RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4861|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

最平的電子野

newbie2 發表於 2008-5-1 23:09:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想請問,我想搵一套最平的電子野放落隻老番孖星玩住先,等我玩一排,中多d毒先再算。

(1) 遙控 (前後左右,水槍。其他唔攪住)
(2) 接收
(3) 電變

馬達,水pump 唔要住,玩住先。

請大家介紹下。
RCCC 發表於 2008-5-1 23:14:02 | 只看該作者
原帖由 newbie2 於 1-5-2008 23:09 發表
我想請問,我想搵一套最平的電子野放落隻老番孖星玩住先,等我玩一排,中多d毒先再算。

(2) 接收
(3) 電變

請大家介紹下。

馬達...你都唔要住.....????
你想玩帆船定係老番孖星先...???
vending 發表於 2008-5-1 23:26:40 | 只看該作者
原帖由 RCCC 於 2008-5-1 23:14 發表

我想他的意思係用番原裝的
Barry28 發表於 2008-5-2 09:53:24 | 只看該作者
原帖由 newbie2 於 2008-5-1 23:09 發表

(2) 接收
(3) 電變

請大家介紹下。

建議用:
Futaba 4ch(FM)價錢約HKD680.00
德變TPM-8R約HKD240.00
 樓主| newbie2 發表於 2008-5-2 10:02:24 | 只看該作者
原帖由 vending 於 2008-5-1 23:26 發表

我想他的意思係用番的

Yes, 原裝玩住先
 樓主| newbie2 發表於 2008-5-2 10:06:24 | 只看該作者
原帖由 Barry28 於 2008-5-2 09:53 發表

建議用:
Futaba 4ch(FM)價錢約HKD680.00
德變TPM-8R約HKD240.00

謝謝回覆
我有個e-sky 4ch 直昇機發射連4合一接收,係唔係可以玩住先? 不過行11.1V,唔知個馬達頂唔頂得住,我又唔知點攪喇。
 樓主| newbie2 發表於 2008-5-2 10:06:45 | 只看該作者
原帖由 RCCC 於 2008-5-1 23:14 發表

老番孖星
michaeltam 發表於 2008-5-2 12:54:27 | 只看該作者
我嗰隻鴨記拖Boot 用Kyosxx Sunstorm 600 剩餘物接收加電變, 槍控, 轉6V 4000ma粉電($36), 400大陸摩打($40), 萬向節, 加Futabx 3003 Servo($60), 加少量鉛塊就玩得. 但因無水冷, 所以要玩吓停吓, 船艙內邊位都有少許水滲入, 可以作為水冷和壓艙之用, 都可以玩到45 minutes. 但就沒有了噴水槍, 自加了一個本來做頭燈既21粒 LED 玩夜航
 樓主| newbie2 發表於 2008-5-2 14:15:23 | 只看該作者
原帖由 michaeltam 於 2008-5-2 12:54 發表
我嗰隻鴨記拖Boot 用Kyosxx Sunstorm 600 剩餘物接收加電變, 槍控, 轉6V 4000ma粉電($36), 400大陸摩打($40), 萬向節, 加Futabx 3003 Servo($60), 加少量鉛塊就玩得. 但因無水冷, 所以要玩吓停吓, ...

師兄,你是否在柴灣玩? 我認得你支控。 我都係見到你玩,所以中了小毒!!! (講笑)

你個組合fit我喎。我現在最大問題就係發射,接收同電變。如果用到我的4ch 直昇機控同接收,就fit喇。你知唔知用唔用到呢?

我send了pm比你。
丘引 發表於 2008-5-6 23:19:05 | 只看該作者
不如用手推啦?連麽打都冇,點玩啊
 樓主| newbie2 發表於 2008-5-6 23:28:55 | 只看該作者
原帖由 丘引 於 2008-5-6 23:19 發表
不如用手推啦?連麽打都冇,點玩啊

唔係無,係諗住用原裝玩住先,不過現在買了600馬達
stanley01 發表於 2008-6-21 21:43:52 | 只看該作者
michaeltam 兄, 小弟係玩船新手, 剛剛買左呢隻船, 全部原裝野無改過, 試過落水有d唔平衡, 我拆過佢黎睇, 係一塊線路版做晒所有野, 頭都痕埋.... 想攪攪佢但不知從何入手, 請問可否指導下我呢??   謝謝~~
bigcar 發表於 2008-6-21 21:47:34 | 只看該作者
原帖由 stanley01 於 21-6-2008 21:43 發表
michaeltam 兄, 小弟係玩船新手, 剛剛買左呢隻船, 全部原裝野無改過, 試過落水有d唔平衡, 我拆過佢黎睇, 係一塊線路版做晒所有野, 頭都痕埋.... 想攪攪佢但不知從何入手, 請問可否指導下我呢??   謝謝~~

你找對人啦!!!
michaeltam 發表於 2008-6-21 22:33:53 | 只看該作者

回復 12# 的帖子

唔好講指導啦, 不如一起研究, 此船幾好玩架, 你所講既一組東西, 很多玩此船既師兄都會拆除(水槍嗰組嘢可保留), 另加電子變速, 接收, 粉電, 換摩打 or + 摩箱, 遙控器(多Channel)
如果玩原裝船, 重量分佈好重要, 係過輕那一面要加鉛塊, 重量則要經過測試先知,  鉛塊可在鉤魚舖頭購買, 原裝遙控器是很易被人Jam 頻度的, 此点是要注意的.
bigcar 發表於 2008-6-21 22:54:09 | 只看該作者
原帖由 michaeltam 於 21-6-2008 22:33 發表
唔好講指導啦, 不如一起研究, 此船幾好玩架, 你所講既一組東西, 很多玩此船既師兄都會拆除(水槍嗰組嘢可保留), 另加電子變速, 接收, 粉電, 換摩打 or + 摩箱, 遙控器(多Channel)
如果玩原裝船, 重量分佈 ...

但是最騖見到柴灣小霸王....
stanley01 發表於 2008-6-22 00:15:47 | 只看該作者

回復 14# 的帖子

遙控器同接收我都有小小idea, 因為我都有玩開搖控野, 但船用既電變同摩打有無分有刷無刷既呢?  有無乜野用開可以介紹俾我呢?  同埋粉電, 係咪即係Pb電呀? (類似水電)  我見到有D師兄用6V粉電, 但呢隻船本來用9.6v電, 用6v會唔會唔夠力架?  仲有, 什麼是"摩箱"呢?
vending 發表於 2008-6-22 10:31:27 | 只看該作者
船和車和飛機都一様,有分有刷和無刷,有刷摩打要用有刷電變,無刷摩打要用無刷電變,不能互用,隻拖船我之前用過原装摩打行7.2V電無問題只是慢了些,如用6V會更慢,另外話的(摩箱)應該係話波箱.
michaeltam 發表於 2008-6-22 13:52:51 | 只看該作者
呢隻船原裝是用380 摩打, 行9.6V直出, 改後很多師兄用600 白皮豬直出, 我則用540 Yomoko 23T 加波箱 17:38 6V 粉電出既. 如果用7.2V - 9.6V 行380 摩打, 全速連續行20 minutes, 無加水冷, 摩打很快會過熱, 現在我用6V 4000mah 行540 23T Yomoko  加波箱 17:38, 不但夠力, 更加慳電, 摩打連續玩45 minutes, 都只是暖暖地. 用粉電是因為我封了壓水倉, 嚿Lead - acid Battery 重量用來壓倉的, 拖Boot 既速度不需太快的. 有少許速度就OK.
stanley01 發表於 2008-6-22 18:25:27 | 只看該作者
"540 Yomoko" 係咪無刷架?  "17:38" 係咪波箱既齒輪比呢?  我無乜idea點樣張摩打加波箱裝落原來摩打的位置, 請問洗唔洗改本來船艙既摩打位?  另外, 我見到呢隻船唔係用servo控制左右, 唔知佢用乜野原理控制個方向舵, 如果改用換走原裝既線路板, 用自己receiver, 咁應該點樣攪返個方向控制呢?
新兩兄弟 發表於 2008-6-22 21:10:09 | 只看該作者
其實e隻老番孖星拖砵最好用380形号的無碳刷700至900轉外轉字,可以用直出。水泠都唔洗落呀。電變要用前後波25A或以上電變。電池方面可用6V粉電或7.2V車仔電(我就大多數用一萬大電行7.2V,都行到有兩至三個鐘)敢樣可能會平d