RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 比利羊
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我終於屈服了! AXIAL EXO (完結日 01-07-12)

yuenchitat 發表於 2012-5-13 17:37:29 | 只看該作者
angryboy 發表於 2012-5-13 18:37:22 | 只看該作者
比利羊 發表於 2012-5-12 23:55
今日毒發, 萬不情願下, 我終於屈服了!

我都未玩得
 樓主| 比利羊 發表於 2012-5-13 19:14:22 | 只看該作者
今日開工大吉, 一開盒似 PG 模型多過似車仔.
首先組裝差速, 基本照圖砌, 但也包含了自己的經驗.
跟車只有 10000 度油, 隨便找來防漏油脂, Bearing 明顯是用上濃油,
不像快車的暢順, 這是很正常, 我在差速外殼上了少許油脂才上 Bearing,
Bearing 用力'拍'入外殼, 有少少緊, 換 Bearing 就煩死!
值得一讚係四粒小螺絲, 用上圓頭, 不是斜頭, 對用力上 1.5 螺絲時, 無咁易掃.
piscesh 發表於 2012-5-13 23:50:17 | 只看該作者
yuenchitat 發表於 2012-5-13 17:37
幾時出呀,係咪要上綱買架?

我都想知
Mkflee 發表於 2012-5-14 13:31:37 | 只看該作者
恭喜.....恭喜.....恭喜!!!!!
exo_oni 發表於 2012-5-14 14:06:48 | 只看該作者
回復 A85wah 的帖子

係呀....咩都冇......
BeLeBaLa 發表於 2012-5-14 18:07:11 | 只看該作者
nice car! got parts from US online shop may be easier!
 樓主| 比利羊 發表於 2012-5-14 23:43:41 | 只看該作者

由於 EXO 樣靚身材正, 有晒心理準備先買, 買完就 CALL 個 FB 報喜.
[喂~我買左 EXO 啦...XXXXXXXXXXX!]
條賤精吊高把聲話 : [已你D咁嘅性格, 一定鬧爆間廠.....XXXXXXXXX!] 收線.

無錯! 我砌左少少已經鬧爆左間廠, 比包 "膠波頭" 小弟, 而
砌砌下波箱發現少左一件, 揾左揾右, 波箱係一袋過, 竟然有一件係另一袋,
D零件一包包, 好似好整齊, 有乜用?
砌左前後腳, 螺絲種類多到...3X10, 3X12, 3X18, 3X20, 3X25, 再分杯頭 / 斜頭,
再分粗牙 / 幼牙, 粗牙螺絲, 我意為絕左種.
piscesh 發表於 2012-5-14 23:51:56 | 只看該作者
我果架小左個風扇頁
 樓主| 比利羊 發表於 2012-5-14 23:53:08 | 只看該作者
如果有"巴打"睇到小弟砌錯嘢請出句聲提點下!

組裝手腳完成, 前 "A臂"加左 0.5mm 介子, 好多虛位!!!
調校 KING PIN 要花 D 時間, 因為用機米鎖, 太實太鬆都唔好,
用狗骨同 3mm 推桿好失望, 但整體結實, 美觀!

pskyng 發表於 2012-5-15 01:52:06 | 只看該作者
幾時完工.... 好想看實物.
exo_oni 發表於 2012-5-15 12:03:19 | 只看該作者
回復 比利羊 的帖子

好多條都會毒發身亡死好多次
 樓主| 比利羊 發表於 2012-5-15 12:10:44 | 只看該作者
回復 exo_oni 的帖子

琴晚砌中座,四件組件,八粒螺絲,玩左我成個鐘!
真係身亡!今晚上圖。
 樓主| 比利羊 發表於 2012-5-15 22:49:39 | 只看該作者
EXO 跟來的 4mm 鋁底板分量十足, 重 215g, 比短身 LIPO 電還重!
底盤由 4mm 鋁片加上左右膠件組成, 膠件比較柔軟, 可能廠方想撞擊時瀉點力.
組裝底盤完成後, 我又發現問題, 轉向組件是裝在膠件上!!!
為何不直接裝在鋁片上???

樓主| 比利羊 發表於 2012-5-15 22:57:15 | 只看該作者
中置差速和前後差速基本上是一樣結構的, 只是轉用了 20000 度油,
而且跟車提供了 48T ~ 54T 大減齒選擇, 跟說明書砌是用 52T,
好快完成.
 樓主| 比利羊 發表於 2012-5-15 23:43:54 | 只看該作者
組裝中置差速座要比較小心 ~
差速座結構由 4件組件 8粒螺絲組成, 由於只有馬達座是金屬的, 組裝一定要小心.

首先"底件"是用來封著底板孔, 而"前後直立件"是直接座在"底件"上,
所以"底件"一定要平直, 沒有水口, 而內部也要打磨成圓邊, 當然"大減齒"沒有磨到
也可以不打磨的.

組裝"直立件" - 馬達座是金屬的, 所以底部螺絲用上螺絲膠, 另一方是膠件, 修螺絲要剛剛好力度,
放上"中差"測試下順不順, 如果不順就一定有件斜了.

"頂件"由 4粒螺絲鎖上, 兩粒上在金屬, 用螺絲膠,  兩粒上膠件, 上完放返半圈, 測試下"中差"順不順,
如果不順就調校 4粒螺絲力度, 直至順為至, 花上時間.
 樓主| 比利羊 發表於 2012-5-16 14:07:39 | 只看該作者
今日打電話比個fb問嘢,佢投訴我嘅玩笑稱呼,
老友先玩下,其實我才是賤精先生!笑!
RC_BRYAN_RC 發表於 2012-5-16 14:34:14 | 只看該作者
a lot of work to take all these photos and filter them... maybe you are both graphic designer and photographer...
 樓主| 比利羊 發表於 2012-5-17 00:32:13 | 只看該作者

小弟玩開 XRAY 車多年, 第一次買 AXIAL 車玩, 現在深深感到 XRAY 的好!

開始組合轉向部件 ~
完成組裝轉向主體後, 主連桿係一片薄片, 十分單薄, 行 4粒 bearing, 內含保護器.
而左右推桿過長, 小弟要磨去推桿蕊 1mm, 才可調到 47.5mm 長度.
而鎖著推桿頭的 3x12 螺絲太短, 我換成 3x15 才可用回厚螺帽.
s097445 發表於 2012-5-17 00:59:14 | 只看該作者
Excellent