RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9752|回復: 61
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教買料改Revell Flower Class

mwheel 發表於 2008-9-2 01:16:53 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
買了隻 1:72 的Revell Flower Class,全船長80cm,單槳單舵。
我未試過自己改船,想請各位師父指教下:
1. 參考外國網頁建議用1:3減速波箱,但唔知香港邊度有得賣;
2. 至於套筒連軸及槳kws有很多,但唔知應該用幾粗及幾大,還是應該用flex cable呢?
3. 另外應該用內轉子無刷摩打,還是用返普通白摩打好呢?
謝謝!
新兩兄弟 發表於 2008-9-2 21:15:39 | 只看該作者
有冇相片睇呀
frogprince 發表於 2008-9-2 21:26:00 | 只看該作者
我原本好想幫你 但是這個板有老頑童, 謝敎授, KEN哥, 白頭片, 譚SIR, 其哥, 小明哥, 這批一等一等的高手 不敢出口
 樓主| mwheel 發表於 2008-9-2 21:34:12 | 只看該作者
我覺得好大隻,旁為18仔越野車,及 Trex 450直升機,
可見隻Flower Class幾大隻
 樓主| mwheel 發表於 2008-9-2 22:20:28 | 只看該作者
frogprince師傅,可以指點下迷津嗎?
或者PM都好吖
patrick16 發表於 2008-9-2 22:50:50 | 只看該作者

大家分享交流
無必要比較高低
frogprince 發表於 2008-9-2 23:08:47 | 只看該作者
算吧  死就死啦 :'(

1 真船十六節左右所以1/72的船浪比例是2節(4km/h)
2 船殼千其唔好跟圖裝 先裝前後才夾左右
3 船車應有八千至九千轉 出海可以一萬 再快會打氣 1:3波箱摩打要三萬 三瓣葉35-37mm
4 4M軸平裝 540/600白皮豬連摩打座剛剛好 最好有波箱 直出會好大食
5 想用無擦直出要外轉600KV 以下
6 像真船要有後波 如果唔系
7 電3700mA去水池玩 出海要7000mA以上
8 先試水 後做樓
9 加拿大有一隻現存 去STEEL NAVY找個LINK
jacky2006 發表於 2008-9-2 23:15:25 | 只看該作者

回復 7# 的帖子

非常公整!好好好!
 樓主| mwheel 發表於 2008-9-2 23:31:25 | 只看該作者
Frogprince師傅,多謝不吝指點,
獲益良多,我依家做緊個船底殼,
唔知點解廠方唔一體成形,要分做四件
有些麻煩,之後打算補大量綠畢地,已防夾口位入水。
frogprince 發表於 2008-9-3 00:10:55 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2008-9-2 23:31 發表
Frogprince師傅,多謝不吝指點,
獲益良多,我依家做緊個船底殼,
唔知點解廠方唔一體成形,要分做四件
有些麻煩,之後打算補大量綠畢地,已防夾口位入水。

隻野是利華從火柴盒摺的時候買來 近三十年前的事 所以啤出嚟有問題
一體成形要24安啤機以上 天價 佔地大過特首辦 模具超過一百萬美金
二件要12安機 好貴佔地大過居屋  模具要二百萬人仔
四件要6安機 山塞仔都買得起 佔地兩個床位 模具數百萬日元

中間條邊我用小木鉋 畢地主要用系側邊
真船用拉釘鋼板 所以是一塊塊
裏面要用EPOXY加強 夾好用跟來的橫桿頂着 防止變形
慢慢做 小心做
周百通 發表於 2008-9-3 00:34:51 | 只看該作者
多謝青蛙皇子裝船既無私分享,真係船友之福
喂喂喂八.九千轉55T直出得唔得呀?

樓主| mwheel 發表於 2008-9-3 00:38:30 | 只看該作者
Frogprince師傅, 好專業的資料及知識啊,簡直嘆為觀止
相信師傅在很多年前,一定曾經改過最少一隻Flower Class,
冒昧請問,有無相或video俾晚輩開下眼界啊?
jacky2006 發表於 2008-9-3 00:42:48 | 只看該作者
船首破浪位要刨尖(利口破水)。現模型太厚、可参巧其他Flower真船綱頁。
jacky2006 發表於 2008-9-3 00:53:43 | 只看該作者
Sorry about it! I copy the picture from other site without apply for an approval.
frogprince 發表於 2008-9-3 21:51:35 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2008-9-3 00:38 發表
Frogprince師傅, 好專業的資料及知識啊,簡直嘆為觀止
相信師傅在很多年前,一定曾經改過最少一隻Flower Class,
冒昧請問,有無相或video俾晚輩開下眼界啊?

仲好講 當日我隻花仔沈的時候班高手掛住睇戲 無影相 無VIDEO  真是好兄弟
雙船沈的時候和鐵達尼一樣 首先注水傾側 船尾慢慢下沈士至垂直 船頭向天慢慢慢慢沈底 歷時十五分鐘 離岸兩三呎 唔夠手長
如果你有興趣可以去西貢打撈
frogprince 發表於 2008-9-3 22:16:34 | 只看該作者
原帖由 周百通 於 2008-9-3 00:34 發表
多謝青蛙皇子裝船既無私分享,真係船友之福
喂喂喂八.九千轉55T直出得唔得呀?

周師令 你係御前大內高手高手高高手 唔洗問我呀
不過都話你知 桃花島主隻走私船用70T直出3700mA玩二十分鐘

周百通 發表於 2008-9-3 22:53:17 | 只看該作者
原帖由 frogprince 於 2008-9-3 21:51 發表

仲好講 當日我隻花仔沈的時候班高手掛住睇戲 無影相 無VIDEO  真是好兄弟
雙船沈的時候和鐵達尼一樣 首先注水傾側 船尾慢慢下沈士至垂直 船頭向天慢慢慢慢沈底 歷時十五分鐘 離岸兩三呎 唔夠手長: ...
可惜果日我唔在場.............唔係一定有VIDEO欣賞
周百通 發表於 2008-9-3 22:57:22 | 只看該作者
原帖由 frogprince 於 2008-9-3 22:16 發表

周師令 你係御前大內高手高手高高手 唔洗問我呀
不過都話你知 桃花島主隻走私船用70T直出3700mA玩二十分鐘
我係學師仔來的
3700mA玩二十分鐘咁少?一定係排電就黎打柴!
frogprince 發表於 2008-9-3 23:16:39 | 只看該作者
原帖由 周百通 於 2008-9-3 22:57 發表
我係學師仔來的
3700mA玩二十分鐘咁少?一定係排電就黎打柴!

桃花島個三排電身經百戰 當然無打柴 隻野改番波箱回復正常 還出征過西貢
frogprince 發表於 2008-9-3 23:41:18 | 只看該作者
原帖由 周百通 於 2008-9-3 22:53 發表
可惜果日我唔在場.............唔係一定有VIDEO欣賞

真可惜  隻花仔做到連沈都跟足比例 段VIDEO一定無得頂
嗱班所謂兄弟靜係一味落毒  出事的時候掛住睇戲
真係心淡 :L