RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3099|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新玩家.. Sirio Engine 撻唔著!! 求救!!!!

jimcarry 發表於 2007-7-7 17:20:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我都算新仔,好耐之前玩過下 D 油車 Ready set 而家自己搞搞唔到>< 希望老手可以救助!!!

Eninge: Sirio S12UP EV02 (5PORT) with OS 72106500 T-1040SC (L52) Inline pipe set.

用 Starter Box 一開始個陣撻得著,但係個 Engine 超大聲!! 大聲到有 D 唔正常!!
之後就撻唔著,放落個 Sater Box 到有轉到 Engine D "鼓..鼓.."聲,但係個 Engine 死到唔著!!

研究左好耐,如果係 D 油落唔到 Engine 我應該點做呢??

重有,新 Engine 我有 D 咩係一定要注意既呢 ?? 搞左好耐都搞唔到,快氣死了 >< .......

Air Filter Oil 係咪一定要家 ?

重有D After Run oil 有咩用既呢?

感謝您們的回覆!! ~~

如果係香港就好啦, 可以搵人幫我 !! >< `` 呢邊唔知去邊搵人幫 >< ... ``
pui 發表於 2007-7-7 21:01:44 | 只看該作者
原帖由 jimcarry 於 2007-7-7 17:20 發表
我都算新仔,好耐之前玩過下 D 油車 Ready set 而家自己搞搞唔到>< 希望老手可以救助!!!

Eninge: Sirio S12UP EV02 (5PORT) with OS 72106500 T-1040SC (L52) Inline pipe set.

用 Starter Box 一開始個陣 ...

拆咗火咀用去撻睇吓有冇油係火咀位噴上黎.順便睇吓火咀有冇燒.如果冇油上就放大油針

pui 發表於 2007-7-7 21:04:02 | 只看該作者
原帖由 jimcarry 於 2007-7-7 17:20 發表

新偈最好打散用油洗清D鉄[歲].之後用‧10%-16%油 run機 最好温好晒換雞脾先至去飛

pui 發表於 2007-7-7 21:20:11 | 只看該作者

Fitlter oil一定要用.薄薄地一層就得.After Run Oil.  玩完車等副偈凍咗.除咗個风格.係风格位放5-8滴.再係撻箱撻3-4吓.放銹架
stanley_wwy 發表於 2007-7-7 21:37:26 | 只看該作者

回復 #1 jimcarry 的帖子

首先睇下有冇火咀電先.....同埋火咀死咗未......你撻咗咁耐....火咀有可能會死.

得古古聲....可能係未有油到.

用手指封住條pipe個洞, 放在撻箱撻一兩下, 望住條油喉, 睇下有冇油行上副engine.

如果engine冇事應該會有, 等d油啱啱去到engine就停手啦...

跟住插火咀電, 係咁撻, 應該會著.

如果爆炸三幾下就停....應該係油大多.....收少少橫針, 再黎過, 少少, 少少咁收, 慢慢試........同埋check check idle 時cab 個開口會唔會大細.....

試下得唔得啦.

樓主| jimcarry 發表於 2007-7-7 23:27:18 | 只看該作者
Thanks very much guy !! I will try it trm and tell you the result!! ^^
 樓主| jimcarry 發表於 2007-7-7 23:32:18 | 只看該作者
原帖由 stanley_wwy 於 2007-7-7 21:37 發表
首先睇下有冇火咀電先.....同埋火咀死咗未......你撻咗咁耐....火咀有可能會死.

但係點樣 check 個火咀 燒左 or 未燒?

Thanks for your helping ^^
傳說之jojo 發表於 2007-7-7 23:52:39 | 只看該作者
妳係米未溫呀 ...
 樓主| jimcarry 發表於 2007-7-8 00:02:37 | 只看該作者
原帖由 傳說之jojo 於 2007-7-7 23:52 發表
妳係米未溫呀 ...

未溫 ? u mean ? ~~
Sorry about the misunderstanding, because I m really a new player of nitro car @@
stanley_wwy 發表於 2007-7-8 01:44:06 | 只看該作者

回復 #7 jimcarry 的帖子

拎佢出黎......放落火咀電度...睇下個火咀條線紅唔紅...
pui 發表於 2007-7-8 01:53:22 | 只看該作者
原帖由 jimcarry 於 2007-7-8 00:02 發表

未溫 ? u mean ? ~~
Sorry about the misunderstanding, because I m really a new player of nitro car @@

你住邊區呀.聽日我地係沙田石門玩車.你得閑又近咪攞落黎睇吓.4:00pm

sunnyshao007 發表於 2007-7-8 09:57:33 | 只看該作者
新手就唔應該玩sirio 啦~
sirio出名難較(就算較得好,次次玩完都唔同)
副機高轉,你一踩深d就撞(好大power,就算唔lean針都係咁講)
特別係evo2,佢唔指一般咁快........
你玩d咁既engine做咩...........
我問你,你知唔知sirio既正常工作temp係幾多呀
 樓主| jimcarry 發表於 2007-7-8 11:07:03 | 只看該作者
原帖由 pui 於 2007-7-8 01:53 發表

你住邊區呀.聽日我地係沙田石門玩車.你得閑又近咪攞落黎睇吓.4:00pm

我唔係香港 aa ~~ `` 如果係香港就好啦 ..><
 樓主| jimcarry 發表於 2007-7-8 11:10:01 | 只看該作者
原帖由 sunnyshao007 於 2007-7-8 09:57 發表
新手就唔應該玩sirio 啦~
sirio出名難較(就算較得好,次次玩完都唔同)
副機高轉,你一踩深d就撞(好大power,就算唔lean針都係咁講)
特別係evo2,佢唔指一般咁快........
你玩d咁既engine做咩...........
我問你 ...

中晒 point la ~~ 就係唔識 買之前又唔識得問人 覺得 Kyosho 車with Sirio Engine 應該無咩問題,之後先知原來好難搞 ... ><
sunnyshao007 發表於 2007-7-8 14:36:59 | 只看該作者
咁樣啦~!!!
sirio出名d engine sound尖,
你係唔係hear到d sound好似上下上下(勁快)?
如果係既話請lean針~!!!!
上下上下sound 係因為副機太多油~
this engine 130度(temp)先係佢最low既工作溫度~!!!
呀孔祥亨個副evo2,
跑完aco一缸油度都差唔多190~200度啦~!!!
sunnyshao007 發表於 2007-7-8 14:40:52 | 只看該作者
想知道副機正常既engine sound,
可以去kyosho個官網download
V-ONE RRR 個段預告片~!!
你之前個架READY SET 既ENGINE同SIRIO好唔同(勁大分別)
係V-ONE RRR個段預告片,
之前有講FW-05S(你HEAR下D ENGINE SOUND,係唔係好似你之前玩個種)
有咩可搵:[email protected](MSN / PM講啦)
 樓主| jimcarry 發表於 2007-7-8 15:06:53 | 只看該作者
原帖由 sunnyshao007 於 2007-7-8 14:40 發表
想知道副機正常既engine sound,
可以去kyosho個官網download
V-ONE RRR 個段預告片~!!
你之前個架READY SET 既ENGINE同SIRIO好唔同(勁大分別)
係V-ONE RRR個段預告片,
之前有講FW-05S(你HEAR下D ENGINE S ...

Thanks very much ar!!! ~ you are very kind!!
 樓主| jimcarry 發表於 2007-7-8 15:12:56 | 只看該作者
原帖由 pui 於 2007-7-7 21:01 發表

拆咗火咀用去撻睇吓有冇油係火咀位噴上黎.順便睇吓火咀有冇燒.如果冇油上就放大油針

有油噴....重噴到我塊面 tim @@ !! haa ~ 火咀好易燒 gar ? 我見佢有熱 but 無紅咁 ~~ 要 heat 幾耐先紅 gar ?
 樓主| jimcarry 發表於 2007-7-8 16:47:42 | 只看該作者
火咀無問題,有紅呀。今日著過一段時間之後又著唔到,呢邊冬天 有時都幾冬 唔知有無影響呢?
sunnyshao007 發表於 2007-7-9 21:50:39 | 只看該作者
冬個陣start engine 絕對會難d~
你試下放架車上去個starter box度start without 火咀
until 副engine熱左d(熱度:好似揸住d熱既維他奶bottle咁上下啦~)
再用試下加埋火咀start 架車,
應該會易start ~
(or else 可以用吹頭髮個d風筒吹d副engine熱,要佢個d活塞等movable parts熱先得)
希望可以幫到你啦~!