RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 555|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 調校令到部車比油果時車尾穩定

樓主| h16 發表於 2024-5-21 12:10:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我本人係新手,剛由cero sport 轉玩BD12,但部車10分難操控,一比小小油門,車尾就180 咁自轉,我想問有冇啲setting可以調校令到部車比油果時車尾穩定,比較容易操控,摩打係13.5,esc justock ,車呔係用返cero sport呔, gear ratio 3.95 舊車呔 BD12 說明書設定, 謝謝你

HighLamb 發表於 2024-5-21 13:29:39 | 只看該作者
較軟車尾避震,睇下有無改善。
 樓主| h16 發表於 2024-5-22 10:56:53 | 只看該作者
謝謝Ching 建議,會返去調教吓
tc3driver 發表於 2024-5-22 11:29:02 來自手機 | 只看該作者
聽落你架車唔多正常,如拆走麼打,傳動順唔順? 你用咩呔,係咩場玩?
tc3driver 發表於 2024-5-22 11:31:52 來自手機 | 只看該作者
加尾toe in出灣會定啲,但你檢查咗架車有無其他問題先,eg, 車軸鎖死唔順
 樓主| h16 發表於 2024-5-22 16:41:09 | 只看該作者
呔: Solaris 36J
場地JV
傳動順冇問題
轉咗部車之後,起步嘗試俾少少油佢個尾就甩, 我只係想部車比較容易操控
HighLamb 發表於 2024-5-22 21:37:17 | 只看該作者
起步都甩,係車身重心過份集中在前面,後輪沒有抓地力。
tc3driver 發表於 2024-5-22 22:55:43 來自手機 | 只看該作者
你拆四條萬向出來睇吓係咪可以活動自由?屈吓有無唔順。另外你有無量過前後離地距幾多?前後camber幾多
AMAT 發表於 2024-5-24 09:27:27 | 只看該作者
如果一俾油架車就打白鴿轉,咁好大機會係傳動上出咗問題。
例如有一邊嘅車輪鎖死咗,唔可以正常咁轉。

個人建議係打散架車,重新砌一次,睇下有冇地方係唔正常地被鎖住郁唔到。

因為你係一俾油就打白鴿,應該唔關油壓事。
另外出車前有冇揸呔水?

呢架車反應係比較快,但未至於係會一俾油就打白鴿轉。
AMAT 發表於 2024-5-24 09:28:41 | 只看該作者
另外你架車前後嘅TOE IN/OUT係幾多?
CAMBER係幾多?
前後離地距又係幾多?
 樓主| h16 發表於 2024-5-24 12:43:06 | 只看該作者
多謝大家意見,我估我會成架車打散去重新砌過
car height front 5.2, rear 5.4
Toe in front and rear 2.5
camber 2.5 (both)