RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1523|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Engine Inner Head 洞洞

stanley_wwy 發表於 2007-5-14 22:20:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
副 engine 個 inner head 爆到有d一個個細細個o既洞洞, 會唔會好影響 performance?

thanks
gatsby 發表於 2007-5-14 23:53:32 | 只看該作者
the compression will be downgrade........
Rcrounder 發表於 2007-5-15 00:18:25 | 只看該作者
Could you show the photo please.
cowcowlee 發表於 2007-5-15 09:23:58 | 只看該作者
爆振...用低d度數油or加盤頭介子...
 樓主| stanley_wwy 發表於 2007-5-15 12:36:18 | 只看該作者

回復 #4 cowcowlee 的帖子

唔該......

咁加介子係咪會減低compression ratio? 因 volume 大咗?

油....大路都係用tornado 25% 喎.....唔ok?
kwok 發表於 2007-5-15 14:52:53 | 只看該作者
呢個現象,我地叫"炸頂".通常引擎有呢個現象都係油針過度鎖進(尤其是橫針),從己令引擎在貪油狀態下工作,溫度上升已令至燃燒室的金屬熔解.引擎通常跟的介子片是足夠25%油的使用,加多一片0.5亦可.但千祈唔好以為不停加介子就可解決問題呀!
justinwan 發表於 2007-5-15 15:26:52 | 只看該作者
overheat ......try to open it and clean every part of the engin, and set it again ....beware of the temp .
 樓主| stanley_wwy 發表於 2007-5-15 16:23:04 | 只看該作者

回復 #7 justinwan 的帖子

唔該晒

買包介子試下先.