RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: hkmario
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請小心飛行

關閉 [複製鏈接]
byuen 發表於 2014-1-14 10:10:54 | 顯示全部樓層
我律師朋友都話, 如果遇到 d 咁嘅情形, 響公眾地方覺得俾部飛機滋擾, 想去揼實放機兜友嘅話, 只要用手機影低隻飛機同背景, 同即刻打 999 揾差佬嚟搞就得, 唔洗客氣! 有証有據, 差佬想做嘢嘅話, 可以用"公眾地方行為不檢"罪嚟入佢, 隻機就會扣起做証物, 最少都半年先攞得番, 仲要個個月去差館簽簿, 等律政署起唔起訴.
byuen 發表於 2014-1-14 11:16:35 | 顯示全部樓層
差佬 by default 係唔想拉人, 拉咗又要開 file 又要作文, 所以一般都係趕走你就收隊, 除非你串串貢, 迫於無奈, 佢可以響你隻機降落後就拉人, 橫掂都影晒相有証有據.
反而如果你放緊飛機, 有差佬或者任何人向你作出騷擾, 佢哋可能已經違法!
而民航處就只係出指引, 亦都冇權拉人, 因為 e 家跟本冇法例規管放 7kg 以下模型飛機, 除非你用隻模型飛機去撞人哋隻 747, 危害人哋嘅飛行安全!
byuen 發表於 2014-1-14 11:56:46 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-1-14 11:23
啲確....其實差佬一直都拉唔到仼何一個富山嘅師兄,反而電訊管理局就拉到人,真係天下奇聞,我其實舊年已 ...

2010 年已經有拉過啦, 社民連成員盧嘉傑, 飛 ardrone 示威, 俾差佬拉咗, 控埋 "公衆地方行為不檢" 了, ching 你冇留意新聞咩?

http://dailynews.sina.com/bg/chn/chnpolitics/mingpao/20110607/14312506361.html

byuen 發表於 2014-1-14 12:26:45 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-1-14 12:07
個儍佬又點同哎,社民連喎,佢當時故意撞向行政長官,為有動機滋擾及傷人行為,又係市中心發生,基本上已 ...

"公衆地方行為不檢" 呢條罪係百搭嫁, 拉偷拍裙底又得, 拉示威者又得, 拉放飛機都得, 既主觀亦都冇時限, 隨時可以秋後算帳, 至於拉唔拉你, 係睇下拉你對差佬有冇 so, 拉咗告你唔入要放人, 佢地白做又冇 face, 咁就叫做冇 so. 好自為之啦 solaris ching.

補: 我律師朋友俾我嘅忠告係:你放機最好飛高 d, 人哋睇唔到就唔會覺得俾你滋擾, 影相影唔到隻機同背景就冇憑冇據, 差佬都吹你唔漲!
byuen 發表於 2014-1-14 13:12:08 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-1-14 12:51
唉,朋友,若兩年內若20萭個黎過南生圍嘅市民對AR Drone慣常性巡航有異意,有市民一早出咗聲喇,幾時輪到 ...

多謝 solaris ching 枱舉, 我 d 只係人云亦云, 響度出聲只係溫馨提示下呢度其他 d 師兄, 兼搞下笑咁, 小弟呢 d 新手連南生圍都冇去過, 又冇玩過 apm, phantom 同 ar drone, 冇乜底俾人起, 亦都冇咩資格挑戰 ching 嘅 1600m 遠航. 所以 ching 你慢慢呵屎, 我唔打擾你了.
byuen 發表於 2014-2-11 09:30:32 | 顯示全部樓層
catmay 發表於 2014-2-11 00:50
成日話部野有幾勁幾貼地, 勁乜柒啫, 部機佢做出嚟咩? 咪又係買...
個程式自己寫咩? 咪又係買.....
貼到部機 ...

咁話時話, 就算 catmay ching 你出得起錢, 響街都買唔到隻可以來回飛越 1.6km 嘅 AR Drone 2, 咁都俾佢買到隻番嚟, 都算佢本事.
byuen 發表於 2014-2-12 12:11:32 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-2-12 10:49
跟本無科學證據証名4大數碼變頻系統有問題,一開始你就用迷信嘅非科學角度去解釋科學現象,感覺舒服喇,你 ...

間廠出咗過百萬隻 AR Drone 2, 緊有一隻半隻異於常規, 咁都俾您咁好彩買到隻異品番嚟, solaris ching 真本事.

byuen 發表於 2014-2-12 15:20:16 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-2-12 13:44
我哋只睇到你親自寫出黎白紙黑字,"報警就係你做",係咁多。

要報警有幾難? 我都識唔少做差佬嘅, 但就係冇一個衰到要守元朗啫, 同埋班友懶到出汁, 去東莞叫 g 就叻, 反而做報紙跑新聞嗰班人仲勤力百倍; solaris ching 你如果想見報, 只要出句聲, 我一個 whatsapp 就可以約到人幫你做篇 A1 或者幫你隻異品做篇專訪都得.