RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1699|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Set油針問題 x2

Neko 發表於 2007-7-9 11:27:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
1. 請問如果由用底nitro%既油 (2x% -> 16%), 大/細油針應該點調教?
因為我之前用開25%, 不過前兩日轉左罐16%油發覺撻唔着....

2. 我個fd買左架05T+, 行左4-5缸油做底轉run-in, 本來lum住開始行高轉D既時候發覺如果上轉太快(idle ->3/4雞)會自動cut-off.  請問應該點解決?
ktp11542 發表於 2007-7-9 11:32:09 | 只看該作者
taky 發表於 2007-7-9 11:44:30 | 只看該作者
轉用低%油應收入少少油針.........
而你朋友既問題應該是太富油喇...........
有錯請各師兄更改.....
多口問下...你點解要轉用低%油呢?????
 樓主| Neko 發表於 2007-7-9 13:00:20 | 只看該作者
 樓主| Neko 發表於 2007-7-9 13:10:36 | 只看該作者
原帖由 taky 於 2007-7-9 11:44 發表
轉用低%油應收入少少油針.........
而你朋友既問題應該是太富油喇...........
有錯請各師兄更改.....
多口問下...你點解要轉用低%油呢?????

唔該晒!! 原來係要收油既, 等我今晚試下先. 咁支細針有冇需要郁?

至於我個fd架車, 我試過set好支大針再將支細針一路收細一路試,不過都冇乜好轉... 唔郁支細針將大針收細又唔得 -_-"""

我轉用底%油係因為我個fd買左罐16黎run車, 我又lum住想試下玩drift, 咪睇下唔行咁爆會點 XDDDD

樓主| Neko 發表於 2007-7-10 11:32:56 | 只看該作者
沉晚試tune完副engine...

將副engine轉番去原廠setting, 發覺太富油 (條喉噴油).  

於是再慢慢收細大&細油針, 直到可以撻倒車.  不過比油既時候覺得上轉好"立", 副engine頂唔倒1分鐘就自動熄火, 條喉都係勁嘔油 & 怠速過高 (set idle針都唔得).  

於是再收細D油針, 情況好似有好轉, 不過依然係解決唔倒D問題... 呢個時候發覺大針已經收到原廠setting既一半... @_@

想問下如果轉底%油, 有冇機會需要將支油針收到咁細?