RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1386|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

轉向問題

dio0222 發表於 2007-5-28 09:22:50 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我架v1s3每次一轉完左之後佢呢就回唔番正中!但係轉右就完全無問題個啵!轉右就可以回番正中,係轉左之後就回唔番正,有無師兄可以幫下我點樣可以搞就正佢呀??
定係轉向servo條拉桿有問題要更換呢??? plz help me!!!!
ming0916 發表於 2007-5-28 11:18:35 | 只看該作者
我想信係sevro saver或servo既問題
我之前架電車都係咁
轉貼於觀星是答案
你開著個 receiver 同 servo
之後用手, 俾少少力 o甘左右拎下個 servo saver, 睇下佢係咪有 o的虛位, 彈唔返去原位
P.S. 個控唔駛轉呔, 要令個 servo 保持不動

如果你拎個 servo saver, 個 servo 頂住唔動, 個 servo saver 又返唔到原位, 就即係 servo saver 死
如果你拎到個 servo 動, 甚至掃牙, 就要換 servo 了 .... 不過都係 o個句, 唔駛太大力, 唔係就牛都死
 樓主| dio0222 發表於 2007-5-28 14:57:29 | 只看該作者
原帖由 ming0916 於 2007-5-28 11:18 發表
我想信係sevro saver或servo既問題
我之前架電車都係咁
轉貼於觀星是答案
你開著個 receiver 同 servo
之後用手, 俾少少力 o甘左右拎下個 servo saver, 睇下佢係咪有 o的虛位, 彈唔返去原位
P.S. 個控唔駛 ...

我試過家 無虛位家 但係都回唔番正
ming0916 發表於 2007-5-28 14:59:25 | 只看該作者
原帖由 dio0222 於 2007-5-28 14:57 發表

我試過家 無虛位家 但係都回唔番正

有無試過換第2個servo? 或者你個servo saver上得太實咁?
 樓主| dio0222 發表於 2007-5-28 20:11:33 | 只看該作者
原帖由 ming0916 於 2007-5-28 14:59 發表

有無試過換第2個servo? 或者你個servo saver上得太實咁?

都試過啦 唔知係咪真係D拉桿問題呢??? 換過幾隻SERVO試過都係咁呀
ming0916 發表於 2007-5-28 20:14:26 | 只看該作者
原帖由 dio0222 於 2007-5-28 20:11 發表

都試過啦 唔知係咪真係D拉桿問題呢??? 換過幾隻SERVO試過都係咁呀

咁你試下度過d拉桿長度係咪一樣 再唔得我都幫唔到你了
因為我自己換左saver同servo 再set返d拉桿就無事了
 樓主| dio0222 發表於 2007-5-29 09:25:43 | 只看該作者
原帖由 ming0916 於 2007-5-28 20:14 發表

咁你試下度過d拉桿長度係咪一樣 再唔得我都幫唔到你了
因為我自己換左saver同servo 再set返d拉桿就無事了

我整好左啦!!係d拉桿問題咋!thz哂師兄你呀!!!!