RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: siuman
打印 上一主題 下一主題
收起左側

應買Kyosho或雙星油車呢?

雷公 發表於 2006-6-10 01:00:28 | 顯示全部樓層
我兩部都無渣過﹐我仲係生活響TG10 MK1時代﹐但自從上個月睇左 RC CAR ACTION 雜誌拎 TG10 MK2 PRO做試驗﹐我就開始研究 TG10 MK2﹐現時既MK2有幾個VERSION

普通版 (NSX﹐NISMO Z)- 單速﹐無名引擎短軸 {~HKD1800}
SG版 (SUPRA﹐NISMO GTR﹐F430) - 雙速﹐OS偈短軸 {~2000}
PRO版 (無BODY跟) - 頭單﹐CENTAX CLUTCH﹐ .12後排偈配SG SHAFT﹐原廠TUNED PIPE﹐藍鋁絞牙避震﹐原裝雙星海綿呔..... {~HKD2800}

計過數﹐唔計引擎﹐PRO版既改裝零件高達HKD1600﹐如果你真係想認認真真買盒雙星油車的話﹐PRO版一定係首選﹐如果唔鐘意用雙星偈的話可以放﹐KEEP番支TUNED PIPE﹐響外國網頁睇過﹐部PRO有好多人用RACY配件激改﹐睇落去直頭唔知係部雙星車﹐就算用番雙星零件改都一樣可以﹐今次MK2既車好明顯係TARGET認真車手﹐再唔係好似MK1果時出埋D MINI COOPER﹐RALLY油車比人飛街。
不過我估計﹐遲D應該會再出部TG10R MK2﹐因為尼部MK.2有D美中不足﹐個底盤太闊令車重增加﹐同舊款TG10R個底盤比﹐好似略略睇得出MK2 PRO都未算頂級﹐而且MK2 PRO個油壓板都仲係膠造的﹐所以遲D再出部 TG10R MK2 都唔出奇。我都想入部 MK2﹐但我心目中都係等緊雙星出部再勁D既MK2。
京商車我無咩興趣或認識﹐但PARTS貴﹐到頭來要用埋D GPM或3RACING既補品
雷公 發表於 2006-6-17 13:28:44 | 顯示全部樓層
原帖由 coronafans 於 2006-6-17 08:13 發表
Tamiya TG10.....No good!

你唔好踩住﹐你講緊邊部先﹖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

部MK2 PRO隨時片低你地部3R啦﹐係睇下邊個車手同SETTING既姐﹐你響車場見個D大多數都係舊款(MK1 & MK2)用CENTRIFUGAL CLUTCH﹐部MK2 PRO用CENTAX CLUTCH﹐笠住個車殼﹐你可能會以為係05添﹐舊款TG10 MK1係跟據1/8既TGX製造﹐個設計有成十幾年歷史架喇﹐如果遲D雙星出埋皮帶車的話﹐甘就有得比喇
雷公 發表於 2006-6-17 22:45:12 | 顯示全部樓層
原帖由 oliver 於 2006-6-17 19:33 發表

MK2 pro咪又係抄05R
我個fd 部MK2 pro咪又係最後要換KYOSHO / MUGEN clutch先掂
軸車又點同3R皮帶車比呀
咁強既話又唔見係世界賽出現?
唔通要係街比?玩後追抽頭當贏ar?

睇來兄臺你對MARKETING無咩認識﹐廠商係利用世界冠軍選手來宣傳自己既產品﹐並唔係世界冠軍需要利用某某廠商既產品來贏一場比賽﹐當然產品既質數係相當重要﹐但係車手既技術係更加重要。
仲有﹐無話邊架車抄邊架車﹐軸車來來去去都係甘既LAYOUT架啦﹐唔通NTC3又係抄TG10咩﹖唔通要放副偈響車頭就叫創新﹖
雷公 發表於 2006-6-18 02:07:49 | 顯示全部樓層
原帖由 justinwan 於 2006-6-17 23:33 發表
大家都有道理

但雙星油車技術確實未到水平...雙星係世界第一模型品牌..比京商個市埸佔有率大好多...
絕對有大把資金請車手  ,但佢地無生產油車既技術.有手指都無用.

客觀d 睇.世界賽一向無雙星車..如果架車係好跑.大把人會用..一定有sponsor

非常同意﹐雙星油車暫時並未成熟﹐上一代既 TG10 MK1 係一級劣作﹐之後既TG10R 祗係更進一步偷輕及強化車架﹐並用上TGR既PARTS。MK2既面世係睇得出雙星想在油車市場佔一席位﹐現在祗係初步﹐如果謬謬然就放錢SPONSOR﹐但到頭來雷聲大雨點小做不到原先個MARKETING CAMPAIGN既主旨的話﹐祗會損害股東既利益。
之前都提及過﹐MK2 PRO雖然係一步好車﹐但係睇部車D料就總係覺得雙星應該會出部TG10R MK2﹐雙星好識賺錢架...
雷公 發表於 2006-6-18 02:53:20 | 顯示全部樓層
原帖由 justinwan 於 2006-6-18 02:35 發表

佢d 設計,技術吾得..物料更吾dim......
人地世界賽行200mm...佢玩190mm 輸死la...窄左咁多....

所以話﹐其實真正知道TG10 MK2係乜家伙既人原來真係好少﹐莫講話分得出邊部係SG﹐邊部係PRO.........
TG10 MK2 係200mm﹐唔係190mm﹐TG10R已經係200mm啦﹐TG10 MK1都有200mm闊架播
雷公 發表於 2006-6-19 01:40:32 | 顯示全部樓層
原帖由 iketani 於 2006-6-18 23:41 發表

tg10 mk1唔係190mm??
我有架,應該係190mm
佢到左mk2先係200mm?

雙星有個 LONG SUSPENSION ARM OPTION 比 TB-01/TG10﹐我一直都以為係將190mm 拉闊到200mm﹐但原來係將185mm 拉闊到190mm 先至岩﹐SORRY記錯左﹐所以MK1真係好厄錢...