RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3051|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

部車個引擎嘈左好多..

NSX 發表於 2007-4-12 20:34:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問下..自從我換左個新風隔,部車就嘈左好多,你地知道什麼原因嗎?
是不是風隔新d,入氣好d,so嘈d?
部車係快左,是什麼原因?
希望大家可幫忙給些意見^^  thx
ivanyuen02 發表於 2007-4-12 20:36:26 | 只看該作者
真車愈多風都係愈嘈,唔知油車係咪一樣
 樓主| NSX 發表於 2007-4-12 20:46:29 | 只看該作者
其實有冇可能係引擎內入左d污糟野呢?
rsx 發表於 2007-4-12 20:48:35 | 只看該作者
how does it sound, a very loud noise ?
ivanyuen02 發表於 2007-4-12 20:50:44 | 只看該作者
原帖由 NSX 於 2007-4-12 20:46 發表
其實有冇可能係引擎內入左d污糟野呢?

有都燒完排走哂啦掛... 正常就得啦,最緊要嘈得好聽
 樓主| NSX 發表於 2007-4-12 20:56:35 | 只看該作者
玩落去好正常呀!
仲快左好多,但真係好嘈,我怕係內傷~~
嘈得黎.....我好喜歡
 樓主| NSX 發表於 2007-4-12 20:58:29 | 只看該作者
thankyou  ivanyuen02 & rsx
ivanyuen02 發表於 2007-4-12 21:01:19 | 只看該作者
原帖由 NSX 於 2007-4-12 20:56 發表
玩落去好正常呀!
仲快左好多,但真係好嘈,我怕係內傷~~
嘈得黎.....我好喜歡

有D人玩2江油就KO雞比...
我用OS 12級ENGINE 玩左OVER 30江油都仲正常
笨仔 發表於 2007-4-12 21:33:24 | 只看該作者
原帖由 NSX 於 2007-4-12 20:34 發表
我想問下..自從我換左個新風隔,部車就嘈左好多,你地知道什麼原因嗎?

你睇吓條死氣喉係咪有啲位置漏油,可能係接口位漏氣!
rsx 發表於 2007-4-12 22:53:33 | 只看該作者
I'm also thinking of this possibility.

1. very loud noise
2. the car is faster than before without needle change ?

This sound like a leakage in the exhaust loop.  (engine is running lean, not enough oil)

which engine is it ?

If it is current Nova or OS engine etc ..., the noise will be very very loud, if it is kit engine, the sound is will be louder than normal, but not very very loud.

原帖由 笨仔 於 2007-4-12 21:33 發表

oliver 發表於 2007-4-12 22:57:01 | 只看該作者
原帖由 NSX 於 2007-4-12 20:34 發表

風隔一定要落風隔油...用以阻止塵/微粒進入化油器
 樓主| NSX 發表於 2007-4-13 01:14:56 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 2007-4-12 22:57 發表

風隔一定要落風隔油...用以阻止塵/微粒進入化油器

風隔油是怎樣的?
我沒有落喔....也不知要落^^"
thx~~
 樓主| NSX 發表於 2007-4-13 01:16:47 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2007-4-12 21:33 發表

我睇過沒漏氣,之前條喉是漏的,我補了補鋼膠,應該沒問題
 樓主| NSX 發表於 2007-4-13 01:18:22 | 只看該作者
原帖由 rsx 於 2007-4-12 22:53 發表
I'm also thinking of this possibility.

1. very loud noise
2. the car is faster than before without needle change ?

This sound like a leakage in the exhaust loop.  (engine is running lean ...

sorry- -" 我真的不太會看英文
但都多謝你的教授^^