RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: BASAKA
收起左側

堅砌!! TAMIYA TA01 Evo XV2

polyfan@hotmail 發表於 2017-12-21 22:22:18 來自手機 | 顯示全部樓層
如果完裝TA02快過你架02,怎樣
 樓主| BASAKA 發表於 2018-1-5 00:46:35 | 顯示全部樓層
polyfan@hotmail 發表於 2017-12-21 22:22
如果完裝TA02快過你架02,怎樣

以我玩咗廿年以上RC經驗,好多快車都有玩過,知道RC的速度需要甚麼代價。呢部車每一個改裝item都有根有據,所以師兄如果你話你用部原廠TAO2可以快得過我,我可以話可能性有兩個,一係你有驚人能力,如果係嘅話你應該要去鬥世界賽為港爭光。一係你無的放矢,原廠TA02用36度呔第一隻灣就反,如果師兄你確有真知卓見,歡迎約戰。
 樓主| BASAKA 發表於 2018-1-5 01:14:25 | 顯示全部樓層
tiger1 發表於 2017-12-21 12:53
師兄,用头單向換出前差速?請指敎

在平路超短行程硬避震的setting時,TA01的torque steering是因為高速轉向時內前輪失去了大部份的壓力,前差速偏向跟隨外前輪較快的速度,但直接帶動的四驅系统,直軸傳上去的速度較慢(尾輪較貼地,加上正减速的摩打),外前輪被拖慢了,車頭便往灣外拉。
雙星和kose都有單向kit可裝在前牙差殼內,但雙星的在高横G的情況下容易空轉,所以現在我用Kose。
tiger1 發表於 2018-1-5 07:58:42 來自手機 | 顯示全部樓層
BASAKA 發表於 2018-1-5 01:14
在平路超短行程硬避震的setting時,TA01的torque steering是因為高速轉向時內前輪失去了大部份的壓力,前 ...

多謝
JOHN2 發表於 2018-1-5 20:12:15 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄只欠CNC重塑既前後鋁波箱就完美
 樓主| BASAKA 發表於 2018-1-6 10:24:38 | 顯示全部樓層
JOHN2 發表於 2018-1-5 20:12
師兄只欠CNC重塑既前後鋁波箱就完美

多謝
呢個的確係我一直嘅宿願
tiger1 發表於 2018-1-6 22:03:23 來自手機 | 顯示全部樓層
Me too ;)
zetaleong 發表於 2018-6-3 18:49:58 | 顯示全部樓層
https://www.rcmonkey.jp/2018/06/ta-01.html

師兄係咪你黎嫁
日本rcmonkey有報導你架車喎
tiger1 發表於 2018-6-4 12:17:02 來自手機 | 顯示全部樓層
Ging ah c hing
ta40gt 發表於 2018-6-5 14:09:03 | 顯示全部樓層
BASAKA 發表於 2017-11-25 17:23
***輕量化項目***01 全車鈦合金和鋁合金鏍絲02 全車鈦合金和鋁合金軚尺03 全車鋁合金和尚頭04 全車鈦合金搖 ...

佩服,勁有心機!咁舊車款都搵得齊零件......利害!

樓主| BASAKA 發表於 2018-6-11 23:55:30 | 顯示全部樓層
zetaleong 發表於 2018-6-3 18:49
https://www.rcmonkey.jp/2018/06/ta-01.html

師兄係咪你黎嫁

Yes
New version is release!!
minglo909 發表於 2019-1-29 00:01:37 | 顯示全部樓層
改裝费用比任何一部主流車贵
minglo909 發表於 2019-1-29 00:05:29 | 顯示全部樓層
佩服改用64 pits 動力
minglo909 發表於 2019-1-29 00:11:05 | 顯示全部樓層
我也是老車手,原装TA02不可能快過樓主的改装車
hkloanheight 發表於 2020-2-29 10:53:06 | 顯示全部樓層
BASAKA 發表於 2018-1-5 00:46
以我玩咗廿年以上RC經驗,好多快車都有玩過,知道RC的速度需要甚麼代價。呢部車每一個改裝item都有根有據 ...

師兄,噚晚我用TA01去佐敦谷試車,單圈16秒半,同你之前post在YouTube 嘅時間差不多,但係我架車只有小量改裝,所以想约你一齊上佐敦谷交流一下心得。
我架車嘅改件如下:
1) 原廠底板及二樓板(双星)
2) 頭牙叉,尾珠叉(双星)
3) 頭萬向,尾原壓裝狗骨(双星)
4) 金屬油壓(双星)
5) 金屬摩打adapter (双星)
6) 金屬6mm wheel adapter (yokomo)
7) 金屬中軸(双星)
8) 車尾上臂ball joint 及推捍(双星)
9) 前後油壓架用原廠膠架(双星)
10) 4條32度車呔(express)
11) 尾anti~rod bar (双星)
12) 摩打,舊款LRP x12,5.5Turn
13) 齒比: 大減牙69T(双星),摩打齒24T(双星),最终齒比為7.01:1
hkloanheight 發表於 2020-2-29 17:08:47 | 顯示全部樓層
hkloanheight 發表於 2020-2-29 10:53
師兄,噚晚我用TA01去佐敦谷試車,單圈16秒半,同你之前post在YouTube 嘅時間差不多,但係我架車只有小量 ...

my photo
TRF418 發表於 2020-3-18 22:52:37 | 顯示全部樓層
500EVO 發表於 2017-11-27 18:44
買架最貴的車都不是一定羸,羸吾羸不是問題,最緊要自己開心,睇得出師兄用左大擔心機改架車,依份堅持已WI ...

講得非常好!
yin@hk 發表於 2020-5-20 14:35:14 | 顯示全部樓層
各位師兄,我都有部TA02 EVO 用6.5T摩打,有JV跑BEST LAP 16秒12,有片為證,得閒交流下https://www.youtube.com/watch?v=tK9QfB04Ykw&feature=youtu.be

WhatsApp Image 2020-05-20 at 2.26.30 PM (1).jpeg
 樓主| BASAKA 發表於 2020-11-23 12:45:09 | 顯示全部樓層
yin@hk 發表於 2020-5-20 14:35
各位師兄,我都有部TA02 EVO 用6.5T摩打,有JV跑BEST LAP 16秒12,有片為證,得閒交流下https://www.youtube.co ...

好靚!
 樓主| BASAKA 發表於 2020-11-23 12:51:12 | 顯示全部樓層
hkloanheight 發表於 2020-2-29 10:53
師兄,噚晚我用TA01去佐敦谷試車,單圈16秒半,同你之前post在YouTube 嘅時間差不多,但係我架車只有小量 ...

做得好呀!因為XV2當時仲有好多問題要就住跑,而家已經入到快車堆嘅圈速喇,只係好少機會去JV,下次去到試個圈速睇睇先!同埋要揾日一齊跑吓!