RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2026|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問F1RCGP 2012 FINAL賽例

kevin-ysl 發表於 2012-7-5 01:25:16 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
而家計起...雖然重有四個幾五個月!!
但係八月同九月兩場比賽都會沿用一路賽例~~
即係GP嘅17.5T動力組別同CLASS嘅有刷白摩打動力!!
如果FINAL賽入面...CLASS及SCALE改用21.5T...
我會擔心香港賽員會唔夠一路以21.5T無刷比賽嘅國內及日本車手跑!!
用21.5T當然係為求公平!!但係同習慣白豬動力之一眾本地車手!!
就有部份會因動力線性不同而對表現有所影響!!
為求真正公平...煩請有關機構早點公告賽例!!
以營造更刺激之比賽場面!!
 樓主| kevin-ysl 發表於 2012-7-5 09:19:19 | 顯示全部樓層
真係好煩!!!
唔知賽例就等於讓賽~~~
到時我地成班人努力左成年...最後因改賽例而輸...
我地只玩一樣車種...最終只會覺得冇癮唔玩~~~趕客固喎!!
 樓主| kevin-ysl 發表於 2012-7-8 18:17:04 | 顯示全部樓層
由上次上海站得知...
F1RCGP會就每個海外地區賽事而對賽例有所變更!!
好似21.5T系列嘅賽事...均對應地區方面指定要求!!
上海係有21.5T賽嗎!!
我相信香港方面係有能力及早決定賽例!!
今年已經係第三年...如果重係要等到十月先出賽例~~
未免另人太失望啦~~~
 樓主| kevin-ysl 發表於 2012-7-10 09:09:38 | 顯示全部樓層
回復 andylee 的帖子

2011年F1RCGP香港係有...

1)F1 GP class - 17.5T
2)F1 Asia class - 17.5T
3)F1 Scale class - 白豬
4)F1 class - 白豬

唔多記得1)同2)邊個有同冇喇~~
問題係香港未出現過21.5T賽例...
都未出現過限車身闊度之Scale組別...
你要跑21.5t!!冇所謂!!我已經體驗左成年~~~
21.5t同白皮豬...根本上已經兩個世界的事情!!
當然...跑scale class同class起香港一路只有三十多人!!
可以不理!!??
另一個問題...世界大方向已經走向無刷!!
呢個世界將會變成燒身家玩意!!
你越有米...越有本事跑得快...技術層面越見沒勁!!