RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 比利羊
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我終於屈服了! AXIAL EXO (完結日 01-07-12)

樓主| 比利羊 發表於 2012-5-22 01:38:36 | 顯示全部樓層
油壓身照圖砌, 但要小心扭上尾蓋, 很小的用力點, 我用上了小型虎鉗!
設計很不便, 如果用鉗仔扭上尾蓋, 難度非常高.
 樓主| 比利羊 發表於 2012-5-22 01:51:50 | 顯示全部樓層
跟來的油壓油是 30度, 應該合用.

我選用了 +2 的推桿頭, 放於油壓尾, 目的是減短油壓心之行程,
因友人說膠油壓會爆尾蓋, 所以一定不能讓油壓心過長頂出尾蓋,
而實際行車時, 真係會全枝油壓心內縮!
等待 roll bar 中.....

我選擇無反彈方法組裝, 有d因難, 多少都有反彈力, 功夫有限!

樓主| 比利羊 發表於 2012-5-22 21:36:50 | 顯示全部樓層
我無頂"拍"現象!
你可選用了 +2 的推桿頭, 減短油壓心之行程,
在未上彈弓時應可把油壓心全縮回油壓內,
我選擇無反彈方法組裝, 油壓可停在任可位置. (見上文中圖)

樓主| 比利羊 發表於 2012-5-22 23:45:22 | 顯示全部樓層
 樓主| 比利羊 發表於 2012-5-27 18:26:20 | 顯示全部樓層
 樓主| 比利羊 發表於 2012-5-30 01:14:27 | 顯示全部樓層

今日裝燈, 我選用 GT POWER 閃燈組, 閃到眼花!
 樓主| 比利羊 發表於 2012-5-31 11:17:27 | 顯示全部樓層
回復 pskyng 的帖子

而家砌緊殼,好吃力!
 樓主| 比利羊 發表於 2012-6-2 19:00:18 | 顯示全部樓層
已完成燈組及內部, 加左隻孖星人仔,
雖然車架很大, 但無位放燈組電路板, 唯為放在後排坐位中間,
十分苦力!
 樓主| 比利羊 發表於 2012-6-3 00:55:12 | 顯示全部樓層

個人買左好耐, 係雙星出 1:10 車用人仔,
kws 好多都有賣, 全白膠, 一片過, 自己剪個人出來!
 樓主| 比利羊 發表於 2012-6-6 21:41:20 | 顯示全部樓層
在網上看有兩個品牌為 EXO 出 OPTION, 分別是 ST RACING 及 HOT RACING.
等等等.....HOT RACING 終於到了 KWS, 即刻嚴選了四件!

萬向 -
現時只有 HOT RACING 為 EXO 出萬向, 並無其他選擇, 而 EXO 前後萬向是一樣長的,
所以有$可以買齊前後, 但小弟只買了一對, 用於前的...窮.
萬向, 不論設計及質料也是普通貨式, 是上一代的產品, 希望有其他廠出為 EXO 出萬向.

轉向杯 -
由於 KING PIN 是由機米上死在轉向杯, 所以金屬轉向杯是有必要的.
轉向杯放置 BEARING 有虛位, 不及原裝膠件, 麻麻地.

樓主| 比利羊 發表於 2012-6-6 23:03:29 | 顯示全部樓層
尾金屬油壓座 -
換呢件 OPTION 最主要原因係...要開殼就要拆尾油壓,
小弟對原裝膠件無乜信心, 開多幾次, 跳多幾次, 驚散, 換左一了百了!
金屬油壓座設計是多一個窿, 有 D 誠意.
 樓主| 比利羊 發表於 2012-6-6 23:40:53 | 顯示全部樓層
前後防傾桿 -
現時只有 HOT RACING 的前後防傾桿套裝, 有齊前後, 軟, 中, 硬度!
這是小弟首選要加的 OPTION, 十分期待...

第一次組裝上車, 防傾桿可 "上下左右前後" 自由活動, 虛位極大, 尤如廢物!!!
這是小弟最憎的無誠意產品.

又要自己動手了, 目標是鎖死防傾桿. 先買了四粒 MRX5 的 STOPER, 解決了左右問題.
防傾桿原先是用 3x6 螺絲鎖著, 小弟換上 3x8 螺絲, 加上介子調校鎖力, 解決了上下問題.
在中央金屬件內加上兩層纖維膠紙, 壓實防傾桿, 解決了前後問題.
完成後去試車, 明顯部車無咁側了, 上算成功!

***要安裝後防傾桿, 要鬆16粒螺絲加ニ粒絲帽 (拆殼), 如果新砌就最好 option 左先, 否則好煩!

樓主| 比利羊 發表於 2012-6-6 23:45:50 | 顯示全部樓層
OPTION 已到 KWS 鍵全, 件件 OPTION 都百幾ニ百, 四件要八舊...窮!
 樓主| 比利羊 發表於 2012-6-9 23:24:26 | 顯示全部樓層
 樓主| 比利羊 發表於 2012-6-14 11:55:22 | 顯示全部樓層
C兄比張相睇下,噴車殼好煩,乜花都怪怪地!
 樓主| 比利羊 發表於 2012-6-15 16:06:17 | 顯示全部樓層

以我所睇, 廠方有意使用 / 軟 / 中 / 硬 / 度膠料!
軟料 - 使用在車頂燈, 底盆兩翼, 電帶等等....
中料 - 使用全車八成地方, 比孖星 ABS 膠料硬。
硬料 - 明顯膠件加入碳化, 使用在龍骨及轉向地方。
當完成車架, 加上支架外殼, 整體剛性十足, 支架富少量彈性。

換電方面 - 不能使用太厚的鋰電, 而我用最鬆的電帶孔,
CUT 去部分 '電架 及 電帶尾' 所以換電約用 '30秒'.
希望幫到你!
 樓主| 比利羊 發表於 2012-7-2 00:24:50 | 顯示全部樓層
用左兩個月時間, 總算了左件心事!

總結~
如果組裝 EXO, 跟著說明書砌, 係可以完成部車, 但未能盡善.
OPTION 在 KWS 健全找到, 只限 HOT RACING, 品質像 3 RACING.
部車可玩性好強, 美觀, 可加裝頂燈尾燈, 整體結實.
由於小弟不打算入場飛 JUMP, 所以未能分享實戰能力, 但會外出試車,
到時拍攝影片再分享.

如果你打算加入 EXO 大家庭, 希望小弟的文, 幫助到你了解 EXO 係乜東東!