RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6427|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

各位覺得咩t數最好飄?

WallaceNg 發表於 2008-4-3 13:58:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
本人覺得黑豬or 23t個速度唔會話大甩,控制感好好!!
單選投票, 共有 97 人參與投票
4.12% (4)
3.09% (3)
3.09% (3)
48.45% (47)
24.74% (24)
10.31% (10)
6.19% (6)
您所在的用戶組沒有投票權限
penny. 發表於 2008-4-3 14:15:26 | 只看該作者
本人覺得黑豬or 23t個速度唔夠,有機會你試試用19T or lower你就明架喇!
長崎良尾 發表於 2008-4-3 14:24:12 | 只看該作者
15t會好"d"....其實23t唔係玩唔到...好睇什麼場地...23t細場都可以..
但當23t去大場變左好慢...
馬力大一定有優勢,到pk賽便知一二.......高速飄移架車動態都可以做到好優美.....
bcgg 發表於 2008-4-3 15:07:02 | 只看該作者
10.5Rbrushless,用過無刷....好難玩番有刷....
bcgg 發表於 2008-4-3 15:07:57 | 只看該作者
原帖由 長崎良尾 於 2008-4-3 14:24 發表
15t會好"d"....其實23t唔係玩唔到...好睇什麼場地...23t細場都可以..
但當23t去大場變左好慢...
馬力大一定有優勢,到pk賽便知一二.......高速飄移架車動態都可以做到好優美.....

高速飄移真係試過就知正!
Edde 發表於 2008-4-3 18:01:14 | 只看該作者
我覺得部車入灣角度越橫, 即車頭同灣角越近 90 度, 當大灣時, 又要維持近 90 度越耐時,
部車速度自然會比較慢先做到咁嘅角度, 當然摩打都要夠爆,
如果車頭同灣角嘅角度越少時, 車速就可比較高都可完成,
同玩自轉差不多, 個圈越細 .... 吊油都吊得多 d, 比多咗油 .... 個圈大咗.

速度重要, 但玩角度都係漂移嘅樂趣.  
bcgg 發表於 2008-4-3 18:09:09 | 只看該作者
無刷TA03F就做到你講的,成部車近90 度撗住去,係高速嗰隻!
長崎良尾 發表於 2008-4-3 18:12:47 | 只看該作者
其實都講左.....高速飄移架車動態都可以做到好優美...
Edde 發表於 2008-4-3 18:33:29 | 只看該作者
我部 TB5 都得 .......

我只係想表達車頭越直, 車速一定比車頭無咁直嗰部可提早比油入灣同出灣,
即車頭越橫, 比 full 油都唔及車頭直嗰部快 ...........

優美呢家嘢 ..... 我未懂.    
 樓主| WallaceNg 發表於 2008-4-3 22:21:51 | 只看該作者
馬力太大咪會好快冇電
長崎良尾 發表於 2008-4-3 23:33:42 | 只看該作者
其實無刷慳電過有刷......
penny. 發表於 2008-4-5 09:47:19 | 只看該作者
用D好D嘅電咪得囉,玩RC點都係要打D本架啦!
用鋰電囉!
man2008 發表於 2008-4-7 14:30:15 | 只看該作者
10.5R / 23 ratio....
LiPo "By Energy"  3500mAh 25C can play 20-25 minutes. Cheap and very good performance.
 樓主| WallaceNg 發表於 2008-4-14 07:03:11 | 只看該作者
原帖由 man2008 於 2008-4-7 14:30 發表
10.5R / 23 ratio....
LiPo "By Energy"  3500mAh 25C can play 20-25 minutes. Cheap and very good performance.

wts 23ratio???
saihung281692 發表於 2008-4-14 18:13:25 | 只看該作者
錯曬,睇下你同咩人玩,如果個個玩快,自已慢,都唔好玩啦
magic-vtec 發表於 2008-4-24 15:28:21 | 只看該作者
原帖由 Edde 於 2008-4-3 06:33 PM 發表
我部 TB5 都得 .......

我只係想表達車頭越直, 車速一定比車頭無咁直嗰部可提早比油入灣同出灣,
即車頭越橫, 比 full 油都唔及車頭直嗰部快 ...........

優美呢家嘢 ..... 我未懂. ...

Edde兄...其實佢地又冇話  大power=冇角度....
大power都可以渣得慢黎玩動態家嘛...
我諗你真係未懂佢地講既野...

如果係POWER夠大...過大灣難道佢地會keep住
以最少既角度同最快既車速入灣黎到去展示佢地既大POWER???
我諗冇人會咁玩架...

如果係POWER唔夠大(例如良尾所講拎D 23T摩打去大場玩)
細灣當然冇問題.因為相對隻灣佢地既POWER係焯焯有餘.
但一去到大灣佢地可能角度同速度只能夠選其一...
因為真係唔夠POWER以大角度黎過晒隻灣...

唔好誤會唔係話你未懂點樣以咩角度入咩速度既灣...
我只係想講你未懂佢地兩個講D乜
佢地係想講大POWER可以足以係大場細場勝任任何灣角...
但係UNDER POWER既話就只能徘徊係細場玩細灣...

同埋想講少少個人意見
鍾意玩大灣唔等於(渣).冇角度.
鍾意玩細灣/S灣亦唔等於勁.有STYLE
我就兩樣都咁鍾意玩.兩樣都玩咁(渣)
各有各好玩.勁同唔勁係講緊成條TRACK.唔係單單一隻兩隻灣
davidliu 發表於 2008-6-1 13:45:04 | 只看該作者
我都覺得大場23t個速度唔夠
truckman 發表於 2009-3-23 03:19:47 | 只看該作者
原帖由 davidliu 於 2008-6-1 13:45 發表
我都覺得大場23t個速度唔夠

用19T咪有速度
bennyaaa 發表於 2009-5-8 23:52:44 | 只看該作者
越大 t 越大力定細力??