RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4998|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TA02DS~~頭置摩打直軸驅動的漂移嘗試!!

bcgg 發表於 2007-12-28 10:58:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
繼TT01改前置摩打,又一新嘗試,TA02DS~DriftSpecial,
"頭"置摩打直軸驅動,目標為模仿TA03F重量分佈,
但嘗試超越TA03於漂移時因先天行皮帶而太"線性"之弱点.
先用一TA02後波箱移植為車頭波箱,而大膽的將波箱原先
中軸承接膠件位置Cut出,反轉,再用AB膠準確定位,經反覆
位置修正,再接上摩打,通電,現前改裝波箱轉動良好,再會
進一步强化接合位置.
下一步將後波箱及前改裝波箱定位,安裝中軸....再續
各位朋友,有冇D乜見議???
Evo5 發表於 2007-12-28 11:10:58 | 只看該作者
我覺得師兄你有點走火入魔........但我好欣賞你的創意和精神...........!
但我有個問題....師兄你是否不用上班和睇細路?
為何有咁多時問去改車? 真係"善墓"你..
我連整車都冇時間呀陰公
WallaceNg 發表於 2007-12-28 11:22:59 | 只看該作者
我想問咁你部tt01整成點呀?
doooouglas 發表於 2007-12-28 11:23:08 | 只看該作者
哇~~真係冇野講....連波箱都做埋移植手術

其實...motor放係前轆的前面, 係咪好飄d?
 樓主| bcgg 發表於 2007-12-28 11:26:34 | 只看該作者
原帖由 Evo5 於 2007-12-28 11:10 發表
我覺得師兄你有點走火入魔........但我好欣賞你的創意和精神...........!
但我有個問題....師兄你是否不用上班和睇細路?
為何有咁多時問去改車? 真係"善墓"你..
我連整車都冇時間呀陰公

走火入魔 ....因為我工作係做RC玩具,外型同機械設計機械都要負責,
所以八分娛樂,二分工作,再者,上幾個月啱啱忙完出年嘅野,而09年
嘅又未開始,所以一路D唸法咪迫埋聖誕依排出籠囉,我屋企冇上網,又
唔係咁睇TV....咁除左唸D工作上嘅Ideas...其次咪唸D車車囉...
而女友又同一間公司...工作時候=RC時候=拍拖時候....咁自然
會剩番多小小時間整車囉!
不過下年會調節番多D時的去玩車了.....
多謝
 樓主| bcgg 發表於 2007-12-28 11:29:30 | 只看該作者
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-28 11:22 發表
我想問咁你部tt01整成點呀?

其實仲差一個BatteryHolder....未揾到啱使
咁架TA02DS 有乜建議先??
Evo5 發表於 2007-12-28 11:30:07 | 只看該作者
嘩 ! 請唔請人呀???
離份工正到冇朋友 !
係做細路仔Rc 一或我我地果D呀?

我諗响離個階段暫時冇セ見議要睇落去至知

樓主| bcgg 發表於 2007-12-28 11:33:00 | 只看該作者
原帖由 doooouglas 於 2007-12-28 11:23 發表
哇~~真係冇野講....連波箱都做埋移植手術

其實...motor放係前轆的前面, 係咪好飄d?

係,所以點解D後置Motor車要特登加鉛喺車頭而TA03F唔駛.
SamsonSung 發表於 2007-12-28 11:33:06 | 只看該作者
我好欣賞你的創意和精神
有時問去改車,真係善墓你
I WANT TA02 TOO,
WHERE CAN I BUY NOW?
Evo5 發表於 2007-12-28 11:35:53 | 只看該作者
I have TA 02 for sale if u want ....kekekekeee
I think I have 3 at home but needed to put back together !
 樓主| bcgg 發表於 2007-12-28 11:37:08 | 只看該作者
原帖由 Evo5 於 2007-12-28 11:30 發表
嘩 ! 請唔請人呀???
離份工正到冇朋友 !
係做細路仔Rc 一或我我地果D呀?

Not Hobby Grade...Boy Grade but almost Hobby...
RC 飛機,船,潛水艇,車,機械人,同PreSchool Items囉...
其實我有好多Design(工作)都好鬼正(有人買),不過唔方便公開
Evo5 發表於 2007-12-28 11:39:51 | 只看該作者
I think we are working in the same field kekeke
But i am not making RC kekekeke
Dont tell me u are working in SilverXXX !

WallaceNg 發表於 2007-12-28 11:47:19 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2007-12-28 11:29 發表

其實仲差一個BatteryHolder....未揾到啱使
咁架TA02DS 有乜建議先??

我驚佢個波箱分體
 樓主| bcgg 發表於 2007-12-28 11:51:10 | 只看該作者
原帖由 Evo5 於 2007-12-28 11:39 發表
I think we are working in the same field kekeke
But i am not making RC kekekeke
Dont tell me u are working in SilverXXX !

曾經......
 樓主| bcgg 發表於 2007-12-28 11:53:31 | 只看該作者
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-28 11:47 發表

我驚佢個波箱分體

這個問題係一定存在,睇點解决啫
 樓主| bcgg 發表於 2007-12-28 11:55:12 | 只看該作者
原帖由 SamsonSung 於 2007-12-28 11:33 發表
我好欣賞你的創意和精神
有時問去改車,真係善墓你
I WANT TA02 TOO,
WHERE CAN I BUY NOW?

Thanks
TA02....You can....YahooBid.....Ebay.....
New in market
 樓主| bcgg 發表於 2007-12-28 11:57:01 | 只看該作者
原帖由 Evo5 於 2007-12-28 11:39 發表

same field? You are.....???
mk9001 發表於 2007-12-28 15:04:48 | 只看該作者
佩服,佩服......
真係無嘢講......
係呢借問師兄喺邊度揾到TA-02嘅零件呢?
 樓主| bcgg 發表於 2007-12-28 19:05:05 | 只看該作者
原帖由 mk9001 於 2007-12-28 15:04 發表
佩服,佩服......
真係無嘢講......
係呢借問師兄喺邊度揾到TA-02嘅零件呢?

THANKS
TA02零件....
wai612124 發表於 2007-12-28 19:06:33 | 只看該作者
唉...我部TA03仲未再有更新,你已經改左幾部車