RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2226|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] TT02增強轉向問題

樓主| Hobby1981 發表於 2023-10-9 11:57:57 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想請問咁多位師兄,如果tt02玩油麻地細場攻灣推頭,差速上點樣設定可以好啲,而家用緊尾原裝牙差,如果改入油嗰套牙差主要想有乜嘢分別,如果換入有牙差頭尾的波箱油應該用幾多度會比較有利轉彎,另外頭差速油是否要稀D?
AMAT 發表於 2023-10-10 13:18:34 | 只看該作者
架車推頭,唔係因為個差速,係因為彈弓設定。

理論上你開心玩,唔一定要換入油牙差。頭尾都唔落油其實可以。

反而多啲睇下係咪彈弓過硬,換頭田宮彈弓,頭黃尾紅或頭藍尾黃。
 樓主| Hobby1981 發表於 2023-10-10 23:44:10 來自手機 | 只看該作者
我試試先換彈弓,謝謝
masterlai 發表於 2023-10-17 09:13:31 | 只看該作者
TT02我記得標準版本避震器是沒有damper oil的,
少了阻尼只能把圈簧做硬,輪胎循跡性不好所以推頭。
換一個入油避震器會好上很多。
但也必須確保所有的擺臂做動順暢,必要時砂紙磨一磨。

AMAT 發表於 2023-10-18 16:51:15 | 只看該作者
masterlai 發表於 2023-10-17 09:13
TT02我記得標準版本避震器是沒有damper oil的,
少了阻尼只能把圈簧做硬,輪胎循跡性不好所以推頭。
換一個 ...

以不換太多東西計,換彈弓是好選擇。
當然,有多點錢直接換膠那套油壓連彈弓都是好選擇。
 樓主| Hobby1981 發表於 2023-10-25 21:12:23 來自手機 | 只看該作者
我tt02用13.5摩打用YR big bore(跟3對彈弓)用450油,頭用中硬,尾用軟彈弓,車高前5mm 後5.5mm前toe-out 2度 尾toe-in2度 ,呔36x rush,不過都係覺得推推地頭,唔知係setting什麼地方出問題,我曾經諗過是否toe-inout的度數過多,請問toe-in-out多少對轉彎的影響是怎樣?另外齒比另外此俾會否
 樓主| Hobby1981 發表於 2023-10-25 21:16:59 來自手機 | 只看該作者
另外改了齒比孖星68T大減摩打齒29會否有影響?如果改齒比影響了扭力又會否是問題所在