RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1982|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求救: engine 尾蓋screw 斷咗

stanley_wwy 發表於 2007-7-7 22:01:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
之前可能拎得太緊, 又或者唔知點解夾實咗...

鬆果時pak一聲斷咗.....留咗半口羅絲係裏面.....

粒羅絲得 m2.6, 太細.....想鑽番出黎都鑽唔倒....

有冇師兄有計?

thanks

RGM-111 發表於 2007-7-7 22:15:01 | 只看該作者
C兄 甩埋 奇他 個3粒 , 開了個尾蓋 睇下 粒 羅絲 係咪斷頭 ...if 佢條尾 凸了出來 用大力鉗, 鉗實扭番佢出來,
祝C兄 好運
 樓主| stanley_wwy 發表於 2007-7-7 22:20:35 | 只看該作者

回復 #2 RGM-111 的帖子

唔該先.....

但係唔係斷頭.......係尾蓋同crankcase個交界果度斷.......

慘....
FTO-LUN 發表於 2007-7-7 22:27:38 | 只看該作者
師兄尾蓋甩唔甩到先?
 樓主| stanley_wwy 發表於 2007-7-7 22:30:52 | 只看該作者

回復 #4 FTO-LUN 的帖子

未甩.....不過應該甩倒的.....

甩咗尾蓋之後有計?
FTO-LUN 發表於 2007-7-7 22:40:52 | 只看該作者
無架,都系同RGM兄方法一樣用大力鉗la
 樓主| stanley_wwy 發表於 2007-7-7 22:49:30 | 只看該作者

回復 #6 FTO-LUN 的帖子

唔掂.....因為screw 斷口同個crankcase接近平的.........

唔該先......

睇下有冇師兄有特別方法整.....

我問過做workshop 的朋友.....佢話最多都係鑽爛粒screw, 再dup 番做 m3....

不過個crankcase 咁薄......又驚鑽爛又驚dup 爛......
RGM-111 發表於 2007-7-7 23:02:03 | 只看該作者
要鑽爛粒screw都要 幾高技術下..我試過 大油針(銅)OS10A 斷了....都鑽 了好耐先爛(M3)...之後dup M4呀 ,換 11A 大油針(M5)..又要 dup 細佢 做M4 呀...先 救得 番隻crab
 樓主| stanley_wwy 發表於 2007-7-7 23:06:31 | 只看該作者

回復 #8 RGM-111 的帖子

我都知呀......

得m2.6........個friend 話好難......
RGM-111 發表於 2007-7-7 23:15:07 | 只看該作者
Last 個 方法 係 睇下crankcase(質)面 夠唔夠位 ..直頭 羅絲連crankcase鑽穿 佢 收口M3 [過(山)羅絲]
即係 大約 m3x12~15mm +粒 M3 nuts, 希望 幫到你啦..

P.S. 都係 要鑽爛粒screw,& 要 小心

otherwise ..收 個2手engine / crankcase
justinwan 發表於 2007-7-7 23:24:50 | 只看該作者
我提意你吾好好攪好過....收3 粒都ok ga la .....
我都試過...=個case 好薄ga ja ....你一鑽好易穿,成隻角爆開........你吾攪佢就好地地,行得走得...
 樓主| stanley_wwy 發表於 2007-7-7 23:29:22 | 只看該作者

回復 #11 justinwan 的帖子

咁又係....依家玩緊都唔覺有咩分別.....d 位咁fit, 三粒screw 好都應該夠......都唔會漏氣......

不過要再睇下值唔值再幫呢副野換bearing 同雞脾.....
ktp11542 發表於 2007-7-9 11:28:13 | 只看該作者
你介條一字深小小啲位之後用一字批扭佢出來
 樓主| stanley_wwy 發表於 2007-7-9 11:37:41 | 只看該作者

回復 #13 ktp11542 的帖子

又試下先.....不過咁細條羅絲......唔知可唔可以刻倒條一字坑落去呢.....

唔該先...
ktp11542 發表於 2007-7-9 13:48:04 | 只看該作者
試下用art果D 雕刻刀
RGM-111 發表於 2007-7-13 02:08:24 | 只看該作者
我會用小型磨機+鑽石介片