RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3543|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教染黑金屬tracks方法

wbn 發表於 2008-6-18 00:23:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我正在build星星的panther g,買左對金屬tracks,我從各師兄相中見有架jadgpanther有同一種track,仲染黑左,想請教各位是如何做的?如果是用化學品染,可到那裡買?如果是上色,如何上得實?
marine 發表於 2008-6-18 00:26:40 | 只看該作者
黑色高溫油...五金店
minimini 發表於 2008-6-18 00:29:25 | 只看該作者
 樓主| wbn 發表於 2008-6-18 00:44:04 | 只看該作者

回復 2# 的帖子

是手油還是噴漆?如果是手油要否用thinner?多謝指點。
周百通 發表於 2008-6-18 11:16:56 | 只看該作者
我部jagdpanther履帶油金屬底油再上金屬黑,甩左d色仲有真實感。

hatakashi 發表於 2008-6-18 14:22:56 | 只看該作者
最平方法...用醋浸, 會黑得好靚

不過真正二戰時...德國坦克履帶係會噴上red oxide, 而不是黑色
 樓主| wbn 發表於 2008-6-18 19:00:09 | 只看該作者

回復 6# 的帖子

周兄jagdpanther的履帶原來是上油的。

用醋我試過,但只會變啞色,但不會變黑。

我都知對二次大戰德國坦克履帶係咩色有好大爭議,所以我都唔一定會上色。我有架TIGER 1,鐵履帶無上色,只要舊化不做得太盡,看落都可以接受。
hatakashi 發表於 2008-6-18 19:09:50 | 只看該作者
變啞色不更好嗎? 夠真實

我的1/16 KT 履帶就是上生鏽色, 1/6 KT就是上red oxide, 1/4...未知

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
周百通 發表於 2008-6-18 20:58:06 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖
tiger1 發表於 2008-6-18 22:59:37 | 只看該作者
Very simple, buy 'gal see dick' (caustic soda) mix gal-see-dick with cold water and put metal track in it. A few minutes and you will have dark colored track. Make sure you use glove when you do this and make sure you rinse it well after. Caustic soda simple oxidize the track in a very short time.
hatakashi 發表於 2008-6-18 23:03:18 | 只看該作者
hehehehe seems that's the perfect solution for my turret tracks!!!
 樓主| wbn 發表於 2008-6-19 00:06:07 | 只看該作者
終於找到加相的方法。

TIGER 1,原裝及金屬履帶:
noble 發表於 2008-6-19 00:16:07 | 只看該作者
原帖由 wbn 於 2008-6-19 00:06 發表
終於找到加相的方法。

有冇多啲相睇吓咁呀?!!
越大張越好!!!
 樓主| wbn 發表於 2008-6-19 00:25:02 | 只看該作者

回復 13# 的帖子

自從用左金屬履帶後就只係影左上面果一張相。
noble 發表於 2008-6-19 00:39:44 | 只看該作者
原帖由 wbn 於 2008-6-19 00:25 發表

咁!有機會嘅放啲上睇吓!
部車喎!
周百通 發表於 2008-6-19 08:19:33 | 只看該作者
原帖由 wbn 於 2008-6-19 00:25 發表
我哋七月一日美孚有局,啱玩嘅就一齊。
周百通 發表於 2008-6-19 08:36:23 | 只看該作者
終於找到加相的方法。

另有加相的方法,可以去到1024X768。
http://photobucket.com/?special_track=nav_logo
Barry28 發表於 2008-6-19 09:46:21 | 只看該作者
終於找到加相的方法。

TIGER 1 及金屬履帶:

請問係咪原裝孖星呀??

樓主| wbn 發表於 2008-6-19 11:26:27 | 只看該作者

回復 16# 的帖子

如果1/7那日有時間一定來,我玩坦克都四個月,一直都係自己一架,玩遙控就梗係一班人玩好d,不過假日要以個細路爲先,唔敢話實會唔會得閒。你地一般會咩時候在美孚玩?

不過政府公園玩,d管理員無搞你地咩?我一直都係在交外無人管嘅地方玩。

係,係双星嘅tiger 1,原裝,只係換左金屬履帶,換左2.4ghz 遙控器,所以而家無左天線。(仲找緊有咩平價方法裝返仿真天線。
Barry28 發表於 2008-6-19 12:00:05 | 只看該作者
原帖由 wbn 於 2008-6-19 11:26 發表
如果1/7那日有時間一定來,我玩坦克都四個月,一直都係自己一架,玩遙控就梗係一班人玩好d,不過假日要以個細路爲先,唔敢話實會唔會得閒。你地一般會咩時候在美孚玩?

不過政府公園玩,d管理員無搞你地咩? ...

我地係美孚公園玩,近曼克頓山果邊,比較偏僻,
冇管理員炸型,場地好好玩!!