RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3240|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

比油死火,死火後打不著

dahdahsi 發表於 2007-4-15 13:04:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
OS火咀是新的, 是否engine overheat or fuild problem, I use "omega 25%" 紅色的
假設離合器不太早開及引擎不是過熱, 若拉開油門時排氣喉噴出油來或非常大煙, 轉數不能提升, 即油多氣少, 鎖主油針

move 發表於 2007-4-15 16:37:50 | 只看該作者
???engine
DieselEngine 發表於 2007-4-15 23:16:23 | 只看該作者
原帖由 於 15/4/2007 01:21 PM 發表
假設離合器不太早開及引擎不是過熱, 若拉開油門時排氣喉噴出油來或非常大煙, 轉數不能提升, 即油多氣少, 鎖主油針

我果部打開油門時會跌轉數和大煙(想死想死咁)但一旦起步後又好爆
最初跌轉數和大煙是因為引擎溫度未夠高及引擎內有積油
所以催油門幾下後,就會回復正常
DieselEngine 發表於 2007-4-16 00:56:29 | 只看該作者
原帖由 於 16/4/2007 12:10 AM 發表
最初跌轉數和大煙是因為引擎溫度未夠高及引擎內有積油
所以催油門幾下後,就會回復正常

no......此情況我部機是每次起步都會發生, 唔係岩岩撻車果陣跌轉(就算行完大直路回來)
所以我而家都開慢d, 廢事部車甩尾打白鴒轉停低, 驚再起步果陣死火執車(但好少死得去, 死下死下又標住行).
主油針控制油量於高轉時, 而怠速針(橫針)是供應低速用的油量, 橫針供油太多令怠速過低, 引擎比較凍, 油亦多了, 所以於每次高速後再加速的時候會就死就死咁啦
表示怠速太低太多油, 應該鎖橫針, 提高怠速而不致啟動離合器, 這樣起步會更"爽"
亦有可能怠速氣孔太細, 可調大氣孔配合
如怠速正常唔死火, 中段加速死下死下, 則可以鎖少少橫針
DieselEngine 發表於 2007-4-16 02:09:33 | 只看該作者
原帖由 於 16/4/2007 01:23 AM 發表
亦有可能怠速氣孔太細, 可調大氣孔配合
如怠速正常唔死火, 中段加速死下死下, 則可以鎖少少橫針

會唔會係壓縮差呀?
以上只是最基本的方法, 還是將車交給資深的車友"診斷"吧
NinjaPower 發表於 2007-4-16 02:45:51 | 只看該作者
原帖由 於 2007-4-16 02:40 發表
以上只是最基本的方法, 還是將車交給資深的車友"診斷"吧

你講果D基本方法,其實好實用,一針見血,絕無廢話.正呀
以前都是跟人一齊玩車才略懂一二, 文字上好難交代引擎當時的狀態,
但切忌貧燃導致超轉(OVER RPM)
有錯請批
kitcocacola 發表於 2007-4-19 23:08:55 | 只看該作者
I agree
jeffreyleung 發表於 2007-4-21 22:56:19 | 只看該作者
想請問橫針要調到什麼位置算是正常,一次調幾多,我把它左拎右拎都吾得,太大加油會死火,太细又撻吾到.請詳細指點
cowcowlee 發表於 2007-4-22 01:20:29 | 只看該作者
原帖由 jeffreyleung 於 2007-4-21 22:56 發表
想請問橫針要調到什麼位置算是正常,一次調幾多,我把它左拎右拎都吾得,太大加油會死火,太细又撻吾到.請詳細指點

走幾轉大直路後停低大約3-5秒, engine轉數無變就算正常, 一次調較唔好超過1/8turn, 通常撻車要打開油門少少, 尤其凍車, 如果用3pj/3pk最好用idle up function, 有時d engine 好有性格, tune 完之後要走一段時間先會有改變, 比 d 耐性...