RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2437|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

OS 12TZ 3 port 很難撻, 求幫忙

kong88 發表於 2007-4-15 20:49:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
先唔該各師兄, 小弟剛買入 OS 12TZ 3 port, 發覺手飛輪轉到最高位時便很緊 (我知應該係正常的),
要好用力, 甚至應該話要非常用力才能過到最高位, 裝上車無得捉實飛輪就根本無可能轉到.
我個問題係此機要用特別大力的撻箱嗎? 因我的撻箱根本唔夠力令飛輪轉動,
我已試過拆火咀, 用風筒吹盤頂加熱, 都轉不動, 甚至已經燒了一個摩打 (此撻箱用12V 550 摩打),
撻箱的電力肯定無問題, 試過用 12V 5A 粉電, 7.2V 4300ma X 2 玩遙控車的電, 以上的電都是新的,
另我是用以下相片中的撻箱有問題嗎? 舊款那些圓筒形電撻(sorry, 我唔知點叫)會大力些嗎?
因為如果係撻箱問題, 我唔想買個另一個新的, 我諗 run in 後呢個撻箱應該夠力撻架車, 再唔該各師兄幫忙.
DieselEngine 發表於 2007-4-15 21:06:03 | 只看該作者
原帖由 kong88 於 15/4/2007 08:49 PM 發表
先唔該各師兄, 小弟剛買入 OS 12TZ 3 port, 發覺手飛輪轉到最高位時便很緊 (我知應該係正常的),
要好用力, 甚至應該話要非常用力才能過到最高位, 裝上車無得捉實飛輪就根本無可能轉到.
我個問題係此機要用特 ...

1. 拆火咀都轉唔郁, 好可能入面有野打kick, 新機有金屬屑都唔奇. 打散佢用燃料沖洗引擎內部, 再砌過睇下有冇裝錯野.
2. 如果你懷疑自己個撻箱撻唔到, 咪借其他人果d試下.
3. 吹熱機身, 鬆少許火咀, 等engine漏少少氣會易轉好多, 著車後擰番緊火咀.
chungtsai 發表於 2007-4-15 21:08:03 | 只看該作者
新偈係好難撻,試吓用支2.5批邦助扭鬆飛輪。
太古少 發表於 2007-4-15 21:08:39 | 只看該作者
撻箱絕對沒有問題,我的12TZ都係這樣的,去找一些高手幫你把,我都是去灣仔橋底找高手搞定的,仲可以幫你set埋engine添!

DieselEngine 發表於 2007-4-15 21:09:46 | 只看該作者
原帖由 chungtsai 於 15/4/2007 09:08 PM 發表
新偈係好難撻,試吓用支2.5批邦助扭鬆飛輪。

我試過撻到撻箱皮帶都掃埋.
marketer 發表於 2007-4-15 21:11:23 | 只看該作者
有加介子未?
 樓主| kong88 發表於 2007-4-15 21:31:17 | 只看該作者
已試過拆盤頂, 底蓋用燃油沖洗, 但無打散佢, 怕裝唔番.
吹熱機身, 鬆少許火咀已試過都係唔得.

我都係用批幫助扭鬆飛輪

我只有原裝的 0.1mm 介子

再 Thank you 各位
Beer 發表於 2007-4-15 22:54:09 | 只看該作者
你用風筒吹,有無度過溫度呀?我上次都係pyc d 師兄幫我吹至80 - 90 度一撻即著。你可以再試下。
 樓主| kong88 發表於 2007-4-15 23:09:59 | 只看該作者

回復 #8 Beer 的帖子

其實我都有度度, 只不過唔知我的方法對不對,
我係用風筒由上而下對正盤頂吹, 用京商隻紅外線由上而下近火咀位度,
只不過我只是吹到 80 度, 我明天試下吹到 90 度再撻.
Thanks.
Beer 發表於 2007-4-15 23:31:32 | 只看該作者
無錯,主要由上吹下,但吹禁上下就要吹下執邊等個司筒彭脹。
若真的著了,怠速可能要較大少少,等佢無禁易死火。

kwok 發表於 2007-4-19 17:28:09 | 只看該作者
放膽,加大油門吧!新引擎如果用怠速溫機是很容易夾死的.只要大油針夠富油的話,就算油門全開,引擎的轉速都是十分慢的.
VoneRRR 發表於 2007-4-22 10:10:17 | 只看該作者
我部OS TZ還後生0既時候都係0甘有性格。 不過老0左就好相處好多
去買計0個間鋪問人幫你著啦
cowcowlee 發表於 2007-4-22 11:23:32 | 只看該作者
原帖由 kong88 於 2007-4-15 23:09 發表
其實我都有度度, 只不過唔知我的方法對不對,
我係用風筒由上而下對正盤頂吹, 用京商隻紅外線由上而下近火咀位度,
只不過我只是吹到 80 度, 我明天試下吹到 90 度再撻.
Thanks.

吹耐d...個 heatsink 有80度, 唔代表c筒有80度...
老v 發表於 2007-4-22 19:12:30 | 只看該作者
搵塊毛巾包住個heatsink黎吹
會易start d
garytsang 發表於 2007-4-23 07:36:48 | 只看該作者
用批幫助扭鬆飛輪時
要留些行程比佢走,咁會幫輕撻箱,容易的撻,,,,
笨仔 發表於 2007-4-23 12:21:19 | 只看該作者

回復 #1 kong88 的帖子

睇吓幫唔幫到你!夾機! OS 偈呢期嘅買點!
我嘅run in方法係先用油沖一沖偪偈,唔洗打散部偈嘅,已免裝勘出現問題.
然後裝好[極力子]放番落車,拆咗粒火咀佢,用after oil滴小小落生氣口同火咀口處,對好飛輪位置,預備紙巾,開始撻車,係撻車時,係生氣口不停為佢加after oil油,就好似人掉鹽水咁.咁紙巾有咩用呀!咪就係用哩按住個散熱頂口,等佢唔好射到隻眼,記住喇!5-10分鐘後,轉動飛輪到盤頂,睇吓重有冇夾機,有嘅繼續...
之後清潔好啲油,裝番火咀,入滿油缸,滴幾滴燃油落生氣口,火咀電,着車哪喂(係道係咁講) ...
呢個係個人意見,試唔試睇你喇!
 樓主| kong88 發表於 2007-4-23 23:49:29 | 只看該作者
好多謝各位的幫忙, 因小弟工作關係未有時間回覆, sorry,

言歸正傳, 其實由上星期至今因工作忙需 OT 關係未有太多時間再試, 只試了三數次, 不過已大有進步,
我用風筒近距離吹個散熱, 吹至 90 度, 再馬上撻車, 已經可以撻得到個飛輪轉過最高位, 並且已經上到油,
只欠未撻, 可能主油針鬆太多了吧, 下次試下鬆 3/4 - 1 圈再試, 唔知正唔正確呢?
( 因太夜回家, 無可能在家試, 又唔可能帶落街試, 唉..., 快 d 將手頭的工作忙完, 可以早 d 返屋企就好啦   )