RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 0315
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 焊接問題請教

solaris8x86 發表於 2015-12-2 14:17:46 | 顯示全部樓層

同意同意,小弟絕無意又用科學科對屍兄Bi-li-ba-la,又係小弟以前係學校上堂太過留心唔好,solaris電子屍兄正PK...!!
solaris8x86 發表於 2015-12-2 23:52:35 | 顯示全部樓層

個卷Silver Solder錫線,400yen.... 對換成港元..... 平到唔信,但含銀比例不明 (官網都無寫),我卷GootSE-0AG08 含銀2.5%無記錯都好似要1,638 yen以上,邊個知香港有得賣,唔該通知聲,下次我買枝用個錶試下導電值靚唔靚。

solaris8x86 發表於 2015-12-2 23:58:32 | 顯示全部樓層
oh oh... 剛發現原來Silver Solder只有15g,咁同GootSE-0AG08 100g (1,638 yen) 比例上差唔多價錢。無so....
solaris8x86 發表於 2015-12-3 15:23:08 | 顯示全部樓層
andynax1 發
一辣落隻ESC焊片兩秒攪掂

依個概念無話唔正確,但係屬於一般入門技焊法,通常被對金钃無了解嘅人應用居多,我係video上使用了退火技屬冶金學嘅一種特別變質手法,叫做回火,金钃先受熱一次 (片內個頭5秒全液化溶錫) 會改變T-插上銅片硬度略為軟化,第二次再落錫時可承受拉力就會比一次過高溫落錫法更大 (最後在片尾我出盡力拉幾次比大家睇就係依個意思)。當然,一次過高溫焊接法是很方便的,而二次回火技側較適合當電子裝置經常被拉動嘅應用。(如插頭)

https://zh.wikipedia.org/wiki/冶金学

solaris8x86 發表於 2015-12-3 20:59:39 | 顯示全部樓層

依個概念更加係百份百不正確的,回火通上只會多用係合金上 (alloy),與原金钃是否軟硬關係不大 (即你所謂嘅金丶銀丶銅),例如你身邊經上接觸到嘅鋁窗,真飛機外殼等 (AL-6061-T4, AL-6061-T6, AL-6061-T651 等等),T字後面嘅數目字就係鋁合金回火號碼 (Tempering (回火) - T 嘅縮寫),鋁本身亦係一種非常軟嘅金钃,連T-插上面嘅亦非你囗中所估嘅純銅 (cooper),而係Brass (黃銅),黃銅係由65%銅 (copper) 混合35%鋅 (zinc) 組成,亦即所謂合金 (合金不一定只有硬鋼一類的)。 而在rc裡一般只焊在銅片上...只係你身為一般屍兄嘅錯覺,跟本RC上就不含純銅 (copper),而實際多為黃銅合金 (Brass Alloy) 或鋁合金 (Alluminium Alloy),不然用純銅就會經常急速氧化,而且純銅太重,跟本就不適合需要高機動力嘅RC車丶RC飛機作導電体使用。

由於合金類上嘅金钃微粒子比純金钃 (例如金丶銀丶銅) 粗大,受熱後金钃粗粒子有不同程度膨脹,直接影響強丶軟丶硬丶拉度,這就係金钃回火應用 (tempering) 真意。

-
solaris8x86 發表於 2015-12-3 21:23:45 | 顯示全部樓層

哦哦,驅狗入窮巷又係我唔好...咁又再插死solaris電子屍兄。

solaris8x86 發表於 2015-12-3 22:45:32 | 顯示全部樓層
我無意玩死佢.....我只係代做物主講出:「日常背後RC物理是這樣運作」的。當然,對「差不多先生」嘅一般人嚟講,主觀上,我當然係百份百奸的。

solaris8x86 發表於 2015-12-3 23:43:29 | 顯示全部樓層

Very good example,由你條link第一行已經睇到:
"Tempering is a term historically associated with the heat treatment of martensite in steels."

足之有人明白回火技多用係合金上,而並非原金钃,Steel (鋼) - 其實就係鐵 (iron) 混合炭 (carbon) 嘅合金。
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/钢

不過下次唔該出中文,唔係一個大家就睇得明編蛇文。

solaris8x86 發表於 2015-12-3 23:58:47 | 顯示全部樓層

我都想知道有幾多人睇完片後覺得自己做唔到。
solaris8x86 發表於 2015-12-4 00:11:42 | 顯示全部樓層

條片內實際上每個焊點只用咗少過1.5 - 2秒.... ,我比盡你豪夠你3秒又如何,30W低溫焊3秒電變就收皮....依個電變理論未免....
solaris8x86 發表於 2015-12-4 00:31:36 | 顯示全部樓層
arto6 發表於 2015-12-4 00:24
Ching,你原來覺得電變吸熱及散熱率可同T插相比,咁成件無敵30W事件我終於明解了。真係唔好意思打擾到你 ...

我已講過秘技....只係你上堂無留心.... 問題跟本主要唔係熱力大少問題上,而係如何有效傳熱落目標物....一般屍兄一味比熱力單位懵閉眼睛...
solaris8x86 發表於 2015-12-4 00:53:15 | 顯示全部樓層

無辦法,大家好睇唔睇睇過條片, 當然又係solaris電子屍兄唔好啦。
solaris8x86 發表於 2015-12-4 00:55:26 | 顯示全部樓層

咩.... 我明明最後覆佢個post係叫佢去買100W... 唔好屈我....
solaris8x86 發表於 2015-12-4 01:05:06 | 顯示全部樓層
唔該大家買100W啦,我求大家買100W啦
咁好味.....
solaris8x86 發表於 2015-12-4 01:14:27 | 顯示全部樓層

你放心,嚟緊仲有片睇,不過仲可怕啲....睇完30W搞唔掂唔好再咩我喇....
solaris8x86 發表於 2015-12-4 02:34:21 | 顯示全部樓層

咁你十幾年係學校大概....都係考包尾....
solaris8x86 發表於 2015-12-4 02:38:24 | 顯示全部樓層

依個理解係錯的,接觸不全面 (不良) 只會同Current和Voltage不穩有關.... 因於線內為實心,無空位自然無接觸不良發生。
solaris8x86 發表於 2015-12-4 02:43:02 | 顯示全部樓層

因為你本身已問錯問題....
solaris8x86 發表於 2015-12-4 02:52:00 | 顯示全部樓層

Wuwu.....
solaris8x86 發表於 2015-12-4 03:04:37 | 顯示全部樓層
又嚟啦丶又嚟啦,又有續集啦,但今次睇完唔順超,唔該你自己同自己過兩蕉,我玩夠喇。

http://youtu.be/lzZiPaxLNaI