RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10615|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 用鋰電池係味快D

AMAT 發表於 2019-1-8 12:32:46 | 顯示全部樓層
電壓高啲,當然快O的。
AMAT 發表於 2019-1-8 12:55:24 | 顯示全部樓層
hing830 發表於 2019-1-8 12:36
如果只講速度……7.2同7.4V,多0.2V個人感覺好似無咩分別。

7.2同7.4V只係電池電壓,唔係真實電壓。
7.4V充完電係可以去到8.44V,仲有個電壓曲線較水電穩,唔會咁快跌
最重要一點,唔單止睇電壓,仲要睇放電電流,鋰電放電電流係大得多,家陣閒閒地20C以上,水電係做唔到。
AMAT 發表於 2019-1-8 13:18:48 | 顯示全部樓層

慢車分別不大,但快車分別好大。

另外仲有重量,鋰電已經輕過NI-MH好多。
AMAT 發表於 2019-1-8 13:39:02 | 顯示全部樓層
Ansonyeung86 發表於 2019-1-8 13:19
輕都會好大影響?。

輕當然有影響啦。

舊電輕咗,咁你可以左右前後重量分布上,落返唔同重量,令到架車個反應效果有唔同。
如果舊電重,咁你架車啲重量已經去晒舊電到,咁你可以布局O既重量少咗O架啦。
AMAT 發表於 2019-1-8 13:39:37 | 顯示全部樓層

MTS可以參考新人O既個MTS設定O既POST。
AMAT 發表於 2019-1-23 15:36:33 | 顯示全部樓層
鋰電池其實保養得好,用三年都可以好爆。

最緊要係每次玩完就得做返STORAGE MODE,每次玩都唔好過放,用一O的比較好O既充電機做平衡充電,調節好內阻比,咁就可以用好耐。
平價差機未必做得好內阻果下,當啲O的內部唔同組內阻值不同,就會因為互相充電令到舊電易壞或漲。
AMAT 發表於 2019-2-3 23:52:53 | 顯示全部樓層

小漲未必會死,不過會慢慢越嚟越漲。

其實只要唔好過放,唔好玩完唔BALANCE STORAGE,理論上都可以玩好耐。