RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8355|回復: 17
收起左側

改造 Tug Boat 開工!

樓主| Chip1 發表於 2018-9-6 14:10:51 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我是玩開遙控車,之前都玩過遙控船但閒置太久,摩打嚴重生銹,且成套接收都有問題,所以不如留返個底,重新建造!

呢個project應該都幾大吓,所以只能不定期更新,希望大家俾D意見我,大家理性討論,謝謝!
 樓主| Chip1 發表於 2018-9-6 19:11:30 來自手機 | 顯示全部樓層
將deck面所有嘢清除。
ROVER123 發表於 2018-9-7 11:38:59 | 顯示全部樓層
哈!改呢隻船,我都玩得 好金吓!

心得一蘿蘿咯,較麻煩尾佗,
1)換摩打好易,拆原座,套上新既,用支架加溶膠固定就是!亦可以唔換用留又得!
2) 尾佗要先拆走原裝servo組件,留下佗圓轉盤,另加新servo加接臂扣來推動,調整都好花心機同時間呢!

其他接電接接收都隨意,噴水就冇啦!但水倉要保留,作為船身平衡用,咁就可以玩啦!

樓主| Chip1 發表於 2018-9-9 11:14:44 來自手機 | 顯示全部樓層

但我真係想保留噴水...如果行兩個電變得唔得?
 樓主| Chip1 發表於 2018-9-11 23:12:21 來自手機 | 顯示全部樓層
纜柱的close up...
ROVER123 發表於 2018-9-11 23:24:25 | 顯示全部樓層
加油!加油!我既宗旨就係:『唔啱就要改到啱』!
 樓主| Chip1 發表於 2018-11-8 19:36:04 來自手機 | 顯示全部樓層
改到咁樣,但電子野我完全唔識,可否指教一下?
 樓主| Chip1 發表於 2018-11-8 19:44:13 來自手機 | 顯示全部樓層
加兩張。
 樓主| Chip1 發表於 2018-11-16 21:37:05 來自手機 | 顯示全部樓層
完成錨機!
Ricky-hoho 發表於 2018-11-17 20:56:09 | 顯示全部樓層
 樓主| Chip1 發表於 2018-12-3 11:00:10 來自手機 | 顯示全部樓層
又做咗DD...
ROVER123 發表於 2018-12-4 15:38:14 | 顯示全部樓層

咦!冇見咁耐...重現江湖?

哈!個船頭改得好型仔喎!但會唔會頭重尾輕呢?如果比重差太大就難攪啦!

先攞一大排電芯放後中間,放落水試試,家有浴缸就最啱!如果真係好唔穩定,就要減少前車輪,及船身兩旁加番輪太BALANCE番.
由於未加上身塔,船身理應好穩定可靠既!如果日後點可以再加船塔等物件呢?現在所做會可能白廢呀!

樓主| Chip1 發表於 2018-12-15 11:28:13 來自手機 | 顯示全部樓層
謝謝!裝好電子嘢之後,會進行試水,希望到時隻船唔好沉啦!
 樓主| Chip1 發表於 2019-5-6 14:02:30 來自手機 | 顯示全部樓層
工程進度  
 樓主| Chip1 發表於 2019-5-19 13:12:15 來自手機 | 顯示全部樓層
想問上船上應該上什麼油保護呢?因為膠片上色後有脆化的可能!
 樓主| Chip1 發表於 2019-8-16 17:46:58 來自手機 | 顯示全部樓層
今天試船,玩玩吓接住摩打粒膠滑了牙,如何解決呢?
 樓主| Chip1 發表於 2019-8-24 21:18:13 來自手機 | 顯示全部樓層
https://youtu.be/FePVC_x5v24
hoikin_hk 發表於 2020-5-19 14:59:16 | 顯示全部樓層
Chip1 發表於 2019-8-16 17:46
今天試船,玩玩吓接住摩打粒膠滑了牙,如何解決呢?

我昨天都遇到這個問題, 因為扣電機既膠扣會容易 fing 出來.

暫時處理方法:將軸心的膠粒拉出少少,電機既膠粒就盡量移近電機. 將軸心的膠粒盡量頂死電機膠粒, 不留空位, 這樣電機膠粒就不易移動同 fing 出來.