RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 35869|回復: 166
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 焊接問題請教

sean2013 發表於 2015-12-1 12:45:06 | 顯示全部樓層
我通常會點少少锡膏,有锡膏會即刻上錫
同咩牌子 辣雞?日本牌子60W  80W 可靠
錫線買相中這個不錯,便宜既錫線雜質多焊完D錫啞色, 錫線越貴當然越好,純度越高焊完光亮似银色珠
最好用係必有既锡膏,锡膏係助焊,有時無锡膏好難上錫,或者一係就用一味吉注入錫線咁既方式焊
試多幾次練習多幾次就得架喇,

sean2013 發表於 2015-12-1 12:51:21 | 顯示全部樓層
鉛水事件就係銅喉用平價錫線焊接所造成
sean2013 發表於 2015-12-1 14:38:25 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2015-12-1 13:19
基本上,一般工業電子用錫線都係含有35% - 40%不等鉛份,現實上好難避免。你自己幅相裹面嗰卷Takumi,寫住 ...

預左啦,卷線幾草野當然含鉛啦,咁叫佢買幾百蚊果D囉
sean2013 發表於 2015-12-2 11:29:53 | 顯示全部樓層
睇你段片就知你焊野幾勁啦,買支30W無話唔得,不過好on x 囉,要叫新手補焊三邊4邊,high 下 high 下咁等下等下,一睇就知唔夠熱啦,左一忽右一忽,反正叫人買一買當然60W啦,唔通買一支30W焊到左一忽右一忽起尖釘再買60W咩

sean2013 發表於 2015-12-2 11:40:41 | 顯示全部樓層
大家睇下啦,佢用30W D錫在線頭表面鋪草皮咋,根本無索溶入線內,足以正明支30W幾勉強,high左咁耐仲係要周圍補焊,越睇越好笑,你用過60W未呀,未既買返支試下咩係60W啦,一野搞掂啦,叫人兜圈焊
sean2013 發表於 2015-12-2 11:51:52 | 顯示全部樓層
好啦好啦,唔合你焊接習慣唔好意思,就買30W好了。唔好嘥9氣。
sean2013 發表於 2015-12-2 12:02:48 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2015-12-2 11:56
竟然用30W焊接12AWG!!! 我係PK!!! 我係濺人!!! 我嘅存在就係罪過!!!! 插死solaris電子屍兄呢個能樣!!! ...

唔好oh-9到為咗幾十Watt咁勞氣, 30W有30W好處,60W有60W好處,多謝你付出心血拍片,只係話60W比較保障,
你都見一話用30W 焊12AW線開始有幾多師兄想見識下啦

sean2013 發表於 2015-12-2 12:22:51 | 顯示全部樓層
未用過大過30W雞,咁你要買支60試下喇,無謂焊到一撻撻
sean2013 發表於 2015-12-2 13:03:25 | 顯示全部樓層
未就係,補焊,點解要補焊?未用過60W (B呢巴啦)一個只用30W的井底之蛙
sean2013 發表於 2015-12-2 13:06:33 | 顯示全部樓層

最衰段片無左,仲想叫朋友睇添,入面文字仲有吊 9人成份,幾咁叻
咁快删段片做乜?唔識焊既以為佢好威,識焊既就知佢無料到一層一層補焊又補焊
sean2013 發表於 2015-12-2 13:17:33 | 顯示全部樓層
woodkeung 發表於 2015-12-2 12:58
30w焊点接位時間長;60w焊点接位時間短;鍚綫夠温就溶;30w慢慢㷛;自己想想; ...

佢根本未用過60W 唔會明白60w焊点接位時間短,一味用支30W high 下high下一層加一層

sean2013 發表於 2015-12-4 10:26:46 | 顯示全部樓層
各位,呢位師兄由頭到尾堅持己見只肯用30W,一切用30W,60W就話焊水喉,
最搞笑係佢從未用過40W 60W既效果,不斷反駁,以理論,論文,講回火,唉....大家唔夠佢講的
有D野經驗係勝過理論
再post返你第一段片出來啦 30W師父
sean2013 發表於 2015-12-4 10:29:54 | 顯示全部樓層
估唔到一支30W,嘈到第7頁仲未完,求下你再post返你第一段片出來啦
sean2013 發表於 2015-12-4 12:13:01 | 顯示全部樓層
佢第一段片入面仲有文字小 9 人, 求下佢再post返第一段片出來啦咁叻