺.有就一定要換約$200.{不包人工}
2.順便轉埋粒頭bearing.如果都係咁.都要換大約都差不 ...

Detail information...........expert!!!!!!!!!
pui 發表於 2008-11-3 00:24:35 | 只看該作者
同埋你条油喉非常之長
pui 發表於 2008-11-3 00:25:11 | 只看該作者

樓主| test09 發表於 2008-11-3 11:01:15 | 只看該作者
............嗚
我可憐的引擎才剛復活不久呵,我成條雞比羅去店舖買應該不用買錯
 樓主| test09 發表於 2008-11-3 11:02:58 | 只看該作者
原帖由 pui 於 2008-11-3 00:24 發表
同埋你油喉非常之長

油管減半ok ?
回壓管正常嗎?
pui 發表於 2008-11-3 19:03:47 | 只看該作者
原帖由 test09 於 2008-11-3 11:02 發表

油管減半ok ?
回壓管正常嗎?

条油喉向右面走,回壓就減少4份1到

ilove-benz 發表於 2008-11-12 00:26:03 | 只看該作者
佢條黃喉咁Q長做乜???

磨呔用???