RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 田宮拖頭用果O的LED同車用LED有咩分別? [打印本頁]

作者: AMAT    時間: 2007-8-28 11:26
標題: 田宮拖頭用果O的LED同車用LED有咩分別?
我見田宮宜家出面賣果O的LED寫住唔係俾1/14拖頭用,其實有咩分別呢?個接駁頭唔同?條線長O的?粒LED細粒O的?定係一條線只有一粒LED?
因為我地宜家想自己DEVELOP一套........
作者: 觀星是答案    時間: 2007-8-28 11:49
咪又係 o個 o的線 ~ 車仔用的 LED, 唔係 3mm 就 5mm
出去鴨記都有大把
作者: AMAT    時間: 2007-8-28 11:51
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 11:49 發表
咪又係 o個 o的線 ~ 車仔用的 LED, 唔係 3mm 就 5mm
出去鴨記都有大把

我夠知囉.我宜家係諗住出一O的可以換落去果套MFC-01或02用O既LED燈,咁我都要睇下佢係有咩分別嗎!
你鴨記係大把,但要自己焊線未必個個鍾意嗎!有O的人鍾意買返嚟就裝落去唧~
同埋鬼佬果邊冇鴨記呢......
作者: ice1234    時間: 2007-8-28 11:54
好似都係e d難鬼socket
作者: AMAT    時間: 2007-8-28 11:59
原帖由 ice1234 於 2007-8-28 11:54 發表
好似都係e d難鬼socket

我知插頭一樣,問題係我唔知佢係咁線長唔同呀,定係一個插駁一粒燈,定係兩粒......個電阻會唔同嗎........駁法亦都會有分別嗎.....
作者: ice1234    時間: 2007-8-28 12:00
原帖由 AMAT 於 2007-8-28 11:51 AM 發表

我夠知囉.我宜家係諗住出一O的可以換落去果套MFC-01或02用O既LED燈,咁我都要睇下佢係有咩分別嗎!
你鴨記係大把,但要自己焊線未必個個鍾意嗎!有O的人鍾意買返嚟就裝落去唧~
同埋鬼佬果邊冇鴨記呢......

但係鬼佬果邊好多都識電子野同鍾意diy.....無零件會訂
唔似得香港d 靚仔 下下都買現成...
作者: AMAT    時間: 2007-8-28 12:06
原帖由 ice1234 於 2007-8-28 12:00 發表

但係鬼佬果邊好多都識電子野同鍾意diy.....無零件會訂
唔似得香港d 靚仔 下下都買現成...

那是你以為唧~

人家O的RC SHOP燈一年賣好多套啦.......
作者: ice1234    時間: 2007-8-28 12:10
原帖由 AMAT 於 2007-8-28 12:06 PM 發表

那是你以為唧~

人家O的RC SHOP燈一年賣好多套啦.......

咁就死la.....人家O的RC SHOP燈一年賣好多套
香港d 靚仔 下下都買現成, 無咩可能知個電阻會唔同
作者: 觀星是答案    時間: 2007-8-28 12:11
個插就係 ice 講 o個 set
我依家賣緊 o既都係同一種插頭

線造長 o的都無問題
你留意下呢度 o的 members
一打開個殼, 邊個唔係電線亂飛 ?

孖星 o的 LED 又有分一開一同一開二
電壓 / 電阻當然不同, 你想整到識 switch, 就要花 o的時間開發啦
作者: AMAT    時間: 2007-8-28 12:11
原帖由 ice1234 於 2007-8-28 12:10 發表

你話我知係一條線一粒燈兩粒燈我都已經知咩事啦.....駛話我知咩電阻咩.....
作者: 觀星是答案    時間: 2007-8-28 12:12
原帖由 ice1234 於 2007-8-28 12:10 發表

個個都識, 你同我套燈仲邊有人會傍水買 ?
作者: AMAT    時間: 2007-8-28 12:12
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 12:11 發表

線造長 o的都無問題

電壓 / 電阻當然不同, 你 ...

我只係打算整燈,冇打算整個CONTROLLER住.
作者: ice1234    時間: 2007-8-28 12:12
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 12:11 PM 發表

線造長 o的都無問題

電壓 / 電阻當然不同, 你 ...

最緊要肯花錢開發(買一套返離拆)
作者: ice1234    時間: 2007-8-28 12:13
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 12:12 PM 發表

作者: AMAT    時間: 2007-8-28 12:14
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 12:12 發表

你賣俾自己友梗係冇人買啦.......我有門路賣啦.....
你唔好以為個個人都咁鍾意自己焊先得O架.........唔係田宮O的燈咪冇人買......哈!
作者: ice1234    時間: 2007-8-28 12:14
原帖由 AMAT 於 2007-8-28 12:11 PM 發表

你話我知係一條線一粒燈兩粒燈我都已經知咩事啦.....駛話我知咩電阻咩.....

電壓唔同就要唔同ohm數電阻的

作者: 觀星是答案    時間: 2007-8-28 12:16
原帖由 AMAT 於 2007-8-28 12:14 發表

你賣俾自己友梗係冇人買啦.......我有門路賣啦.....
你唔好以為個個人都咁鍾意自己焊先得O架.........唔係田宮O的燈咪冇人買......哈!

我當然唔會自己銲啦
呢 o的 o野, 只係頭一水要做 test 做 QC 先會自己整
之後交晒俾生產線造啦
作者: AMAT    時間: 2007-8-28 12:17
原帖由 ice1234 於 2007-8-28 12:14 發表

電壓唔同就要唔同ohm數電阻的

呢O的O野唔駛我搞,自然會有人搞.我只係需要知道,究竟貨櫃車用果O的LED條線做法係咪同宜家DRIFT SPEC果O的燈O的線係一樣.
作者: AMAT    時間: 2007-8-28 12:18
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 12:16 發表

我當然唔會自己銲啦
呢 o的 o野, 只係頭一水要做 test 做 QC 先會自己整
之後交晒俾生產線造啦

咁梗係啦!

不過我知宜家出面做果O的,O的LED質素麻麻......間唔中就兩邊LED唔同色......
作者: 觀星是答案    時間: 2007-8-28 12:30
原帖由 AMAT 於 2007-8-28 12:18 發表

咁梗係啦!

不過我知宜家出面做果O的,O的LED質素麻麻......間唔中就兩邊LED唔同色......

o個 o的可能係唔同廠出的 LED
製造 o既原料不同所致
作者: AMAT    時間: 2007-8-28 12:32
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 12:30 發表

製造 o既原料不同所致

QC問題多.
作者: ice1234    時間: 2007-8-28 12:33
原帖由 AMAT 於 2007-8-28 12:17 PM 發表

呢O的O野唔駛我搞,自然會有人搞.我只係需要知道,究竟貨櫃車用果O的LED條線做法係咪同宜家DRIFT SPEC果O的燈O的線係一樣.

最主要你知道星星套燈d燈插出幾多voltage...

1拖1就容易辦...

1拖2的話你要估佢係並聯定串聯  

作者: ice1234    時間: 2007-8-28 12:34
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 12:30 PM 發表

製造 o既原料不同所致

作者: ice1234    時間: 2007-8-28 12:38
你睇下有無辦法搵 set led 離睇睇.....

如果有熱縮通包住曬就可能要拆佢

作者: AMAT    時間: 2007-8-28 12:43
原帖由 ice1234 於 2007-8-28 12:33 發表

最主要你知道星星套燈d燈插出幾多voltage...

1拖1就容易辦...

1拖2的話你要估佢係並聯定串聯  

宜家田宮果O的DRIFT SPEC燈係串聯,6V或7.2V都問題不大.我係要知佢有冇O的係用一粒LED ONLY.冇我就唔理佢照搞啦!
作者: AMAT    時間: 2007-8-28 12:43
原帖由 ice1234 於 2007-8-28 12:38 發表
你睇下有無辦法搵 set led 離睇睇.....

如果有熱縮通包住曬就可能要拆佢

車用果O的我知點整,我淨係想知貨櫃車果O的係咪一樣咁大把.
作者: 觀星是答案    時間: 2007-8-28 12:57
原帖由 AMAT 於 2007-8-28 12:43 發表

宜家田宮果O的DRIFT SPEC燈係串聯,6V或7.2V都問題不大.我係要知佢有冇O的係用一粒LED ONLY.冇我就唔理佢照搞啦!

依家街賣的孖星 options LED 有一開一的

不過 MFC-01 就係跟足晒 LED, 佢個 output 都係只可配特定的 LED set
作者: AMAT    時間: 2007-8-28 14:19
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 12:57 發表

依家街賣的孖星 options LED 有一開一的

不過 MFC-01 就係跟足晒 LED, 佢個 output 都係只可配特定的 LED set

我就係想知有咩特別囉.............
作者: 觀星是答案    時間: 2007-8-28 14:33
原帖由 AMAT 於 2007-8-28 14:19 發表

我就係想知有咩特別囉.............

無咩特別
可能放一粒 LED 去頭燈 connector 會出煙 o者
作者: AMAT    時間: 2007-8-28 14:43
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 14:33 發表

無咩特別
可能放一粒 LED 去頭燈 connector 會出煙 o者

燒咗粒LED都唔會出煙啦!
作者: 觀星是答案    時間: 2007-8-28 15:11
原帖由 AMAT 於 2007-8-28 14:43 發表

係燒 o左個 controller ~
作者: ice1234    時間: 2007-8-28 16:40
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 03:11 PM 發表

係燒 o左個 controller ~

燒 o左個 controller
作者: 拖頭小天使    時間: 2007-8-28 16:48
原帖由 AMAT 於 2007-8-28 14:43 發表

呵呵~~咁就睇你咩電壓啦

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2