RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1748|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[求救]甩Engine Bering & where 重有OS 18CV-R Engine D parts 賣

RGM-111 發表於 2007-6-11 00:58:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問大大 where 重有OS 18 CV-R parts 賣, 如 頭,尾 Bering ..etc..
Thank's

重有 有冇其他 方法 甩粒 尾bering 因為 散了 ..我用風筒 吹 hot個 engine case, 但 點打都打佢唔到出來
chrishkyung 發表於 2007-6-11 08:20:03 | 只看該作者
use heat gun...(fire gun)
stanley_wwy 發表於 2007-6-11 09:56:38 | 只看該作者

回復 #1 RGM-111 的帖子

parts....去環球問問...

用heat gun 或者用爐火燒15秒倒.....不過小心因為有油會著小火
 樓主| RGM-111 發表於 2007-6-12 02:14:36 | 只看該作者
我用風筒 吹 過都係 唔得...1500W 風筒 期實夠唔夠熱的  XD
我吹到佢 喇手  咖..都 躉 唔到 佢出
有冇 D 好似 摩打拔齒器 咁  的 東西 甩Bering 的
THX 各位  大大

PS. 想問下 18TZ 的 尾bering 可否 同 18CV-R 共 用 qqq
rex 發表於 2007-6-17 02:37:56 | 只看該作者
要用热吹枪0架,成200度先出到来.風筒点都吹0吾到.
 樓主| RGM-111 發表於 2007-6-17 03:32:02 | 只看該作者
我係用熱風槍吹,的, 吹到粒bering 發紫 都係 出唔到T_T

如圖 尾bering 以經希生了,頭bering 都紫埋=_=

move 發表於 2007-6-17 03:51:15 | 只看該作者
有冇試個用焗爐呀
 樓主| RGM-111 發表於 2007-6-17 14:52:19 | 只看該作者
又冇試過用 焗爐wo..不過 焗爐 平均加熱, 好像冇用風鎗 吹 由外加熱 等佢膨脹 咁好wo ..
重有冇C兄 help 到me...if 唔得 想問E家 買副OS 18TZ-TX(全呀)要 多少$$  

P.S.  OS18TZ-TX fit 到 FW-05 嘛?
chrishkyung 發表於 2007-6-18 16:51:03 | 只看該作者

回復 #6 RGM-111 的帖子

your heat gun shall heat up the engine body rather than heating the bearing wooh.....

try to heat the engine body only
 樓主| RGM-111 發表於 2007-6-19 03:01:17 | 只看該作者
i know to use heat gun to heat the body only ^_^
thank's chrishkyung 兄提醒

Finally  我出動了秘密武器 XD (打磨機+象跋)
終於KO 佢了...重去佩埋bering 明天可以 Re-buit 了