RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4894|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問Baja 5B點買油玩?

MacUser 發表於 2008-9-5 13:30:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問Baja 5B玩家, 你地點去油站買油? 帶咩去裝先會賣俾你? 及原裝枝Cycle Oil是否可用其他潤滑油可代替? Thanks!
fyin 發表於 2008-9-5 14:01:57 | 只看該作者
Hi Bro,
I have Baja 5B SS,
原裝枝Cycle Oil是可用的, 用完後可買其他品牌潤滑油.
用就用緊Motul 日本品牌. MOTUL 600 2t 約$100 1 litre, 貴少少但十分好.
汽油一定只可用鐡罐向油站買(香港fucxing消防條例??)
試過向廣東道買咗一個汽油專用膠罐有外國證明及安全標籤, 都唔買比你,
結果向加拿大托朋友買咗個4L汽油鐡罐先買到油玩.
(你可用五金店的天拿水鐡罐買)
mikewu 發表於 2008-9-5 14:20:15 | 只看該作者
Gas Stations sells metal containers for $50/pc.... then fill it up with gasoline.....  
fyin 發表於 2008-9-5 18:13:20 | 只看該作者
Hi Mike,
Which brand of GAS Stations has metal container for sell?
Caltex / Esso / Shell / Mobile/ CRC.......?
 樓主| MacUser 發表於 2008-9-5 19:17:00 | 只看該作者

Tks Bro,
I also want to ask... which brand and which station?
miniz 發表於 2008-9-5 23:52:31 | 只看該作者

回復 4# 的帖子

I think is shell
 樓主| MacUser 發表於 2008-9-6 03:29:34 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2008-9-5 14:01 發表
Hi Bro,
I have Baja 5B SS,
原裝枝Cycle Oil是可用的, 用完後可買其他品牌潤滑油.
用就用緊Motul 日本品牌. MOTUL 600 2t 約$100 1 litre, 貴少少但十分好.
汽油一定只可用鐡罐向油站買(香港fucxing消防 ...

Hi Fyin,

我享花園街行過三四間汽車用品鋪都搵唔到Motul, 旺角一帶邊到可以買到?

同埋廣東道邊度買汽油專用膠罐? 容量是多少, 因想找個2lt膠罐, 方便帶出街玩, 再想問大家用咩倒油入油缸? Thanks!
truckman 發表於 2008-9-6 03:47:36 | 只看該作者
原帖由 MacUser 於 2008-9-5 13:30 發表
請問Baja 5B玩家, 你地點去油站買油? 帶咩去裝先會賣俾你? 及原裝枝Cycle Oil是否可用其他潤滑油可代替? Thanks!

可用2T
rocky 發表於 2008-9-6 09:32:16 | 只看該作者
2T 潤滑油可以到任何一間電單車鋪買到。睇下有冇一間係你左近。
http://www.ibike.com.hk/02_market/market_news2.htm
油站有天拿水size 4 公升空鐵罐賣,也可以到廣東道新田地街買電油罐,我見過有膠罐賣,有 GASOLINE 字樣膠電油罐到油站係可以買到電油,解釋比入油員知便得,一次唔多過四公升。
電油唔可以上巴士公共車輛。
rocky 發表於 2008-9-6 09:38:14 | 只看該作者
露營鋪有電油樽賣,最大唔知有幾有大,不過入油就煩d,買個大漏斗叫油站入慢d。
膠電油罐最少都10公升,再細 d 都幾難買,也可以試下賣遊艇快艇用品地方。
manju 發表於 2008-9-6 12:19:22 | 只看該作者
用白金, V-Power 貴油 會吾會快 D ??

fyin 發表於 2008-9-6 15:15:15 | 只看該作者
原帖由 MacUser 於 2008-9-6 03:29 發表

Hi Fyin,

我享花園街行過三四間汽車用品鋪都搵唔到Motul, 旺角一帶邊到可以買到?

同埋廣東道邊度買汽油專用膠罐? 容量是多少, 因想找個2lt膠罐, 方便帶出街玩, 再想問大家用咩倒油入油缸? Thanks!

Hi Bro,
我向窩打老道, 梳椏道(既勝利道上一條街)有間好大間電單車舖有得賣.
膠罐向廣東道山東街口有間專賣汽油發電機舖頭有4lt 膠罐賣約$100.-
膠罐連有入油咀. 不過我就用手pump(汽油gasoline專用的,車仔用的不能用,要有標明for gasoline字樣的)kws賣飛機店有售.
ABC 好似有出.可問一問.
Thanks. C hing 你向邊到玩5b 呀?可約一齊玩, 我架仲未落地.
裝緊車頭燈.
fyin 發表於 2008-9-6 15:42:18 | 只看該作者
原帖由 rocky 於 2008-9-6 09:38 發表
露營鋪有電油樽賣,最大唔知有幾有大,不過入油就煩d,買個大漏斗叫油站入慢d。
膠電油罐最少都10公升,再細 d 都幾難買,也可以試下賣遊艇快艇用品地方。

Hi Bro,
露營鋪有電油樽賣的只得1 litre, 上綱search都只係找到1.5 litre 不過香港冇得賣.
我用緊個膠1 litre玩車仔(都可入汽油gasoline).
又托朋友向加拿大買咗一個4 litre及日本買咗一個5 litre, 一個用黎買油, 一個混合2t油去玩.

fyin 發表於 2008-9-6 15:52:40 | 只看該作者
其實最簡單就係用車仔油鐡罐 (5L , 2L, 2.5L, 1L 都有). 買電油.
不過大多係膠藎 (因汽油會渾發汽體及澎X), 所以鐡罐安全啲.
既買既玩, 不要留過夜.

樓主| MacUser 發表於 2008-10-27 16:56:58 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2008-9-6 15:15 發表

Hi Bro,
我向窩打老道, 梳椏道(既勝利道上一條街)有間好大間電單車舖有得賣.
膠罐向廣東道山東街口有間專賣汽油發電機舖頭有4lt 膠罐賣約$100.-
膠罐連有入油咀. 不過我就用手pump(汽油gasoline專用的,車仔用的 ...

窩打老道, 梳椏道(既勝利道上一條街)有間好大間電單車舖有得賣.
是否專賣棉羊果間? 我行過唔覺有, thanks!
fyin 發表於 2008-10-27 17:46:49 | 只看該作者
原帖由 MacUser 於 2008-10-27 16:56 發表

窩打老道, 梳椏道(既勝利道上一條街)有間好大間電單車舖有得賣.
是否專賣棉羊果間? 我行過唔覺有, thanks!

Hi Bro,
Yes, 就係哩間店, 入去問店員就有la. Note : (must buy 2T oil ) not 4T oil
 樓主| MacUser 發表於 2008-10-27 18:19:35 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2008-10-27 17:46 發表

Hi Bro,
Yes, 就係哩間店, 入去問店員就有la. Note : (must buy 2T oil ) not 4T oil

Ho!! Thanks a lot Brother!!
swswsw 發表於 2008-10-27 20:32:20 | 只看該作者
plastic tank is ok.. in the Sai Kung petrol station, as many people fill gasoline for their small 4HP outboard engine there...you can check check first...

many types of plastic tank can be bought in Sai Kung, Pak Sha Wan, 2-3 marine shop there, (used for small boat)