RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3415|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教裝南瓜車後問題

BearKing 發表於 2008-3-4 00:45:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想請教南瓜安裝後前轆出現向內斜(見圖),唔知出現咩問題...有咩方法可以前轆平返呢?多謝指教!!!
jackychan1203 發表於 2008-3-4 00:58:10 | 只看該作者
用手按一下個車頭就可以
 樓主| BearKing 發表於 2008-3-4 01:01:23 | 只看該作者
我都試過,按完後,車轆係平返,不過好快又彈返向內斜....
藍毛毛 發表於 2008-3-4 01:01:32 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

呢種車玩昂頭,係咁架行車就冇問題。
 樓主| BearKing 發表於 2008-3-4 01:06:04 | 只看該作者
係咁架?咁玩耐咗......條軚會唔會 "薛" 一面架?
藍毛毛 發表於 2008-3-4 01:09:20 | 只看該作者

回復 5# 的帖子

條彈弓軟咗就冇咁外傾。
 樓主| BearKing 發表於 2008-3-4 01:17:45 | 只看該作者
哦!!明白!!唔該哂。 (我以為砌錯咗,所以有咁情況。Thank you !!)
中國人上太空 發表於 2008-3-4 01:28:13 | 只看該作者
上世紀80年代O既設計係咁上下....
 樓主| BearKing 發表於 2008-3-4 02:33:58 | 只看該作者
改油壓........有咩好油壓介紹呀?
GigaRacer 發表於 2008-3-4 02:34:31 | 只看該作者
Put that orange in the front 就 ok la.
monkichi0210 發表於 2008-3-4 02:49:39 | 只看該作者
 樓主| BearKing 發表於 2008-3-4 02:50:07 | 只看該作者
d橙.......食咗佢好過啦!!有益呀!!
monkichi0210 發表於 2008-3-4 02:52:36 | 只看該作者
原帖由 BearKing 於 2008-3-4 02:33 發表
改油壓........有咩好油壓介紹呀?

係咩????都唔關事........其實將支彈弓的長度改短就無事.....但其實無咁ga必要......因為都只係fun car一部.....改o左都唔會好跑D!!!!
 樓主| BearKing 發表於 2008-3-4 03:40:24 | 只看該作者
原帖由 vayeate 於 2008-3-4 02:56 發表

照枝油壓說明書seting 咁set 係會改善左呢個問題架

咁枝油壓係唔係要另外買?原本果枝係彈弓好似無得改。買枝油壓有咩選擇呢?
mlee 發表於 2008-3-4 18:34:44 | 只看該作者
I have LB and asked all the stores in KW street; the upgrade set is about $250 + waiting.  add another $100, you will get a new LB.  forget it....   Play as it is...
monkichi0210 發表於 2008-3-4 23:45:48 | 只看該作者
原帖由 vayeate 於 2008-3-4 02:56 發表

照枝油壓說明書seting 咁set 係會改善左呢個問題架

其實我只係想講.......改變這"反八字腳"問題.......換油壓不是唯一方法........
因為......在這簡陋的單A臂幾何上.....只要適量改短小小避震長度.....就會改變了反八字情況...........
情況就如你按壓車頭時一樣......正面睇車轆由"\.../"(反八字)咁樣......先變成"|...|"(正常).....再變成咁"/...\"(八字).....其實這就是這車/這懸掛的特性.........
而改用油壓會即時改變(善)這問題的主要原因.......是因為油壓比原本的彈弓避震短了....所以你會覺得改油壓幫到手.......但其實根本就是謬誤........
油壓是用來吸震的......如果只是因為"美觀".....不要八字腳而換.....用差不多半架車價錢.....實在太不值得了.......
BROTHER們當然有權這樣做......但硬說換了就可解決問題就未免有點本末倒置了......

另外......其實LB同MP這款車......玩的時候經常WHEELIE(起頭)......根本前輛的損耗不會大....不存在容易蝕埋一邊的問題.....
而且這是FUN CAR.....相信沒有人會要求佢入彎要準....出彎要快卦???如果係的話....我諗BROTHER揀錯車了........

以上所說只是希望BROTHER們可以明白多一點......不用使錯無謂錢........如有得罪....請見諒......

monkichi0210 發表於 2008-3-4 23:46:56 | 只看該作者
原帖由 BearKing 於 2008-3-4 03:40 發表

咁枝油壓係唔係要另外買?原本果枝係彈弓好似無得改。買枝油壓有咩選擇呢?

唔改都無問題GA....信我啦!!!!!
 樓主| BearKing 發表於 2008-3-5 00:07:56 | 只看該作者
多謝Brother monkichi0210 的寶貴意見,我相信如果油壓太貴,我都不會換,幾舊水,當玩具同個女玩吓算..............當初我以為砌錯了,沒有大問題,也算了吧,玩咗先講。
GigaRacer 發表於 2008-3-5 02:29:03 | 只看該作者
原帖由 BearKing 於 2008-3-4 08:07 發表
多謝Brother monkichi0210 的寶貴意見,我相信如果油壓太貴,我都不會換,幾舊水,當玩具同個女玩吓算..............當初我以為砌錯了,沒有大問題,也算了吧,玩咗先講。

I put an O-ring to make the front shock shorter, so not as bad.  How old is your daughter?  My 4yr old son has been driving my Lunchbox, and I drive a RC10B4 to play with him.
教主 發表於 2008-3-5 02:50:18 | 只看該作者
hey hey guys ~ i have this car la~~
i just wanna switch the sus to metal one wor~ any brand ( no need modify ) can choose from ? thanks