RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2096|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

V1S3 孖速軸

史丹尼 發表於 2007-7-4 12:15:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
唔知係唔係條軸r 咗, 所以成日掃61T GEAR.
想買一條新的孖速軸試下, 知唔知幾多錢?
題外話一問, 我副ENGINE 在收螺絲時, 加多3粒彈弓介子, 會唔會更加上唔實?
thanks 各位
dio0222 發表於 2007-7-4 13:08:01 | 只看該作者

回復 #1 史丹尼 的帖子

唔洗換孖速軸家 只緊要換左個陷鐘既1 2波硬gear就得家啦 換16gear 同21gear 就得家啦 總之同佢講 話要16t同21t既加硬gear就唔會再掃家啦 同埋原裝既gear比起3racing果種會軟小小 so我都換左3racing果2隻大gear 會比較好少少 我都掃過好多次gear 跟住有人同我講換左加硬16t同21t就唔會再掃家啦 同埋你睇下而家你陷鐘果2隻gear 尖唔尖 如果尖就係因為咁而掃gear 每隻gear一尖親就好易掃gear

收engine就最好唔好加介小家 你就咁用螺絲加螺絲膠就得家啦
十六夜 發表於 2007-7-4 14:13:27 | 只看該作者
買太金屬戈隻la....我都R左
 樓主| 史丹尼 發表於 2007-7-4 14:22:10 | 只看該作者
原帖由 dio0222 於 2007-7-4 13:08 發表
唔洗換孖速軸家 只緊要換左個陷鐘既1 2波硬gear就得家啦 換16gear 同21gear 就得家啦 總之同佢講 話要16t同21t既加硬gear就唔會再掃家啦 同埋原裝既gear比起3racing果種會軟小小 so我都換左3racing果2隻大gear  ...

唔係好知點樣先叫尖, 等我今晚影張相, upload 上來,
sunnyshao007 發表於 2007-7-4 22:12:35 | 只看該作者
你冇野呀~
條孖速軸 r 左唔會導致掃牙?
你諗清諗楚先啦!!!
個陷鐘既一,二波關咩呀!!!
係你個case先係咁,
唔係人人都係~
dio0222 發表於 2007-7-5 08:47:35 | 只看該作者

回復 #5 sunnyshao007 的帖子

老細 信我啦 呢幾樣我都試過啦 最初我都好似咁諗 無錯 條孖速軸 r 左係會導致掃牙 但係我換埋之後都掃 咁係咩問題呢 我再問hec老細 老細都話因為3s既1,2波gear比太細 而且15t同20t既gear太軟 行得多 越行越尖 咁d gear行尖左 咁係咪會好利呀 正如一把刀咁 切下切下 金屬切膠 膠又唔夠金屬硬 咁梗係軟果一方會壞 啦 但係我一換完16t同21t之後呢個情況已經無左 3s死証就係係呢度只要換左佢就會化解呢個掃gear問題
 樓主| 史丹尼 發表於 2007-7-6 22:17:47 | 只看該作者
相中是我隻61T GEAR, 唔知算唔算尖?
 樓主| 史丹尼 發表於 2007-7-6 22:20:21 | 只看該作者
另外, 由於架車拆過好多次, 包裝個ENGINE.
SO, 我想知道, 架車是否可以自由向前MOVE, 但用手向後拉時, 就MOVE 唔到?
我驚一開ENGINE, 整爛架車.
唔該.
 樓主| 史丹尼 發表於 2007-7-6 22:21:02 | 只看該作者
61T GEAR 另一個VIEW
dio0222 發表於 2007-7-6 23:52:43 | 只看該作者
換左佢吧 尖哂啦 換16t同21t就岩家啦 唔洗諗啦 換完一定唔會再掃
 樓主| 史丹尼 發表於 2007-7-7 00:58:39 | 只看該作者
原帖由 dio0222 於 2007-7-6 23:52 發表
換左佢吧 尖哂啦 換16t同21t就岩家啦 唔洗諗啦 換完一定唔會再掃

咁果舊16t同21t, 大約幾多錢?
dio0222 發表於 2007-7-7 10:12:58 | 只看該作者

回復 #11 史丹尼 的帖子

你甩埋個陷鐘出去hec比佢齊應該2件加埋都係800yen 姐係100有找 你同佢講幫你換埋
 樓主| 史丹尼 發表於 2007-7-7 11:02:44 | 只看該作者
原帖由 dio0222 於 2007-7-7 10:12 發表
你甩埋個陷鐘出去hec比佢齊應該2件加埋都係800yen 姐係100有找 你同佢講幫你換埋

THX...
另外, 架車是否可以自由向前MOVE, 但用手向後拉時, 就MOVE 唔到?
dio0222 發表於 2007-7-7 11:34:09 | 只看該作者

回復 #13 史丹尼 的帖子

係可以自由MOVE既 不過手拉果陣都係可以自由MOVE個啵 係咪你開左控去BRAKE果度呀????
 樓主| 史丹尼 發表於 2007-7-7 12:01:49 | 只看該作者
原帖由 dio0222 於 2007-7-7 11:34 發表
係可以自由MOVE既 不過手拉果陣都係可以自由MOVE個啵 係咪你開左控去BRAKE果度呀????

張架車用手推後的時候, 郁唔到. 係唔係有問題
dio0222 發表於 2007-7-7 13:03:53 | 只看該作者

回復 #15 史丹尼 的帖子

OF COZ 係啦 CHECK CHECK佢 係有問題家啦 正常前後都唔會LOCK住係好順暢的