RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5844|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

tt01e要玩Dirft要點改??

ac1111hk 發表於 2008-10-21 16:06:05 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
tt01e要玩Dirft要點改??用幾t魔打,,,,仲有咩野要改..
新手第一次玩..唔該咁多位高手黎help...
Marco明 發表於 2008-10-21 16:42:01 | 只看該作者
1. 金屬中軸
2. 油壓避震
3. 電變+犘打(eg. mc330cr + tz 23t)
4. 頭單向(個人建議) + 尾直sub
5. 全車啤鈴
6. 4條drift呔

以上係最基本
 樓主| ac1111hk 發表於 2008-10-21 16:49:10 | 只看該作者
原帖由 Marco明 於 2008-10-21 16:42 發表
1. 金屬中軸
2. 油壓避震
3. 電變+犘打(eg. mc330cr + tz 23t)
5. 全車啤鈴
6. 4條drift呔

以上係最基本

1.5換左
2.3.4.6想問下加左幾錢到??
同咩叫 頭單向(個人建議) + 尾直sub???
drift有冇話邊隻好d,,,,,,新手唔識唔該哂
Marco明 發表於 2008-10-21 17:00:52 | 只看該作者
原帖由 ac1111hk 於 2008-10-21 16:49 發表

1.5換左
2.3.4.6想問下加左幾錢到??
同咩叫 頭單向(個人建議) + 尾直sub???
drift有冇話邊隻好d,,,,,,新手唔識唔該哂

2. 油壓避震 - 建議買星星trf油壓 約$280 4支
3. 電變+犘打(eg. mc330cr + tz 23t) - mc330 約$350 / 星星tz犘打約$170
6. 4條drift呔 - 日本仔火石呔約$120 4條

單向係個令車轆只會向前轉...即係同以前4驅車仔既單向轆一樣
直sub即係令左右車轆一樣轉速
長崎良尾 發表於 2008-10-21 17:00:57 | 只看該作者
其實用飄移呔已經可以.....
tomatob 發表於 2008-10-21 17:05:31 | 只看該作者
2. 油壓避震 -> 有錢買 雙星trf 個隻金屬避震 $300 到
3. 電變+犘打 mc330cr + tz 23t -> 呢個都ok, 有錢買yokomo 23t 摩打,夠力啲 加埋 $5xx - $6xx
4. 頭單向(個人建議) + 尾直sub -> 換晒直軸會平啲同岩新手玩,頭尾加埋 $2xx
6. 4條drift呔 - > 日本仔個set 耐用又好玩,仲有你要買埋 4條型仔鈴  加埋又 $200

最緊要都係practise 多啲,咁就玩得好架喇

單向
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=21237&extra=page%3D1
直sub
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=21321&extra=page%3D2

有時間睇下
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=169&extra=page%3D1
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=185&extra=page%3D1
minesr34gtr 發表於 2008-10-21 17:19:48 | 只看該作者
用好盈35A+9T無刷仲好LA~
好過MC330+23T喇~
 樓主| ac1111hk 發表於 2008-10-21 17:20:15 | 只看該作者
唔該哂咁多位...我都係唔識整咩單向直sub....
要買哂要好多錢-.-....慢慢黎
littlebee 發表於 2008-10-22 12:05:02 | 只看該作者
你好 ac & 各位師兄, 我都係買左TT01E的新手, 想試下玩drif. 扒左一輪文有些問題希望大家幫幫手. 已有全車bearing & 金屬中軸

1. 知到尾直可以買option or diy個尾gearbox. 但係前單向要換d乜都係無乜頭緒.平平地係唔係用TL01的就ok?
2. 只換呔不改原裝的差速漂到下嗎?

Thanks!
wen_jc 發表於 2008-10-22 12:24:06 | 只看該作者
TT01E +全車bearing & 金屬中軸都ok啦  無咩好改了   避震要上就上TRF個份啦。
其實如果入門剛玩的話   頭單無系好推薦新手哥玩 難控制 d
前後齒差都加原配的AW濃油 lock緊d已經好正啦,當半直sub用啦,胎同電機配搭緊要d     電機大力d比較易起漂    手頭松d就用好盈35A+9T無刷啦    剛買左套玩  漂移足夠啦  線性給我以前想象中要好好多   推薦!我之前都覺得無感無刷線性唔掂,依家改觀咯,哈
littlebee 發表於 2008-10-22 12:47:57 | 只看該作者
Thanks, 咁第一步我買左呔(日本火石呔ok 嗎?)同加AW油先啦. 我都plan一上上無刷, 去試一次如果唔夠力應該會買的了 > <, 另外想問下日本火石呔係綠地球場玩會有呔紋留下嗎? 因唔想齊烏租地方.
北極熊 發表於 2008-10-22 13:03:38 | 只看該作者
原帖由 littlebee 於 2008/10/22 12:47 發表
Thanks, 咁第一步我買左呔(日本火石呔ok 嗎?)同加AW油先啦. 我都plan一上上無刷, 去試一次如果唔夠力應該會買的了 >  

唔駛AW油啦..........拆個牙差出黎塞D爛布入去咪得囉............立刻變頭中尾直啦.................o晒鬼氣
wen_jc 發表於 2008-10-22 14:11:54 | 只看該作者
AW油好像tt01有配掛    對  塞布可以  羅溶膠槍滴d膠落去又得  那就更直咯
catchauhk 發表於 2008-10-22 14:12:21 | 只看該作者
用厠紙塞死前後差速,換埋4條日本仔火石呔咪得lor
全程都係$120...攪咁多野做咩鬼
catchauhk 發表於 2008-10-22 14:25:58 | 只看該作者
原帖由 littlebee 於 2008-10-22 12:05 發表
你好 ac & 各位師兄, 我都係買左TT01E的新手, 想試下玩drif. 扒左一輪文有些問題希望大家幫幫手. 已有全車bearing & 金屬中軸

1. 知到尾直可以買option or diy個尾gearbox. 但係前單向要換d乜都係無乜頭緒.平平地 ...

唔洗攪咩頭單個d野既..打開個白色差速波箱3口螺絲同個蓋,塞d厠紙入去d牙度,令到佢d牙轉唔到,換埋4條日本仔火石呔就得ga la
好簡單一d都唔覆雜
littlebee 發表於 2008-10-22 15:17:31 | 只看該作者
Thanks 各位, 夠經濟wor! 對架車好d... 一陣去買Tempo原味先! 想confirm一下係唔係前後都塞...
拎外想買呤, 我見有 Yokomo, Active, Tamiya, 有無邊隻好d? , Yokomo/Active用落TT01到要用幾多offset的呢?
新手好多野問 > <"
wing519 發表於 2008-12-16 14:46:49 | 只看該作者
好盈35A+9T無刷  幾多$$ 呀

ching!?
Snake49 發表於 2008-12-16 22:04:33 | 只看該作者

回復 17# 的帖子

好盈35A+9T無刷 好似$560左右~~
問多幾間 , 睇下有冇平貨
skywoo1105 發表於 2008-12-16 22:45:40 | 只看該作者
前日入左套35a 9T無刷 $560 極x
allen430 發表於 2008-12-17 16:20:38 | 只看該作者

回復 19# 的帖子

小弟打算入套35a 9T無刷
但朋友話好昜打''白掛轉'' 同 冇哂線式?
請問師兄門係咪真係咁難控?