RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5431|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

2驅平路終極改造完成(還欠電架和servo柱)

deadmatch 發表於 2008-9-16 21:48:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
改完部hbx後,有些零件留下來...心想..不要浪費吧
就在做offroad車前做部2驅版18...名字方面..太難想吧...師兄們請幫幫手.
今晚完成摩打座..利用2片纖維片加銅柱組成.
裝好後..發覺怎麼這麼闊的..細看..oh.sxxt..裝多了一個銅柱
除下後裝上差速..頗滿意。

樓主| deadmatch 發表於 2008-9-18 20:02:19 | 只看該作者
今天放學回家後.是時候介底板了.
介好初形和打磨後,上摩打座試位.還不錯.
車架長度和hbx 一模一樣..部分零件當然可以和hbx共用la.
later 才做塊h板了..
希望有玩12仔的師兄給點意見.
tiger1 發表於 2008-9-18 20:32:14 | 只看該作者
this is hi-hand la
 樓主| deadmatch 發表於 2008-9-18 23:00:20 | 只看該作者
吃完晚飯後,continue 開工.
利用cd盒cut出t板一塊...放上底板.軟硬度不錯.
再裝上下a臂和前轉向杯....有點12仔的形態了...
但我想...換左海綿胎會更像.
khho01 發表於 2008-9-19 10:53:06 | 只看該作者
C hing,好強呀 !
有無諗過將來大量生產呢
打底D鬼佬.
剎出絛血路
bcgg 發表於 2008-9-19 11:04:23 | 只看該作者
師兄,.....好野!
你真係"砌"一架車出嚟!
如果多D人DIY......攪場DIY RACE就過引!
yi1989 發表於 2008-9-19 11:05:44 | 只看該作者
都要大家會買先得.....
冇人買.....就剎到一頸血
冇咩人睇好港產既
donaldt 發表於 2008-9-19 11:13:46 | 只看該作者
there is a USA 1/18 that looks just like 1/12
selling for $180USD!!!

think think ah wei
if can run well sure people will buy
 樓主| deadmatch 發表於 2008-9-19 14:12:55 | 只看該作者

生產呢家野....等架車做好先講..
鬼佬和日本仔改車真係好勁..

原帖由 bcgg 於 2008-9-19 11:04 發表
師兄,.....好野!
你真係"砌"一架車出嚟!
如果多D人DIY......攪場DIY RACE就過引!

當然是砌的LA..都是用改HBX留下的PARTS改造..
我都想玩DIY RACE

原帖由 donaldt 於 2008-9-19 11:13 發表
there is a USA 1/18 that looks just like 1/12
selling for $180USD!!!

think think ah wei
if can run well sure people will buy

對.....我同意.
但改車的樂趣之一是過程...
donaldt 發表於 2008-9-19 22:34:08 | 只看該作者
what front arm did you use??

and 1 suggestion
for the front and rear connection
to add on to the CD Case
you can add 2 ball head on each side, 1 on the front and 1 on the rear

then use a Rubber O ring to connect them to create the rebounce (can use different size of O ring to tune the hardness)

I did that to my dunno how many year old 1/12 and it works quite well
 樓主| deadmatch 發表於 2008-9-19 23:07:32 | 只看該作者
原帖由 donaldt 於 2008-9-19 22:34 發表
what front arm did you use??

and 1 suggestion
for the front and rear connection
to add on to the CD Case
you can add 2 ball head on each side, 1 on the front and 1 on the rear

then use a Rub ...

那是hbx1/18 onroad 的front arm
謝donaldt師兄的意見..其實connection那兒係未搞好.
later就可以讓大家知道此車的connection設計了.
anyway你的建議很不錯
 樓主| deadmatch 發表於 2008-9-20 14:37:50 | 只看該作者
星期六不用上課..當然是要好好利用.
介出一小片做頭bumper, 加上海綿再裝好...一個輕巧的頭bumper就完成了
然後又介出小片做底板中間的避震位...找來之前在gpm買到的超平宜合金避震...裝上...避震能力良好.
但有可能太大條了...不過算吧...家中只有1/10的剩下...
椰禮 發表於 2008-9-20 15:40:46 | 只看該作者
好大碌避震
 樓主| deadmatch 發表於 2008-9-22 20:10:10 | 只看該作者
星期日...當然是改車.
今天做好此車的2樓板和殼柱的連接.
介出、打磨、清一色的工序.
裝上車後..不錯...
利用3條避震作全車中間的連接,扭動力不錯.
只要買回電架和servo柱裝上便行.
放在之前hbx改旁...2部on road 十八仔80%完成了.
大概用左400元....真係好抵玩
只差試行和電變.
offroad crazy 十八仔我來也!!!!!!!!!!
p.s. 有師兄有剩下hbx的servo和servo柱嗎?可以讓給我嗎?
yi1989 發表於 2008-9-22 20:17:04 | 只看該作者
+返d"羅絲"膠好d....
leotaigo 發表於 2008-9-23 03:30:30 | 只看該作者
我比我改嗰架 KYOSHO 18仔 你睇下!
改咗用 LIPO 直電!同用祖國 18仔 無刷!
 樓主| deadmatch 發表於 2008-9-23 09:07:32 | 只看該作者
謝LEOTAIGO兄
那車的電子設備很不錯,我會參考的.
但我想,我的新OFFROAD應該不會用INFERNO的車架
己選定的是AE18T作基本車型....當然會大改.
P.S.自己當然買不起AE18T....只用國產的飛馬RUSH作原型LA
khho01 發表於 2008-9-23 11:22:01 | 只看該作者
C hing ,你架 inferno 好以改左 motor 位置 ...
重心是不是好好多呢 ?
我都想改,有無 多 d 相啊 ?
thx
leotaigo 發表於 2008-9-23 12:30:44 | 只看該作者
原帖由 deadmatch 於 2008-9-23 09:07 發表
謝LEOTAIGO兄
那車的電子設備很不錯,我會參考的.
但我想,我的新OFFROAD應該不會用INFERNO的車架
己選定的是AE18T作基本車型....當然會大改.
P.S.自己當然買不起AE18T....只用國產的飛馬RUSH作原型LA

国產貨我有一架!90%新你要就 PM 我啦!!我呢架都係二手買返來!係未改!我見過有一個国內朋友改咗先學!
我好想請師兄你有時間同我做一塊INFERNO底板!唔知師兄有無時間呢?????
leotaigo 發表於 2008-9-23 12:37:37 | 只看該作者
原帖由 khho01 於 2008-9-23 11:22 發表
C hing ,你架 inferno 好以改左 motor 位置 ...
重心是不是好好多呢 ?
我都想改,有無 多 d 相啊 ?
thx

重心好小小啦!相我無相機係度!手機影唔係咁好!
將 motor 位置從左邊改去右邊!中波箱後面嗰座唔要!只要嗰條推干!再將前支撐干打直裝!
大致上改造完成!!! 用 LIPO 電玩! 好玩到停唔到手! 因為手軟都仲有電!