RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 13279|回復: 124
打印 上一主題 下一主題
收起左側

四担r620

odaan 發表於 2009-10-5 00:47:54 | 顯示全部樓層

純粹求知
其實我一直都想問 ......... 如果貨車唔玩像真 , 仲有乜可以玩 ?
odaan 發表於 2009-10-5 02:30:26 | 顯示全部樓層
8# odaan
唉~~~知你勁喇
man01 發表於 2009-10-5 00:56

我真係想瞭解一下

做唔做得到係其次 , 從中明白結構原理 , 程序 及 編置
玩貨車既人 ....... 係我經歷既車聚 , 大抵上都有呢種特質
所以我好盡力去解釋一件野點解甘擺 , 點解甘整

但 , 反而有聲音評為 "吓吓都講像真" ......... 係呢度 , 我 .... 又有 D 唔明
唔玩像真 , 仲有乜野係玩貨車既題目 ??

理論上 , 工作 , 未必係自己興趣
但玩 , 係自己興趣 , 自己鐘意先買 , 唔會專登洗幾千銀買件自己唔鐘意既野
應該對呢件好認真至係 .....

撇除技術層面 , 我想探討一下唔同既心態範疇
odaan 發表於 2009-10-5 11:58:34 | 顯示全部樓層
請問係泥斗定勾斗?
tommy1218 發表於 2009-10-5 11:52

初初睇第一幅都以為係勾斗
呢個起斗結構 , 聰明

之前搵資料搵到呢個 , 相當吸引
http://www.youtube.com/watch?gl=HK&hl=zh-TW&v=q-5JLiH4Y5g
odaan 發表於 2009-10-5 14:02:47 | 顯示全部樓層
前幾日見架兩擔iszui咩得太重  勾極都勾唔起  
dm9261 發表於 2009-10-5 13:39

香港 D 路無位比佢地做 , 有時要側側地扯佢出黎 , 預正尾轆踩路膊 , 唔可以自己溜後卸力 , 硬拉佢出黎 , 起晒頭都唔出奇

不過講開 , 香港 D 勾斗又係隨處擺
odaan 發表於 2009-10-5 19:11:33 | 顯示全部樓層
其實.......搖控車就係搖控車,
要真實點解唔買架真車玩?
就odaan兄講既唔玩像真 , 仲有乜野係玩貨車既題目 ??
你依個講法小弟覺得有少少問題,可能你覺得係咁,
但我身邊亦有不少朋友覺得得意,好玩,有型,
唔通佢地 ...
家豪 發表於 2009-10-5 18:54

都無話那唔那過既
我只係想探討下對貨車唔同既要求 , 因為對我而言 , 我為像真 , 為更深入瞭解結構

之所以我唔明 , 除左玩像真仲有乜玩 , 唔係因為我對唔像真白眼

而係 ...... 即係甘 , 如果你有部貨櫃車為搵食 , 你渣佢為左開工
你唔會明人地買部拖頭係為興趣 , 你自不然問多兩句
其實無乜可以衝撞
odaan 發表於 2009-10-5 19:57:55 | 顯示全部樓層
我明大家都有求知既心態,
但有時無謂為左少少像真唔像真而有太多言論,
大家都係玩車,想分享下,想開心玩車姐,何況太執著
家豪 發表於 2009-10-5 19:33

我做設計 , 所以我講唔出呢番話
讀書 , 係一種學習 ; 玩 , 亦係一種學習

就算去玩 , 係 Wargame , 係 RC , 我要求既 , 就係過程中我學到野
我玩 RC , 我執著去實現每個位置 , 研究軸心偏移對運作軌跡之影響
因我會將我學到之事 , 轉移至另一結構
從而有新設計 , 新邏輯 , 推進技術發展

我明白我出既 post , 對好多人而言 , 係複雜既
我為既唔係賣弄技術 , 機器 , 而係想講 "其實可以甘做"
人 , 對未見過既事 (抱歉先對讀者扣帽子) , 感到遙遠 , 無所思量
當人願踏前一步 , 佢可以望到更廣闊
以後 , 佢一遇到困難 , 佢能解決 , 因為佢見過

而我 , 亦尚在學習途中
我每時每刻亦在思考設計

因 , 我實在唔想 , 台灣人可以 , 中國人可以 , 外國人可以 , 偏偏香港遠遠拋離
odaan 發表於 2009-10-5 20:11:31 | 顯示全部樓層
其實佢點解要放上放落果斗?反正佢間車都停係到等=-=
McSam 發表於 2009-10-5 20:01

唔 ...... 可以令雞頭唔洗起斗起甘高 .... 掛

以前做地盤有司機抱怨 , D "畢斗" 一斗幾噸 一次過掉落黎 , 損害部車既大陣同彈簧片
不過雞頭 ..... 應該無呢個問題~~~~
odaan 發表於 2009-10-5 21:12:24 | 顯示全部樓層
你有你道理,亦都好欣賞,
我明白讀設計既人係會追求既野比其他唔係讀設計既多,
但事實上唔係咁多既hk人可以做到你依一點,
雖知我身邊都有好幾個朋友想思考多d野,但無奈地真係冇時間,
只係大家待遇唔到姐
家豪 發表於 2009-10-5 20:46

其實 , 我真係有點擔心 , 可能我所見所聞全是老一輩之教導
之所以我看重機械 , 投身 RC 貨車 , 為興趣 , 也為學習

中四已繪製多幅設計
父執一輩對我之設計不看重 , 無可奈何 , 總不能花幾十萬勞師動眾設計一條拖架去證明
仲要搵位擺

RC , 係一個實現設計既地方
滿心歡喜希望我中四時之設計得以實現

卻望到滿地荒蕪
是否商機 , 我無意爭奪 , 但原來連最基本既共識 ..... 都無

就係貨櫃尺寸

貨櫃尺寸無共識 , 任有幾多貨櫃機器 , 亦無用武之地

之所以我這年來不斷出帖 , 無論機械既 , 真車知識既 , 製作既 , 都無一有所保留
我有想過是否過份催谷

唉 , 即使如何勁 , 勁一個 , 勁幾個 , 其實真係無咩值得開心
odaan 發表於 2009-10-5 21:18:50 | 顯示全部樓層
其實好多都係為玩車而玩車,
兩睇吧 odaan兄
家豪 發表於 2009-10-5 21:15

唔 .... 我已將我玩車之感受提出

君不妨亦將 "玩車" 含意酌量形容 , 好讓我有個概念
odaan 發表於 2009-10-7 10:29:28 | 顯示全部樓層
各位 版友, 大家討論還討論, 吹水還吹水, 要適可而止, 每個 版友都有發言權, 不論是主觀或客觀之意見, 都係值得參考, 但不希望見到針對性的惡意批評, 搞到又要 lock post, ban account, 我地絕對唔想咁做, 希望各 版 ...
有勇冇謀 發表於 2009-10-7 09:41

人地既分享就係炫耀 , 自己既分享就係分享
甘好簡單遮 , D 人都係想叫人唔好出聲 , 要一個只讚無彈既地方 , 甘咪唯有將就下佢

避重就輕 , 識做架喇~~
odaan 發表於 2009-10-7 11:44:51 | 顯示全部樓層
大家咁嬲做咩呢??有時分享下講人知點解..就係睇樓主接唔接收到..
咁奧單兄分享下自己D野..係佢講野直左小小..但大家吸收當學野..都係一件好事呀
~TOYOTA~ 發表於 2009-10-7 11:32

大佬 , 正所謂冤有頭債有主 , 而家人地厚住面皮都開左口咯

一人做事一人當 , 無謂要其他人幫我受
你既好意 , 我心領喇~~

登錄/註冊後可看大圖
odaan 發表於 2009-10-8 16:58:41 | 顯示全部樓層
有人認叻      真垃圾
重出江湖的華仔 發表於 2009-10-8 02:52

話不能這樣說
"認叻" 呢樣野 , 起碼要拎到野出黎睇
拎唔到野出黎睇 , 乾煎齋吹 , 認咩叻呢 ??

話說回頭 , 技術層面既比較 / 比試 , 甚至挑戰 , 對技術層面有幫助
中途無粗口 , 尚有道德可言

有 D 人 , 講兩句唔夠講爆晒粗
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=140215

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=144973

呢 D 就真係垃圾 ....... 都不如喇