RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1695|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

炭纖板邊要落膠水?

chrislyw 發表於 2008-1-17 10:33:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我download 左cyclone 同cyclone D4份manuel 睇,
裡邊講到, 塊車板邊要落Instant Cement..

我想問甚麼是instant cement? 係咪即係AA膠?
點解要落膠水呢?
同埋.. 係咪所有炭纖板都要落呢?
AMAT 發表於 2008-1-17 12:08:26 | 只看該作者
係AA膠.

用途係等塊炭纖板冇咁易爆開~
tiger1 發表於 2008-1-17 12:12:40 | 只看該作者
as long as the carbon fiber is well polished, adding AA to the edge makes no difference.
tiger1 發表於 2008-1-17 12:13:23 | 只看該作者
Also, instant glue like AA are cyanoacrylate resin, which deterioate with moisture and time. No use in a long run.
 樓主| chrislyw 發表於 2008-1-17 12:20:05 | 只看該作者
THX 各位...
即係有無用.. 就見人見智啦...

其實有無比AA膠好的膠水呢?... 點解加陣既AA膠咁難乾.....
doooouglas 發表於 2008-1-17 12:23:32 | 只看該作者
?! aa膠難乾??
 樓主| chrislyw 發表於 2008-1-17 13:17:31 | 只看該作者
chacha 發表於 2008-1-17 14:14:20 | 只看該作者
很定過期啦
sunnyshao007 發表於 2008-1-17 14:23:06 | 只看該作者
用YOKOMO個枝SUPER GLUE啦~!
包見效~
Molala2 發表於 2008-1-17 14:39:51 | 只看該作者
看起來架車會好看一點
但係落場炒車, 跟本係救你唔到, 一係爆, 一係唔爆
相反, 到你炒爆左邊位, 又唔想買過塊, 呢個trick就有用
可以先用風槍吹乾淨爆位, 落d aa 膠落去
乾左之後, 再用沙紙磨平爆位
如果唔咁做, 執車時手摸到爆位, d graphite 碎塊會拮到入肉!