RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 13920|回復: 227
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TLT 要改幾錢先至玩到爬爬架?

Evo露筍 發表於 2007-4-10 13:16:48 | 顯示全部樓層
唔改o既CB我覺得比冇改o既350弱
可能我架車真係太原裝,條呔我覺得太軟唔夠力爬爬........

tlt都ok o既,如果唔諗住落本改野,好似幾百蚊有部當儲車都抵~

Evo露筍 發表於 2007-4-10 14:04:46 | 顯示全部樓層
cb首選都唔係錯架~首先佢爬爬性能唔比txt弱,原裝車殼又同350一樣有燈杯可以加燈~

而且車價係3架中最平!!!再改裝都平過350($19xx)同txt($19xx)先啦~

mike兄,市面有冇比原裝冇改o既cd 但又比原裝cb呔好爬d硬淨d o既呔可以買呀?
知唔知大概咩價位呀?
Evo露筍 發表於 2007-4-10 14:26:04 | 顯示全部樓層
thx~
Evo露筍 發表於 2007-4-10 15:14:51 | 顯示全部樓層

回復 #15 大頭妹 的帖子

其實冇話捨唔捨得,你見果日我o係南生圍o係d咁濕o既泥路咁飛架真係新落地o既車就知啦~
另外感覺上3架車原裝車底都係差唔多高~350過到唔"浪"底o既CB都過到~TLT就唔知喇~因為未買同埋未試過可以cb,tlt,350一齊試.......
玩得大腳都預左改車係會比買架新o既貴好多倍~

其實CB唔改都ok架~lock左個差速其實都好爬得(我未lock所以覺得麻麻)
Evo露筍 發表於 2007-4-10 15:32:33 | 顯示全部樓層
咁就要從你心態去諗喇~你係想玩像真慢爬定係唔像真慢爬喇~

350有3個波段應付唔同路面,咁誚真爬起上黎個樣好有真車爬山o既感覺
講改左的話,clod應該比350更加好爬......但係個代價有可能係要放棄原裝殼.........即係玩燈冇咁方便......

睇你想向邊方面埋手喇~

p.s.不過有閒錢的話以上幾架車我都一定會買.....(clod除外因為已經擁有左喇)
Evo露筍 發表於 2007-4-10 16:32:09 | 顯示全部樓層

回復 #20 大頭妹 的帖子

咪學我咁個個禮拜出kws望下揀下lor~終有一日會揀到忍唔住出車(可能3部出晒)
Evo露筍 發表於 2007-4-10 16:41:31 | 顯示全部樓層
跟2隻可愛o既白皮豬同埋一個雙出雙入o既機變
Evo露筍 發表於 2007-4-10 17:02:36 | 顯示全部樓層

回復 #25 大頭妹 的帖子

係原裝設計係用2排電,但係可以改用1排~冇油壓,跟膠啤令~

我買果陣車價1030,雙出雙入電變480,bluebird620mg大力servo180,啤令140
Evo露筍 發表於 2007-4-10 17:11:40 | 顯示全部樓層
4轉,但係一定要裝我講果隻or比呢隻更大力o既servo,唔係架車咁重唔夠轉彎~(不過原地都係轉唔郁)
Evo露筍 發表於 2007-4-10 17:31:41 | 顯示全部樓層

回復 #29 大頭妹 的帖子

最緊要係心頭好o者~~
Evo露筍 發表於 2007-4-10 17:51:30 | 顯示全部樓層

回復 #31 大頭妹 的帖子

咁其實睇你想要架車爬到幾多o者~~
每一樣野總有佢o既極量~
Evo露筍 發表於 2007-4-10 18:04:03 | 顯示全部樓層

回復 #33 大頭妹 的帖子

係慢速都上唔到定係點先?照你講"普通上下斜路"應該連touring car都行到個wor~
如果你話過樹根突出黎果d路就要睇下條根突幾出喇~始終都係果句,改唔改車都好每架車都有佢o既極限~
Evo露筍 發表於 2007-4-10 18:08:58 | 顯示全部樓層
細o既樹根應該過到架~
咁可能要由操控方面入手喇~
呢d環境唔可以太快又唔可以太慢~
太快應該會起頭然後cup4~
太慢就"浪"硬底~

又或者........避開佢唔好行埋去咪得lor..........
Evo露筍 發表於 2007-4-10 18:28:05 | 顯示全部樓層

回復 #38 大頭妹 的帖子

哦~~~咁你要試下細細油咁行喇~因為ww2,mp,lb個重心o係車尾,如果上斜停車再開大油車一定burn 呔,起頭同必cut4~唔關2wd定4wd事!!
Evo露筍 發表於 2007-4-10 18:39:16 | 顯示全部樓層

回復 #40 mikewu 的帖子

yup~果時我o既choice都係呢2部(因為JUGGERNAUT 2想買o既時候已經停左產好耐.....)
最後budget所限都係clod抵d~
Evo露筍 發表於 2007-4-11 01:18:45 | 顯示全部樓層

回復 #53 invisibleman 的帖子

其實應該係SCB, 即係super clod buster

登錄/註冊後可看大圖

CB係指上一代CLOD BUSTER

登錄/註冊後可看大圖
Evo露筍 發表於 2007-4-11 01:25:49 | 顯示全部樓層

回復 #56 大頭妹 的帖子

小弟愚見覺得HPI D車都唔會平過孖星車~以我估計應該都要$2xxx
不過講車架睇相感覺比孖星d車易改d.....(起碼唔駛成個車架換晒....(平改的話))
有錯請插~
Evo露筍 發表於 2007-4-11 01:29:25 | 顯示全部樓層

回復 #57 大頭妹 的帖子

SCB而家唔改都幾好玩~雙motor係一定比單motor食電,按比例計玩一晚(以3,4個鐘計,慢駛)ww2可能用排半電,SCB就要用3排幾電

暫時都唔會點改架SCB,一黎冇$二黎想原汁原味多陣~
Evo露筍 發表於 2007-4-11 01:35:26 | 顯示全部樓層
比個有用o既web你差考下,都係d師兄射比我o既~
http://www.rcbig.idv.tw/bbs/rcbi ... ;bd=3&totable=2
Evo露筍 發表於 2007-4-11 01:42:52 | 顯示全部樓層

回復 #63 大頭妹 的帖子

yup~~
而家未有咁好心機去研究~SO改裝計劃暫時擱置~~