RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8009|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手MA-020S DRIFT 問題

#
 樓主| silvia_s13 發表於 2017-2-3 00:41:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
買左架車一個月到 玩左兩三次
啱啱攞番出嚟再玩,但支控冇反應
配對過都配對唔到,車架開掣有時會長響BEEP
其實係乜野意思?
玩兩三次就壞......
 樓主| silvia_s13 發表於 2017-2-5 01:44:51 | 只看該作者
Sonny_Crockett 發表於 2017-2-4 09:00
只玩了兩三次就壞了兼且reset都唔得就着實耐人尋味些少.

好神奇
今日攞左去模型舖話架車塊板死左要睇下有冇貨換
之後返屋企我再試多一次
一開又冇事
真係估佢唔到
唔洗再買多架

Sonny_Crockett 發表於 2017-2-4 09:00:50 | 只看該作者
silvia_s13 發表於 2017-2-4 04:14
我已經RESET左,但都係唔得
要揾第二支控試先知車定控有問題

只玩了兩三次就壞了兼且reset都唔得就着實耐人尋味些少.
Sonny_Crockett 發表於 2017-2-4 08:44:35 | 只看該作者
civicwong 發表於 2017-2-4 00:47
師兄,其實而家出咗咁多車,雖然性能屸真係無可比擬,但我始終都係鐘意玩番京商車,可唔可以講下, MA-02 ...

我都係偏愛玩Kyosho的蚊車, 至於ma020有邊啲件係比較容易老化,需要定期更換的問題我着實不知; 正如我所講兩部ma020s是用來觀賞多過玩的, 只玩了3到 4 pack電左右, 未發現此車有甚麼弱點; 另外, 十二年前的ma010由於車價實在太貴並沒有玩過, 所以四驅mini z來講我是新丁, 但可以好肯定說傳動組件損耗會比後驅車快很多, 就算將來差速掃了牙我也不會考慮用珠叉, 單向或直濕, 仍然會用番走牙差速.

Mini z 有一個共通的弱點, 就是每每在碰撞後走不了直線, 要透過微調修正, 所以玩的時候要避免碰撞; 不過遙控模型車的物料強度已非常高, 如果換轉是真車, 三兩十公里撞一撞修車費都好驚人了.
 樓主| silvia_s13 發表於 2017-2-4 04:14:01 | 只看該作者

我已經RESET左,但都係唔得
要揾第二支控試先知車定控有問題

civicwong 發表於 2017-2-4 00:47:17 來自手機 | 只看該作者
Sonny_Crockett 發表於 2017-2-3 18:08
我果兩部ma020s 只是改了摩打heat sink, 金钃直軸和gyro, 雖然比mr03慢了許多, 但是用來玩甩尾已經夠玩了;  ...

師兄,其實而家出咗咁多車,雖然性能屸真係無可比擬,但我始終都係鐘意玩番京商車,可唔可以講下, MA-020有邊啲件係比較容易老化,需要定期更換的?

因為我近來發覺架車跑唔直,但又搵唔到咩原因

現時換咗軚尺,前底蓋,servo arm,servo齒都無乜幫助
Sonny_Crockett 發表於 2017-2-3 21:55:19 | 只看該作者
silvia_s13 發表於 2017-2-3 11:26
應該係,長響仲要轉向轉埋一邊最盡,會卡實左
想問部車有冇得RESET?
THANKS

有得reset的.

To reset KT19 transmitter:
(1) Turn off the transmitter if it is on.
(2) Make sure that the steering trim knob is at the center position
(3) Turn the G.SPD L knob fully to the counterclockwise direction.  ( 逆時針方向 )
(4) Position of G.SPD H knob does not matter.
(5) Turn the steering wheel to the fully right position and push the throttle away to the full-brake position and hold them.
(6) Turn on the transmitter. The LED should flash rapidly; this means you are now in the factory mode.
(7) Release the steering wheel and throttle lever.
(8) Turn the steering wheel fully to the left, right, left and right, and then release it.
(9) Pull/push the throttle lever to full-throttle, full-brake, full-throttle, and full-brake, and then release it.
(10) Turn the G.SPD L knob to the right most position. The LED should become solid.
(11) Turn off the transmitter and on it again. You are done.
 樓主| silvia_s13 發表於 2017-2-3 19:35:09 | 只看該作者
Sonny_Crockett 發表於 2017-2-3 18:08
我果兩部ma020s 只是改了摩打heat sink, 金钃直軸和gyro, 雖然比mr03慢了許多, 但是用來玩甩尾已經夠玩了;  ...

如果揾到原因會報告
我都想知乜問題

Sonny_Crockett 發表於 2017-2-3 18:08:18 | 只看該作者

我果兩部ma020s 只是改了摩打heat sink, 金钃直軸和gyro, 雖然比mr03慢了許多, 但是用來玩甩尾已經夠玩了; 至於你果部壞車的原因都算耐人尋味些少.
 樓主| silvia_s13 發表於 2017-2-3 15:34:19 | 只看該作者
Sonny_Crockett 發表於 2017-2-3 15:20
我玩mini z 的年資都十七年了, 心得只有一個, 就是不作多餘改裝 ( 尤其是電路板 ), 夠玩就算, 每次玩完都用 ...

謝指教
我只係換左頭單尾直軸
電子野上最多換個MOTOR
已經夠晒玩,可惜呢家變左咁樣
要揾出原因,希望唔洗買多部

Sonny_Crockett 發表於 2017-2-3 15:20:06 | 只看該作者
我玩mini z 的年資都十七年了, 心得只有一個, 就是不作多餘改裝 ( 尤其是電路板 ), 夠玩就算, 每次玩完都用相機泵清理, 車仔的壽命自然會高.
civicwong 發表於 2017-2-3 15:13:22 | 只看該作者
Sonny_Crockett 發表於 2017-2-3 14:57
我有兩部ma020s 用來觀賞多過玩, 但係玩親都不知幾開心; 而且, 有時間玩吓十七年的mr01, 或十幾年mr02, mon ...

, 我部MR01都仲行得走得, 起碼喺耐用度方面, 真係贏晒
 樓主| silvia_s13 發表於 2017-2-3 15:08:22 | 只看該作者
Sonny_Crockett 發表於 2017-2-3 14:57
我有兩部ma020s 用來觀賞多過玩, 但係玩親都不知幾開心; 而且, 有時間玩吓十七年的mr01, 或十幾年mr02, mon ...

可能真係唔識SET,或者運氣唔好
要師兄指點...

Sonny_Crockett 發表於 2017-2-3 14:57:22 | 只看該作者
我有兩部ma020s 用來觀賞多過玩, 但係玩親都不知幾開心; 而且, 有時間玩吓十七年的mr01, 或十幾年mr02, monster 或 F1都好正常, 心想那有這麼易壞.
 樓主| silvia_s13 發表於 2017-2-3 14:24:38 | 只看該作者
civicwong 發表於 2017-2-3 14:14
絕對唔易壞, 我有朋友用錯摩打, 燒到出晒煙都係換兩粒FET, 一粒inductor就行得番
...

明白
但如果真係壞左塊板係唔係買過架仲好?

因為塊板都幾貴同未必有貨?

civicwong 發表於 2017-2-3 14:14:02 | 只看該作者
silvia_s13 發表於 2017-2-3 14:01
應該冇了,要出模型舖試下
但架車既電腦板應該冇咁易壞掛

絕對唔易壞, 我有朋友用錯摩打, 燒到出晒煙都係換兩粒FET, 一粒inductor就行得番
 樓主| silvia_s13 發表於 2017-2-3 14:01:45 | 只看該作者
civicwong 發表於 2017-2-3 13:53
搵唔搵到人借到第二支控試下, 因為要試先知道邊度出事

應該冇了,要出模型舖試下
但架車既電腦板應該冇咁易壞掛

civicwong 發表於 2017-2-3 13:53:47 | 只看該作者
搵唔搵到人借到第二支控試下, 因為要試先知道邊度出事
 樓主| silvia_s13 發表於 2017-2-3 12:54:37 | 只看該作者
civicwong 發表於 2017-2-3 12:45
MA020對唔到頻, 有無得救?

可以參考下我個POST

我果支係MA020S 跟既KT19
好似同你果支唔同?
情況同你差不多,係長閃冇反應
之後再開架車長著燈,但有時冇反應,有時會轉向會轉埋一邊最盡
或者長響BEEP聲

civicwong 發表於 2017-2-3 12:45:29 | 只看該作者
MA020對唔到頻, 有無得救?

可以參考下我個POST
 樓主| silvia_s13 發表於 2017-2-3 12:35:21 | 只看該作者
civicwong 發表於 2017-2-3 12:30
真係無咁容易壞的, 唔知你家裏情況點, 但我試過對唔到頻, 最後係架車入防潮箱幾日, 就無事了 ...

我試下你個方法先擺入防潮箱
呢家係頻時 控同車都長閃
但如果真係壞邊樣易壞啲?
你擺入防潮箱攞出嚟,之後一對頻就對到?