RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5063|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

砌船請教

stanley01 發表於 2008-9-28 10:33:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問O係螺旋槳條軸同支管中間O個d油係乜野油 (用黎防入水), O係邊度可以買到?  謝謝
新兩兄弟 發表於 2008-9-28 16:49:38 | 只看該作者
係雪油。在五金舖有的
 樓主| stanley01 發表於 2008-9-28 17:28:06 | 只看該作者
謝謝新兩兄弟!!   另外想問下係船艙入面用來fix野和防水的是什麼?

新兩兄弟兄, 唔好意思 , 借用下你既圖...
新兩兄弟 發表於 2008-9-28 17:33:08 | 只看該作者

這個係AB膠
 樓主| stanley01 發表於 2008-9-28 17:38:06 | 只看該作者
AB膠?  係咪即係混合膠?  小弟識野少...
新兩兄弟 發表於 2008-9-28 17:40:18 | 只看該作者
原帖由 stanley01 於 2008-9-28 17:38 發表
AB膠?  係咪即係混合膠?  小弟識野少...

是的
 樓主| stanley01 發表於 2008-9-28 17:42:33 | 只看該作者
謝謝新兩兄弟!!
 樓主| stanley01 發表於 2008-10-3 17:36:24 | 只看該作者
仲有D關於噴色既問題, 由於小弟完全沒有經驗, 上網睇過好多好多文章, 又有油性, 水性, 不同牌子又不同用途, 好似要油白色做底色先, 又有D話要油什麼畢地, 什麼底灰... 真係攪到我頭都暈埋... 又見到有D係罐裝, 我唸對我呢D新手黎講應該會容易D, 大家可唔可以俾D意見我, 分享下D經驗俾小弟?  謝謝!
 樓主| stanley01 發表於 2008-10-4 14:25:41 | 只看該作者
有無兄弟可以過D料俾小弟呀
mwheel 發表於 2008-10-5 01:38:12 | 只看該作者
問題太多了,試下逐項分享下:
1. 噴色可用罐裝噴油、或噴筆 -
1.1. 罐裝噴油 - 應該只有油性,即係油漆只溶於「非水性」溶劑,例如:松節水、天拿水、開油水,好處係通常表面會較光亮,缺點是較臭及清洗麻煩。
1.2. 噴筆 - 一定要有氣泵或氣樽供氣,有很多顏料可用,除了模型、噴畫都可以。因自由選擇顏料,可選水性或油性的油漆,水性油漆可以用清水開稀,但乾了後就不再溶於水 (好似油牆的乳膠漆),好處是方便清洗,不太臭,壞處是不及油性漆光亮。我通常噴模型會喜愛選用Mr.Color的水性油,因多顏色選擇。
如果無經驗,買罐裝油來噴會較易入手。
2. 底色 -
淺色顏料較難遮蓋深色物體,例如:將白色油漆薄薄噴於黑色物體,會變成灰色。所以有些師父會先於深色物件上先噴上白色底油,如果不先噴底油噴多幾層其實效果都可以。另外,亦有講究的師父習慣無論甚麼色的物件都噴白色底油,因為可以清楚看見物件表面有無瑕疵,有就再補灰修好瑕疵才正式上油。
3. 畢地/ 底灰 -
畢地是Putty的中譯,作用是填補模型表面的洞隙 (例如:夾口位),畢地完本是軟身的膏狀物體,乾後會變硬,可以用沙紙打磨,其實跟補牆灰或車房修補車身的原子灰差不多原理,所以又叫「底灰」。我最喜歡用的是綠畢地,Squadron出品,因是綠色的所以叫綠畢地,30多元1枝,好處是附著力很強,不會填補後脫落,而且用料較幼細,又很容易溶於天拿水,可以開稀用毛筆蘸上來用,方便操作。
===> 如果你完全沒有砌模型的經驗,我建議你先買套裝模型跟圖砌,暫時無需補畢地,用罐裝噴油上色,先感受下做模型的樂趣。如果一開始就自己改模型,又要做太多沒把握的工序,可能會很易氣餒
P.S. : 我唔係大師,更唔係高手,只不過砌過下模型又多口而已,勿見笑
 樓主| stanley01 發表於 2008-10-9 22:33:21 | 只看該作者
mwheel兄, 如果你係"多口", 那麼世上真的愈多"多口"的人愈好了 , 真的十分感激你花了那麼多時間指點小弟

小弟真的完全沒有砌模型經驗, 講出黎都怕俾人笑, 走去買左隻船, 知道係模型, 要自己裝, 但係我當時仲以為只係上下螺絲就攪掂 (唔好笑得咁大聲), 返黎開箱先至知道乜野叫做"砌模型".....真係企左o係度...

好彩o係呢度遇到好似mwheel兄你同其他咁"多口"既好人, 唔係小弟隻船就真係唯有"掟"落海...

小弟會努力慢慢砌掂佢, 希望唔會"sign"左大家指點小弟既心機... 希望砌好之後見得下人, 落水唔會沉

謝謝!
tonycheungkw 發表於 2008-10-9 23:52:39 | 只看該作者
想落水唔會沉仲有其他野可以做哦。
軸同軸套間既防水除左用雪油之外亦都有防水軸套。
但係落水玩點都會有水進入船底。
有D就會玩十零分鐘上一上水用泵或者針筒抽一次水。
亦都有D會加裝一個電動既船底水pump。
有D可以自動detect到有水就會著pump。有D可以用遙控黎操控個pump。
frogprince 發表於 2008-10-10 22:59:54 | 只看該作者
原帖由 stanley01 於 2008-10-9 22:33 發表
mwheel兄, 如果你係"多口", 那麼世上真的愈多"多口"的人愈好了 , 真的十分感激你花了那麼多時間指點小弟

小弟真的完全沒有砌模型經驗, 講出黎都怕俾人笑, 走去買左隻船, 知道係模型, 要自己裝, 但 ...

放心 無人砌第一隻船會好樣得去邊 慢慢砌 但是最好先試水再上色 先折電子野 船殼裝水 有水出的地方即是入水的地方
塞好船殼用浴缸試水
frogprince 發表於 2008-10-10 23:06:39 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2008-10-5 01:38 發表
問題太多了,試下逐項分享下:
1. 噴色可用罐裝噴油、或噴筆 -
1.1. 罐裝噴油 - 應該只有油性,即係油漆只溶於「非水性」溶劑,例如:松節水、天拿水、開油水,好處係通常表面會較光亮,缺點是較臭及清洗麻煩。
1 ...

你隻花仔砌成點 黃老邪有時會在大埔玩 他連真船都店 有野可以問他
mwheel 發表於 2008-10-11 00:04:23 | 只看該作者
多謝Frogprince師父仲記得我砌緊的花仔
已經可以去水池玩,防水程度暫時都滿意,
現倘在掙扎如何完成各樣瑣碎的fitting,
尤其是大量欄桿及拉線,
諗起都覺得有點煩

mwheel 發表於 2008-10-11 00:07:36 | 只看該作者
周百通 發表於 2008-10-11 00:42:26 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2008-10-11 00:04 發表
尤其是大量欄桿及拉線,
諗起都覺得有點煩

好靚,繼續努力
ShipKing 發表於 2008-10-11 03:41:29 | 只看該作者
貴為王子殿下又點會係浴缸試水,
你唔係o係你後花園個泳池試咩!
frogprince 發表於 2008-10-11 16:19:35 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2008-10-11 00:04 發表
尤其是大量欄桿及拉線,
諗起都覺得有點煩

我隻花仔砌FITTING砌足八個月 到沈船前都未起貨
還有支主桅可以用改銅通 用M3鏍絲CUT頭 焊錫 接收天線開少少頭焊線耳 鏍絲收DECK下面
接收會有大改善
jediskdy 發表於 2008-10-11 17:49:35 | 只看該作者
尤其是大量欄桿及拉線,
諗起都覺得有點煩

1/350 USS SUN FRANCISCO CA-38 [1942]

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖