RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3885|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

飄移問題

gegegum 發表於 2006-3-13 19:39:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想請教大家玩飄移o既朋友, 我玩o左架awd兩個幾月, 到依家都仲未可以得心應手, 唔係甩尾就推頭, 好難橫住架車入灣! 我問過好多人都係話換4條飄移呔就得, 睇人d片又飄得好好睇! 我真係唔知點搞好! 求高人指教o下啦! 我就黎心灰意冷
hkopium 發表於 2006-3-13 20:23:01 | 只看該作者
你係咩地面玩?

除了四條飄移呔外, 有無改其他 setting?
 樓主| gegegum 發表於 2006-3-14 01:57:10 | 只看該作者
我地已經轉o左玩地毯, 好多setting都試過, 但係d人話原裝最好飄, 所以依家淨係用頭0,尾1.5camber,硬彈弓
billy86che 發表於 2006-3-14 13:08:36 | 只看該作者
原帖由 gegegum 於 2006-3-14 01:57 發表
我地已經轉o左玩地毯, 好多setting都試過, 但係d人話原裝最好飄, 所以依家淨係用頭0,尾1.5camber,硬彈弓

Have you ever tried wider rear drift tyres?
 樓主| gegegum 發表於 2006-3-14 13:59:59 | 只看該作者
前窄尾闊
billy86che 發表於 2006-3-14 17:28:09 | 只看該作者
Have you tried:

1. slower motor with a higher torque
2. harder rear spring but softer front spring and vice versa
3. more throttle when turning
4. smaller or bigger Hi-Point
5. 0-degree rear camber but 3-degree front or other cambers
6. wider offset (use other offset wheels)
7. adding weight to different places on the chassis or the body shell
 樓主| gegegum 發表於 2006-3-14 20:42:55 | 只看該作者
原帖由 billy86che 於 2006-3-14 17:28 發表
Have you tried:

1. slower motor with a higher torque
2. harder rear spring but softer front spring and vice versa
3. more throttle when turning
4. smaller or bigger Hi-Point
5. 0-degree rear ...

多謝你o既寶貴意見, 等我呢個禮拜日試o下先! 咁唔知你o既setting又係點呢?
billy86che 發表於 2006-3-14 22:53:12 | 只看該作者
原帖由 gegegum 於 2006-3-14 20:42 發表

多謝你o既寶貴意見, 等我呢個禮拜日試o下先! 咁唔知你o既setting又係點呢?

Mine isn't good enough because I use a narrow offset. Come to CT and have a look at those experts playing with a wie offset. They drift the whole circuit without making a mistake.
 樓主| gegegum 發表於 2006-3-22 15:27:08 | 只看該作者
搞o左好耐,加埋泥膠,終於有小小睇頭, 但係個頭都仲係唔係好去, 好難橫好耐, 唔知仲有咩解救?
fox10411 發表於 2006-3-22 23:42:37 | 只看該作者
我SETTING
1:轉向杯,頭1.5尾3~
2:尾+2度TOE IN
3:後闊LING~
4:NSX童夢'03車殼~
5:彈弓頭綠尾紅~
6:X Speed***(high point 40-60)***

建議各位唔好用泥膠加係車頭~
1:唔應該用泥膠就車~
2:loding好大***(好易燒燈)
3:車身重度本身已經唔平均~玥加泥膠的話~大細灣會好明顯~
4:係就係易玩d~不過灣心無出得咁快~

車仔既慣性一定係用手控制~
只要訓灣個時不過將頭ling微微左右搖擺就可以令橫訓時間加長到令自己滿意既時間~
但係注意一點~幅度太大車仔會打白鴿轉~

高手應該"高"在隻"手"~
hee~~~~~~~~~he~
如果有咩講錯~
請各位高人大力d插我~
唔好比我錯落去~
thx~

樓主| gegegum 發表於 2006-3-23 03:50:02 | 只看該作者
我都係諗無可諗先加泥膠o者! 咁你飄得好唔好呀? 四條闊呔又會唔會好d呢?

hkopium 發表於 2006-3-23 07:43:13 | 只看該作者
原帖由 gegegum 於 2006-3-23 03:50 發表
我都係諗無可諗先加泥膠o者! 咁你飄得好唔好呀? 四條闊呔又會唔會好d呢?

四條闊呔有難度, 因為前呔會轉唔到
hkopium 發表於 2006-3-23 07:45:22 | 只看該作者
原帖由 fox10411 於 2006-3-22 23:42 發表
我SETTING
1:轉向杯,頭1.5尾3~
2:尾+2度TOE IN
3:後闊LING~
4:NSX童夢'03車殼~
5:彈弓頭綠尾紅~
6:X Speed***(high point 40-60)***

建議各位唔好用泥膠加係車頭~
1:唔應該用泥膠就車~
2:loding好大** ...

Thank you!

想問問係 MMS 地氈場 球場定街場既 setting?
 樓主| gegegum 發表於 2006-3-23 11:36:09 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-3-23 07:43 發表

四條闊呔有難度, 因為前呔會轉唔到

我睇d日本仔用4條闊呔
hkopium 發表於 2006-3-23 16:11:45 | 只看該作者
唔用 body/shell 就可以, 我試過係我架 ER34 殼上用四條肥仔呔, 轉呔唔得...

等我今晚再用 Lancer Evo (濶身 D 既) 殼試試先.
野草 發表於 2006-3-23 16:41:21 | 只看該作者
唔...咁姐係 如果換太多金屬野係車會令架車重左? 飄唔到?
fox10411 發表於 2006-3-24 01:18:39 | 只看該作者
大家記住一點~
搖控車一定係頭聽話過個尾嫁~
4條闊都唔係無可能~不過到妳想好好地咁令車尾聽教聽話就都係前窄後闊好d~
想試4闊的話可以試下頭用最硬既彈弓(京商黃色彈弓)~令車頭遲鈍dd~可能會好控d~
不過以上所講4闊方法我都無試過~所以可行程度唔可以作準!!~

金屬件同膠件重量分別唔大~但係妳試諗下~金屬件再加一大舊泥膠既分別~
我初初同妳地一樣咁諗~都係想快d有成果~但係以上好多野都係經好多前輩高手教我~
自己都試過~先會同妳地講既~大家都玩車~無謂收收埋埋~好多人就係因為唔識玩車~改車先唔玩mini仔~
我唔想呢個情況再出現~

我唔係mms玩都唔係球場玩~
我係CT玩~hahaha~
我星期二一定會上ct玩~大家都可以上黎搵我研究下嫁^^~

講真~我都唔係話飄得十分好~只係大家交流下意見咁姐~
飄移係一門好高深既技術~不過妳只要有耐性就一定玩得好~
高速既飄移技術唔係一下子就可以掌握~
所以大家比d耐性啦~
欲速則不達~

樓主| gegegum 發表於 2006-3-24 12:24:38 | 只看該作者
多謝你o既分亨,我地之所以用到泥膠, 係因為好多setting都試過晒,最常見就係個頭唔去橫唔到,而個尾就成日都over,真係冇晒心機!
野草 發表於 2006-3-24 18:31:27 | 只看該作者
咁姐係用晒金屬冇問題啦
amon0083 發表於 2006-5-20 19:49:47 | 只看該作者
原帖由 fox10411 於 24/3/2006 01:18 AM 發表
大家記住一點~
搖控車一定係頭聽話過個尾嫁~
4條闊都唔係無可能~不過到妳想好好地咁令車尾聽教聽話就都係前窄後闊好d~
想試4闊的話可以試下頭用最硬既彈弓(京商黃色彈弓)~令車頭遲鈍dd~可能會好控d~
不過以上 ...

CT 係邊ga?