RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4008|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

夠景邊部最正? TA05MS, TRF416, Drift Master, and..?

looseman 發表於 2008-2-18 19:02:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想買一部最強的
我想知TA05MS, TRF416, Drift Master..etc, stock返來性能以經很正唔诜改太多野
在我心目中全碳化板, 前後萬向, 走珠差..bearing轉向, 係基本必需的
我知Yokomo D車係正..但係parts難揾係米?
Team Associated都好正..但要改幾多野, 係o米?
所以現在想..多數係雙星的齊料版本(TRF416)..費事買完又要下下勁改..重比較浪費$$
我主要玩開off road..較少玩平地...但見到D body咁靚又想買部..只買一部..所以就要最好和找零件又易
最想要齊R34, EVO, Integra Type-R, 350ZX, 300ZX o既body~

唔該大家出力俾下意見我,不妨upload D 靚相毒下我
謝謝
 樓主| looseman 發表於 2008-2-21 18:51:59 | 只看該作者

我只係覺得KO自EX-10之後毫不上進...LCD實在太小家...我前後想左好多次都係唔入手!
我以前用的有八成都係KO...EX1, EX5, EX9(十幾年後重用得!)
等KO上進D先啦...M11...3PK..Spektrum都好....近年都比KO好..我認為
 樓主| looseman 發表於 2008-2-21 18:41:50 | 只看該作者
4PK係 4CH 2.4~ 可以做更多多魚野
我目前鎖定T2008~ both US or EU 6 cells ver
請問依家賣幾錢到? 多唔多貨?
natural0112 發表於 2008-2-19 12:24:08 | 只看該作者
原帖由 doooouglas 於 2008-2-19 10:18 發表
x-ray 啦

唔係cyclone咩?
penny. 發表於 2008-2-19 12:23:57 | 只看該作者
俾你咁搞一搞,我有D動搖添!!!
我原本諗住賣左支EX-10換支EX-1 UR......
睇黎做4PK都唔錯喎!
 樓主| looseman 發表於 2008-2-19 12:21:51 | 只看該作者
原帖由 penny. 於 2008-2-19 11:15 發表
KO 2.4g應該3月買到啦
我比較鐘意KO多D!!!
KO人好過做PK嘛!!

聽聞外國RC友說:
日本規定2.4G的發射力有較大限制, Futaba 2.4G 有JP/EU/US版, 而JP版的發射功率係比EU/US版jar好多
KO出的Module..多數只有日本水貨(jp ver only), 而Futaba會出齊JP/EU/US版...
而4PK係bases on 2.4g開發出來, KO只有module, 4PK比較輕(EX-1 > EX-10 > 3PK最重), LCD又大
希望KO會出過一支有大LCD的2.4 controller啦...我會等! 我以前都係KO fans~
我相信以後都會係2.4G..5.8G...9.6G嘅時代

penny. 發表於 2008-2-19 12:08:33 | 只看該作者
原帖由 cowboy 於 2008-2-19 11:24 發表

真係!試想想 - 今次玩完快車,返去要換/set:頭/尾珠差/直軸/單向、油壓/彈弓、ride height, camber, toe in/out,甚至摩打等....諗起都煩。最重要係如果有2架嘅話,可以帶晒去一架接一架玩呀!

你說得對!!去玩車唔係去整車嘛!!
當摩打一樣,用4.5R....
用頭尾直Drift,不錯!但用頭尾直玩快車,下埸不敢想像!
油壓20度,彈弓用頭軟尾硬,玩Drift,正常!
但玩快車,推頭甩尾+cup4.....
換黎換去的話....
可以當操爆車同砌車,但好辛苦o者!!
買兩架啦!!又唔係好貴!!至少D基本裝備係共用嘛!

樓主| looseman 發表於 2008-2-19 12:02:56 | 只看該作者
原帖由 cowboy 於 2008-2-19 11:24 發表

真係鮁!試想想 - 今次玩完快車,返去要換/set:頭/尾珠差/直軸/單向、油壓/彈弓、ride height, camber, toe in/out,甚至摩打等....諗起都煩。最重要係如果有2架嘅話,可以帶晒去一架接一架玩呀!

我好明白....針冇兩頭利
cowboy 發表於 2008-2-19 11:24:12 | 只看該作者
原帖由 penny. 於 2008-2-19 10:30 發表
始終Drift同快車setting係唔同,你想買架好車都係想玩係上黎有好效果,我真係建議你開兩架哩!!!

真係!試想想 - 今次玩完快車,返去要換/set:頭/尾珠差/直軸/單向、油壓/彈弓、ride height, camber, toe in/out,甚至摩打等....諗起都煩。最重要係如果有2架嘅話,可以帶晒去一架接一架玩呀!
penny. 發表於 2008-2-19 11:15:00 | 只看該作者
KO 2.4g應該3月買到啦
我比較鐘意KO多D!!!
KO人好過做PK嘛!!
 樓主| looseman 發表於 2008-2-19 11:10:42 | 只看該作者
原帖由 penny. 於 2008-2-19 10:43 發表
呵呵......但係個名真係唔係幾老黎哩.....4PK

唔理咁多...除非KO有新2.4G正野出EX-9 Mark II 2.4G ver...或新版 "生"PK 2008!
WallaceNg 發表於 2008-2-19 11:09:37 | 只看該作者
TB EVO 5 is good on both
WallaceNg 發表於 2008-2-19 11:05:57 | 只看該作者
tt01! 空間感最強
penny. 發表於 2008-2-19 10:43:42 | 只看該作者
呵呵......但係個名真係唔係幾老黎哩.....4PK
 樓主| looseman 發表於 2008-2-19 10:41:23 | 只看該作者
等4PK出就一齊入貨...如果買兩架.......4PK可能會與我暫無緣份
 樓主| looseman 發表於 2008-2-19 10:36:12 | 只看該作者
原帖由 penny. 於 2008-2-19 10:30 發表
始終Drift同快車setting係唔同,你想買架好車都係想玩係上黎有好效果,我真係建議你開兩架哩!!!

最煩都係哩樣...
 樓主| looseman 發表於 2008-2-19 10:32:52 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2008-2-19 10:09 發表

請講清楚是要地上最強, 定係天下最強, 定係人間最強, 定係 .. . . . 我都唔知佢係最強

係買番來以stock來講最強
penny. 發表於 2008-2-19 10:30:55 | 只看該作者
 樓主| looseman 發表於 2008-2-19 10:30:40 | 只看該作者
原帖由 penny. 於 2008-2-19 10:09 發表
玩Drift又話價錢唔係問題,實在好易揀
Yokomo Drift Master Limited Edition

玩快的話 Xray T2'008吧!

唔好一雞兩味喇,有錢就玩Pro小小!

我買一架就夠..我玩off-road為主~
 樓主| looseman 發表於 2008-2-19 10:27:53 | 只看該作者
我現在開始向着XRAY方向移動 ...