RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1446|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教各位師兄...check車問題...

烈火之魂 發表於 2007-4-7 01:11:16 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
而家架車又係一邊甩一邊唔甩....
我換晒d新既波頭羅絲...油壓油...尾波箱油...d爛左既件...
重新較到d setting左右對稱...
但係一整起個車頭or車尾都係發現兩邊轆唔對稱...(一邊離地多d)
我就用粒機米同彈弓就返....咁做岩唔岩?
不過整左都係咁....
會唔會係個底板"lun"左...?點check?
仲有d咩可能性??
多謝師兄答覆...
lokaman 發表於 2007-4-7 01:22:28 | 只看該作者
原帖由 烈火之魂 於 2007-4-7 01:11 發表
而家架車又係一邊甩一邊唔甩....
我換晒d新既波頭羅絲...油壓油...尾波箱油...d爛左既件...
重新較到d setting左右對稱...
但係一整起個車頭or車尾都係發現兩邊轆唔對稱...(一邊離地多d)
我就用粒機米同彈弓就 ...

play in wanchai
devilstar 發表於 2007-4-7 03:31:32 | 只看該作者
原帖由 lokaman 於 2007-4-7 01:22 發表

play in wanchai

我又想搵啲高手幫我check吓部車呀.幫幫忙啦文泰
lokaman 發表於 2007-4-7 05:24:50 | 只看該作者
原帖由 devilstar 於 2007-4-7 03:31 發表

我識set 12 son,幫唔幫到你你你
lokaman 發表於 2007-4-7 05:26:32 | 只看該作者
原帖由 devilstar 於 2007-4-7 03:31 發表

我唔係高手係中手 ,你叫到,幫你搞靚佢

倒錢落海 發表於 2007-4-7 09:29:01 | 只看該作者
原帖由 烈火之魂 於 2007-4-7 01:11 發表:而家架車又係一邊甩一邊唔甩....我換晒d新既波頭羅絲...油壓油...尾波箱油...d爛左既件...重新較到d setting左右對稱...但係一整起個車頭or車尾都係發現兩邊轆唔對稱...(一邊離地多d)我就用粒機米同彈弓就 ...
我係咁樣調校:首先將前後控制droop value既機米鬆晒(容許四支臂跌到最低),然後油壓彈弓preload前3mm後4mm,呢個時候應該會發現四條彈弓都鬆鬆地有虛位(因為的臂跌得太低),於是收緊機米直至四條彈弓都剛剛好入晒位,咁就算數。
 樓主| 烈火之魂 發表於 2007-4-7 13:10:41 | 只看該作者
原帖由 倒錢落海 於 2007-4-7 09:29 發表
我係咁樣調校:首先將前後控制droop value既機米鬆晒(容許四支臂跌到最低),然後油壓彈弓preload前3mm後4mm,呢個時候應該會發現四條彈弓都鬆鬆地有虛位(因為的臂跌得太低),於是收緊機米直至四條彈弓都剛剛好 ...

就係set左之後兩面唔對稱ma...
lokaman 發表於 2007-4-7 13:59:45 | 只看該作者
原帖由 烈火之魂 於 2007-4-7 13:10 發表

你坼4絛油压,check下長度有冇長度一,4條kingpin有冇曲,膠前後arm有冇变形,8粒大波頭有冇曲,最重要上架set返啲toe in out,champer各樣拿樣
lokaman 發表於 2007-4-7 14:06:26 | 只看該作者
原帖由 烈火之魂 於 2007-4-7 13:10 發表

你試下前後down stop不用,試下係唔係一樣大細灣,check下狗骨及杯有冇fing得好勁,係就換左重試,尾牙义有冇油及傘齒正唔正常,
~出前一丁~ 發表於 2007-4-7 16:08:51 | 只看該作者
原帖由 lokaman 於 2007-4-7 14:06 發表

你試下前後down stop不用,試下係唔係一樣大細灣,check下狗骨及杯有冇fing得好勁,係就換左重試,尾牙义有冇油及傘齒正唔正常,

高手高手....~
jimjimracing 發表於 2007-4-7 16:59:19 | 只看該作者
不如打散架野.. 再砌過.. 順便check 埋塊底板有無事
lokaman 發表於 2007-4-8 07:10:40 | 只看該作者
原帖由 jimjimracing 於 2007-4-7 16:59 發表
不如打散架野.. 再砌過.. 順便check 埋塊底板有無事

如果打散你講的話係另一樣野,請你看topic先講野,今你又点check呀jimjimracing
哥仔有物高見

p03d03 發表於 2007-4-13 12:27:39 | 只看該作者
你可以check前/後狗骨杯/差速杯有冇起 ? 狗骨pin(萬向)有冇蝕到平?
如起了或蝕到平左, 就換啦 !