RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3814|回復: 9
收起左側

無刷摩打防水和更換問題

樓主| h5n1 發表於 2017-3-14 11:22:18 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問下各位師兄係咪全部冇刷摩打都可以防水 同 船用的無刷摩打 和其他 無刷摩打是不是一樣的 只要尺寸 放得入就可以 小弟有架ft012 摩打啤呤爆咗 想換隻勁啲摩打 有冇其他好介紹 我知唔知道 ft012電變 是幾多a數 唔該各位師兄
kkc 發表於 2017-3-14 16:06:13 | 顯示全部樓層
摩打3500kv 電變30A左右。
 樓主| h5n1 發表於 2017-3-14 18:25:05 來自手機 | 顯示全部樓層
唔該師兄 我想問即係唔係 kv數目越大 "隻麼打就越快
 樓主| h5n1 發表於 2017-3-14 18:34:42 來自手機 | 顯示全部樓層
該師兄咁我想問下 摩打要去到幾大先要轉電變呢
mojo8888 發表於 2017-3-14 21:05:21 | 顯示全部樓層
h5n1 發表於 2017-3-14 18:34
該師兄咁我想問下 摩打要去到幾大先要轉電變呢

電變睇電池總A值決定!  2200mah x 40C = 88A 以上電變, 否則會燒!  KV值越大, 只能用細size 槳。
 樓主| h5n1 發表於 2017-3-14 23:35:45 來自手機 | 顯示全部樓層
明白曬唔該師兄
RGM-111 發表於 2017-3-15 10:56:05 | 顯示全部樓層
mojo8888 發表於 2017-3-14 21:05
電變睇電池總A值決定!  2200mah x 40C = 88A 以上電變, 否則會燒!  KV值越大, 只能用細size 槳。
...

一定不是睇電池總A數 決定的!! , 是睇Motor Max A (draw current) 決定 ; 要看個別motor specification (如 Motor spec. Max 60A , 你個ESC 大過 60A 便可, 當然予鬆D會好D啦).現今無刷 ESC 大多有保護設計....就算 esc 如45A , motor Max 60A , 好多時motor 未去到Max output(i.e Max A) , 個esc 以經啟動保護 而cut output了, 基本上好少燒

反而 motor過熱, 重易燒=__=
kkc 發表於 2017-3-15 11:04:58 | 顯示全部樓層
FT012都已經好快,再換快摩打架船仔都頂唔順的。
 樓主| h5n1 發表於 2017-3-15 18:24:04 來自手機 | 顯示全部樓層
明白曬師兄唔該曬 咁我一般性看到外邊有得買3500 kv但係有冇寫幾多A 即係 變呢
mojo8888 發表於 2017-3-15 19:52:08 | 顯示全部樓層
h5n1 發表於 2017-3-15 18:24
明白曬師兄唔該曬 咁我一般性看到外邊有得買3500 kv但係有冇寫幾多A 即係 變呢 ...

有寫Max A電機會用