RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2714|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

講返d以前恨玩1/12的經歷,現在想玩,比d意見,唔該各位

oldman_ho 發表於 2007-10-18 23:54:05 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
記得以前細路仔時代,第一次見d大哥哥玩遙控車,就係玩d 1/12.個時都唔知個d叫1比12或叫12仔,只知道佢地用耐力賽的車殼
到現在我都好想知點解要用呢種車殼?讀小學時,班中有幾個有d錢的同學仔有玩開,記得個時我跟佢地去"大源佬"(澳門人該知道)度睇車
還好記得個時剛新出了部車,叫nx101,當時好似要300幾蚊,還有雙星的大黃蜂好似要270到,那時候我d學費先係500蚊到一季 (一年共3季)家人邊有錢買比我,只有個恨字.記得那時12仔還發展過一段行4wd時期,但好似出現左唔係好耐,而且個時,未有電子變速呢d野,結構好像好簡單,搞唔明點解咁貴
到後來初中年代,用成績表同老豆交換左d錢,就買左架二手ayk 玩,唔記得咩型號,好似叫 AYK Roadrunner V/VI(我係網度找d圖找回記憶)Associated係當年車價好好好貴,一般人都係玩ayk,我當時咩都唔識,就咁係一個人係街度玩,當年charge機都無錢買,只用火牛充佢幾個鐘就去街玩幾分鐘,係當時d人個個都用ko,我都唔差買左個2手 ko ex-II $150,用左個ko細servo,唔記得咩型號,用ayk雙面海綿貼貼住,電變唔記得係咩la,用金色的雙星540 motor,當時感覺幾好玩,不過成日都我一個人玩,好鬼悶.有時同同學仔去玩,不過佢地巳經玩1/10油爬山車(所以買架ayk比我)我都係on居居自己玩,d 地又唔咬,架車成日"nut"(新麗華廣場)算係過下手引就算.到後期要出去讀書,就買鬼哂d野比人,當年係1994年.

吹完水入正題
我打算買 Associated L4 出面幾多錢到?(只知道佢比較平d)
佢唔包殼又無轆 可唔可以比d推介我呢?
用咩電變同咩motor好,同用咩servo同電 好?
我心目中只係想用 futaba 3pk 2.4g版 不過唔知價
各位如果有經驗,可否成set 型號推介比我
手頭上我只個ko charge機,一般工具都有(我有玩開直昇機)
但係車就無咩知識,唔該各位

,

毒魚 發表於 2007-10-19 00:29:29 | 只看該作者
12仔.....車是十分便宜,而且快到無朋友

但是....相對場地的要求都十分高,消耗(車胎)都十分糟,可能4,5排電去了一套胎

車胎薄了車子反應又可能過份敏感,殼爛了點點可能連直路都跑不到,可能玩到想掉槍逃跑......

是無理的磨練= w ="
Brushless 發表於 2007-10-19 00:31:11 | 只看該作者

回復 2# 的帖子

precise and concise description
QSO 發表於 2007-10-19 01:32:34 | 只看該作者
3pks 2.4G - $2,3xx.00
12L4 - $1,100.00
Jaco front double pink, rear pink (one set) - $150.00
servo futaba 9650 or ko 949
esc & motor 個人喜愛
minimini 發表於 2007-10-19 01:40:35 | 只看該作者
當年 Hirobo 出過一部皮帶四驅  12 仔.........叫 "阿修羅"......好正 !!........

同期有 Kyosho 1/12 Fantom .......4WD 行鍊.........
 樓主| oldman_ho 發表於 2007-10-19 01:50:35 | 只看該作者

唔該你先
esc 同 motor 比d意見我參考下好嗎? thanks
QSO 發表於 2007-10-19 02:32:50 | 只看該作者
原帖由 oldman_ho 於 2007-10-19 01:50 發表

唔該你先
esc 同 motor 比d意見我參考下好嗎? thanks

using GTB with 4.5R brushless
sfdo 發表於 2007-10-19 22:38:57 | 只看該作者

回復 2# 的帖子

嘩,乜 12 真係咁過癮呀
聽見咁,我就更加想玩 12仔.....
lokaman 發表於 2007-10-28 02:58:04 | 只看該作者
原帖由 毒魚 於 2007-10-19 00:29 發表
12仔.....車是十分便宜,而且快到無朋友

但是....相對場地的要求都十分高,消耗(車胎)都十分糟,可能4,5排電去了一套胎

車胎薄了車子反應又可能過份敏感,殼爛了點點可能連直路都跑不到,可能玩到想掉槍逃跑......
...

1 set new tire in pyc ,飛tire後都玩到10排電到la