RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6694|回復: 50
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日報紙有又針對TC 車場報導

ellis 發表於 2008-6-18 12:40:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日報紙有又針對TC 車場報導, 唔記得東方定蘋果
衫魚仔 發表於 2008-6-18 12:43:26 | 只看該作者
東方......我想搵個網址比大家睇下架....但係原來搵唔到~
cHRisTiAN 發表於 2008-6-18 12:50:02 | 只看該作者
東方F8.

不過我覺得要渣正來做,我地就無咩地方玩車.
衫魚仔 發表於 2008-6-18 12:51:56 | 只看該作者
上網....on.cc....東方.....投訴
北極熊 發表於 2008-6-18 12:52:22 | 只看該作者
chungtsai 發表於 2008-6-18 12:56:38 | 只看該作者
玩車對社會有乜唔好! 駛唔駛要封殺到底!
johnny 發表於 2008-6-18 13:00:50 | 只看該作者
記者搵嘢講.

到處到違法開貨櫃車場啦, 唔見記者去問 ??
正式欺善怕惡 !
penny. 發表於 2008-6-18 13:00:51 | 只看該作者
開車場有乜唔好?唔通起個貨櫃場(真果D)就最好?
D人都忽忽地!
JonnyC 發表於 2008-6-18 13:11:26 | 只看該作者

該打!!

立 法 會 民 政 事 務 委 員 會 缺 席 "蔡 X 玉",,本人認為這個最該打
還說自己是議員,說什麼為市民服務,香港公眾搖控車場半隻手都數得曬仲有得找,
大家話呢0的議員,什麼"太平伸屎"(唔好意思,個字唔識寫)有乜野用途!!

penny. 發表於 2008-6-18 13:13:02 | 只看該作者
呢D咁嘅狗人,人人得而諸之!
louis09183 發表於 2008-6-18 13:15:22 | 只看該作者
超級強勁高度強烈反對政府同記者咁樣做野
香港到處到違法開貨櫃車場啦,
雖然咁樣做係唔岩,
但係只不過係提供一個地方比香港 鐘意RC CAR的朋友眾埋一齊玩之嘛...
又唔會影響其他人....
係咪d記者妒忌我地有車車玩佢地無
唔通真係要咁無聊走去專登搵人地d車場出黎講??
人地都無得罪你嘛
如果又無車場,街又唔玩得..
咁幾千蚊買架車番黎做乜?
買番黎原地跑???
edmondhk 發表於 2008-6-18 13:17:00 | 只看該作者
寫信比長毛
tattat 發表於 2008-6-18 13:17:20 | 只看該作者
衫魚仔 發表於 2008-6-18 13:19:21 | 只看該作者
冇喇冇喇.......平平地操車既地方冇喇.....
206 發表於 2008-6-18 13:20:29 | 只看該作者
...............
edmondhk 發表於 2008-6-18 13:21:19 | 只看該作者
原帖由 206 於 2008-6-18 13:20 發表
Cannot find in those web wor

政府縱容土地擅改用途
18/06/2008

政 府 部 門 執 法 不 嚴 , 變 相 縱 容 違 法 者 繼 續 公 然 無 視 法 紀 。 本 報 於 ○ 六 揭 發 元 朗 鄉 郊 一 個 遙 控 模 型 車 場 違 法 經 營 , 事 隔 近 兩 年 , 非 法 車 場 仍 公 然 違 規 營 業 , 當 局 執 法 行 動 成 效 令 人 質 疑 。 立 法 會 議 員 批 評 政 府 部 門 處 事 馬 虎 , 無 端 變 成 「 無 牙 老 虎 」 , 促 修 訂 法 例 及 加 強 打 擊 。

記 者 黃 詩 雅

位 於 元 朗 新 潭 路 沙 埔 村 的 一 個 遙 控 模 型 車 場 , 於 06 年 1 月 已 開 始 營 業 , 在 遙 控 車 玩 家 圈 內 享 負 盛 名 。 原 居 民 陳 先 生 ( 化 名 ) 在 車 場 開 業 未 幾 , 即 發 現 車 場 屬 違 規 經 營 、 並 早 於 前 年 已 向 本 報 反 ~ , 經 當 局 證 實 , 有 關 車 場 涉 違 例 經 營 , 惟 至 今 仍 未 被 取 締 , 陳 質 疑 執 法 成 效 , 「 違 規 都 違  兩 年 幾 , 但 係 一 直 都 冇 人 理 , 都 唔 知 政 府 做 緊 乜 ? 」 陳 先 生 又 發 現 車 場 長 期 向 顧 客 供 應 食 物 , 懷 疑 並 未 領 取 相 關 食 物 業 牌 照 , 擔 心 對 顧 客 缺 乏 保 障 。

提 供 食 物 隨 意 點 選
記 者 早 前 特 別 以 顧 客 身 份 前 往 查 證 , 車 場 入 場 收 費 為 60 元 至 80 元 , 泊 車 費 則 為 10 元 至 20 元 , 入 場 費 已 包 括 食 物 費 用 。 場 地 雖 不 設 餐 牌 , 但 顧 客 可 隨 意 點 選 食 物 , 當 時 負 責 煮 食 之 女 職 員 便 為 記 者 提 供 湯 麵 、 三 文 治 及 飲 品 等 食 物 。

規 劃 署 發 言 人 證 實 , 上 述 遙 控 模 型 車 場 屬 違 例 發 展 。 但 對 於 執 法 不 嚴 之 指 摘 , 發 言 人 則 未 有 正 面 回 覆 , 只 表 示 分 別 於 06 年 8 月 及 去 年 2 月 , 已 根 據 《 城 市 規 劃 條 例 》 向 有 關 業 主 發 出 強 制 執 行 通 知 書 , 要 求 於 指 定 限 期 內 終 止 上 述 違 例 發 展 , 並 移 除 車 場 上 之 分 隔 欄 及 金 屬 等 構 築 物 。

發 言 人 續 稱 , 業 主 於 去 年 3 月 申 請 覆 核 發 出 回 復 原 狀 通 知 書 的 決 定 , 但 申 請 於 10 月 被 駁 回 , 並 規 定 必 須 於 90 日 內 將 土 地 回 復 原 狀 。 該 署 於 限 期 屆 滿 後 視 察 , 發 現 仍 未 回 復 原 狀 , 該 署 將 會 採 取 檢 控 行 動 。 違 例 人 士 一 經 定 罪 , 可 處 罰 款 50 萬 元 , 之 後 再 被 檢 控 , 可 處 罰 款 100 萬 元 。

「 釘 契 冇 阻 嚇 作 用 」
元 朗 地 政 處 發 言 人 則 承 認 , 場 內 的 看 台 未 經 該 處 批 准 興 建 , 屬 違 例 構 築 物 。 該 處 於 去 年 3 月 採 取 執 行 契 約 條 款 行 動 , 向 有 關 地 段 業 主 發 信 警 告 , 由 於 有 關 違 例 構 築 物 未 在 限 期 內 被 清 拆 , 該 處 已 將 警 告 信 在 土 地 註 冊 處 註 契 ( 俗 稱 釘 契 ) 。

至 於 車 場 提 供 食 物 的 問 題 , 食 物 環 境  生 署 發 言 人 稱 , 3 月 中 曾 接 獲 同 類 投 訴 , 並 派 員 到 場 調 查 , 惟 未 發 現 車 場 提 供 或 出 售 膳 食 。

不 過 , 對 於 地 政 處 之 行 動 成 效 , 法 律 界 人 士 謝 天 良 另 有 見 解 。 謝 指 當 局 對 付 違 例 構 築 物 「 只 得 兩 道 板 斧 」 , 倘 業 主 在 清 拆 限 期 過 後 仍 未 清 拆 違 例 、 且 存 在 即 時 危 險 的 構 築 物 , 當 局 才 會 控 告 違 例 人 士 ; 但 對 於 並 無 即 時 危 險 之 構 築 物 , 當 局 則 只 會 釘 契 , 「 如 果 業 主 唔 打 算 出 售 物 業 同 做 按 揭 , 釘 契 就 等 於 冇 阻 嚇 作 用 ! 」

立 法 會 民 政 事 務 委 員 會 主 席 蔡 素 玉 亦 批 評 政 府 執 法 不 嚴 , 與 「 無 牙 老 虎 」 無 異 , 「  呢 類 事 件 上 , 政 府 好 多 時 都 冇 晒 符 , 其 實 好 多 法 例 已 經 過 時 , 當 局 係 時 候 要 做 修 訂 ! 」 蔡 又 促 規 劃 署 及 食 環 署 加 強 執 法 , 打 擊 違 例 發 展 及 無 牌 經 營 食 物 業 之 問 題 。 ( 051055 )
chrislyw 發表於 2008-6-18 13:21:27 | 只看該作者
到底.... 個車場...有乜違法呀?!
tattat 發表於 2008-6-18 13:21:54 | 只看該作者
原帖由 206 於 2008-6-18 13:20 發表
Cannot find in those web wor

點解唔得呀,click條link就睇到喎......
玩中古車的新手 發表於 2008-6-18 13:24:49 | 只看該作者
d記者真係-.-人地曬太陽露d肉出黎都話人地整過架啦
都唔知佢地係唔係未玩過遙控車! 已經少用地到用我地自己搵場同fd玩啦,遲d唔俾既話 唔通要我地係屋企玩咩 :@ :@ :@ :@
206 發表於 2008-6-18 13:25:58 | 只看該作者
原帖由 tattat 於 2008-6-18 13:21 發表

點解唔得呀,click條link就睇到喎......

ok la. thanks!