RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1718|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

引擎壓縮問題

sniper 發表於 2007-6-14 17:23:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
經常聽到話引擎壓縮正常或健康,其實什麼是壓縮呢??
如何可以測試引擎壓縮是否正常呢??
如果壓縮出現問題,要換零件定係整部引擎報廢呢?

謝謝
藍毛毛 發表於 2007-6-15 22:38:33 | 只看該作者
原帖由 sniper 於 2007-6-14 17:23 發表
經常聽到話引擎壓縮正常或健康,其實什麼是壓縮呢??
如何可以測試引擎壓縮是否正常呢??
如果壓縮出現問題,要換零件定係整部引擎報廢呢?

謝謝

正常的引擎是有壓縮的聲星"大大的卜卜聲和幾緊的"用手轉動時,如已用舊了就唔緊和無"卜卜聲",司桶用舊了可換過裡面的司桶和狗脾加活塞。
 樓主| sniper 發表於 2007-6-16 00:00:51 | 只看該作者
原帖由 藍毛毛 於 2007-6-15 22:38 發表

正常的引擎是有壓縮的聲星"大大的卜卜聲和幾緊的"用手轉動時,如已用舊了就唔緊和無"卜卜聲",司桶用舊了可換過裡面的司桶和狗脾加活塞。

藍毛毛師兄

先謝閣下回覆,但想知多一點,如果用手去轉的話,我上了火咀真的"卜卜聲和幾緊",
但係拆掉一咀後,唔係好緊,那是否正常呢??

謝謝
pui 發表於 2007-6-16 00:54:38 | 只看該作者
原帖由 sniper 於 2007-6-16 00:00 發表

藍毛毛師兄

先謝閣下回覆,但想知多一點,如果用手去轉的話,我上了火咀真的"卜卜聲和幾緊",

謝謝

冇上火咀咪流氣冇壓縮囉.咪冇咁緊囉
ktp11542 發表於 2007-6-16 11:05:08 | 只看該作者
原帖由 pui 於 2007-6-16 00:54 發表

冇上火咀咪流氣冇壓縮囉.咪冇咁緊囉

=真空左??
藍毛毛 發表於 2007-6-16 11:45:08 | 只看該作者
原帖由 sniper 於 2007-6-16 00:00 發表

藍毛毛師兄

謝謝

C兄會否唔用火咀著車,如是就勁