RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4846|回復: 2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新產品資訊] TA08R登場

樓主| AMAT 發表於 2023-9-25 08:56:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
田宮係啱啱嘅田宮LIVE入面,正式發表咗佢地嘅新車架套裝TA08R。
叫得TA08R,就自然代表住佢係之前推出嘅TA08PRO嘅升級版本。跟返田宮叫得R車嘅慣例,大部份推出過俾TA08PRO嘅OPTION零件,都會係呢架車到見到。例如跟咗金屬SERVO MOUNT,金屬轉向,炭纖前後油壓架,仲有頭三節棍傳動等,呢啲配件都係齊備晒。另外亦都由膠嘅油壓PRELOAD圈,改成鋁合金TRF版本。
至於係新推出嘅配件,最明顯應該就係佢嘅新二樓架架。由於呢個二樓架,TA08R嘅頭尾CAMBER LINK架都係改咗,多咗螺絲位要嚟裝二樓架。另外摩打座嘅鋁合金片亦都加咗窿,要嚟裝咗二樓板中間支點位置。另外一個新嘅係尾殼柱架,由膠變成炭纖,仲要有鋁柱支撐。個人對呢兩個改動睇法係正面,二樓板至少可以解決到TA08個兜易變型嘅問題,亦都令架車嘅扭動控制會好啲。不過亦都係因為咁,似乎個膠兜冇更新...... 另一個係個新嘅尾殼柱支架,因為用咗炭纖加鋁柱,相信都可以解到以往支架太軟另個車殼係行車時有機會會震。
咁究竟抵唔抵買呢?因為未知價,所以好難講。但如果比TA08PRO,咁TA08R配有多個OPTION,咁煩少啲升級嘢都係好事嚟。怛我個人都係希望田宮會出TA08嘅加硬兜,同希望佢會出個兜嘅PARTS,始終宜家TA08嘅問題就係車架炒咗魷魚買唔到兜。如果只係升級零件但仍然冇兜賣,更好走都係麻煩。

G66 發表於 2023-9-25 19:37:06 | 只看該作者
車兜依個問題其實8月中日本幾間出名模型網店都返晒貨
問題出自本港代理有無積極去向TAMIYA取貨姐
唔好吓吓都話廠無出件

樓主| AMAT 發表於 2023-9-25 20:53:27 | 只看該作者
G66 發表於 2023-9-25 19:37
車兜依個問題其實8月中日本幾間出名模型網店都返晒貨
問題出自本港代理有無積極去向TAMIYA取貨姐
唔好吓吓 ...

香港有冇返貨?
有,我地啱啱都收到代理通知有貨到可以攞。

但中間一段時間係真係冇返。

正常一件零件如果有SPARE PARTS,田宮係會出一個SPARE PARTS嘅林巴俾,而唔係一件補件嘅林巴俾佢。
SPARE PART同補件分別係,SPARE PART有卡頭紙,補件係就咁用個袋裝住,卡頭紙都冇。
田宮呢個兜係冇補件。

而事實上,我係早前靜岡模型展到,同前住諭食飯時,係有親口同佢講冇底兜賣呢個問題,同埋可唔可以出硬兜呢個問題。
佢有講到田宮本身點解未有貨嘅情況我地知,亦都講會同公司反應返。
只可以講,佢地當時係話冇諗住出嚟做SPARE PARTS呢個打算。