RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 21315|回復: 92
收起左側

EX10helios 想改FLYSKY module

樓主| kevinchan520 發表於 2016-12-3 21:42:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有無師兄可以提供資料,用邊隻module同接收......用幾大既電阻
我記得很久以前見過但搵唔番個網~萬分感謝~!!
又或者有無師兄可以幫人代整?
chowhungjai 發表於 2016-12-4 01:37:33 | 顯示全部樓層
12K ohm resistor between the signal and +ve
sean2013 發表於 2016-12-5 10:07:00 | 顯示全部樓層

Luke 發表於 2016-12-5 12:29:34 來自手機 | 顯示全部樓層

最簡單係咁,我用10K電阻.
Luke 發表於 2016-12-5 12:33:55 來自手機 | 顯示全部樓層
想靚仔D,可以同KO買個module 吉盒仔,改塊萬用版fit 入去
Luke 發表於 2016-12-5 12:57:04 來自手機 | 顯示全部樓層
FS module 用呢隻,或者用GT-3B拆都得
RGM-111 發表於 2016-12-5 18:32:55 | 顯示全部樓層
我就直頭改個module 入 控內(EX-1 Mars 係 夠位的) 同改埋天線位.
反正好少 還原.

module 鐸位

module 鐸位

Module 改平粒cap

Module 改平粒cap

單面PCB (PPM side)

單面PCB (PPM side)

MCU PCB 做isloation

MCU PCB 做isloation

貼上單面PCB+捍3條線

貼上單面PCB+捍3條線

捍天線&偷線出原本module 盒位

捍天線&偷線出原本module 盒位

改天線

改天線

完成

完成

樓主| kevinchan520 發表於 2016-12-5 21:05:32 | 顯示全部樓層
首先感謝各位師兄既貼圖同回復.由於我真係對改控完全無經驗又好想攪
咁 module 我係淘寶搵到呢個https://world.taobao.com/item/20 ... amp;_u=t2dmg8j26111
另外呢個高頻頭聲稱只要接好 + -同PPM線就用得,咁.......EX10後面咁多支針........邊3支針代表 + -同PPM呢?
Luke 發表於 2016-12-6 00:33:41 | 顯示全部樓層
樓上RGM111師兄有寫:由天線數落上至下:
1:ppm
2:GND(Ground)
3:VCC(12v)
就呢三條
RGM-111 發表於 2016-12-6 02:05:09 | 顯示全部樓層
樓上RGM111師兄有寫:由天線數落上至下:
2:GND(Ground)
3:VCC(12v)
(哩告系 for EX-1 / EX-1 Mars ...series)

EX-10 Helios / Exxxx  應該晤同!!!!!!
無remember wrong 系
上至下
2 : No Use
3:VCC (12V)
4:GND

另remember add 10K resistor between PPM & VCC for EX-1 Module

EX-10 Pin 有請其他C兄 confirm 下, Thx
Luke 發表於 2016-12-6 09:16:01 來自手機 | 顯示全部樓層
原來如此,都係他一他穩陣!
chowhungjai 發表於 2016-12-6 10:16:31 | 顯示全部樓層
Luke 發表於 2016-12-6 09:16
原來如此,都係他一他穩陣!

他錶搵吳到ppm架!
Luke 發表於 2016-12-6 11:59:33 | 顯示全部樓層
chowhungjai 發表於 2016-12-6 10:16
他錶搵吳到ppm架!

我意思係,知到Pinout固然緊要, 但他錶覆一次12V同Gnd都好緊要,否則駁錯就後悔莫及喇.
當然各位師兄有埋示波器就更完善啦~
Luke 發表於 2016-12-6 12:18:18 | 顯示全部樓層
另外剛剛Search到,似乎Pin2同Pin4都係Gnd,但我無EX-10 Helios唔知真唔真.

http://bbs.5imx.com/forum.php?mod=viewthread&tid=395497
ahelp 發表於 2016-12-7 23:01:57 來自手機 | 顯示全部樓層
想問師兄,係咪用taobao 直上fs2.4 就用得架?
Luke 發表於 2016-12-10 01:25:29 來自手機 | 顯示全部樓層

KO用的話, 一定要改.有D師兄話過TB有D賣家改埋,但又未經證實....
RGM-111 發表於 2016-12-12 12:04:00 | 顯示全部樓層
其實系KO用 FLY-SKY 個 TM-002 module 的話, 才要加resistor....
我有支用 FrSky 個DIY module 改係唔洗加resistor 就用得.

有C兄說 FS 有delay問題...都可以考慮用Frsky module / 其他...但講receiver 就 FS 認真抵玩

C兄支2000-R limited wo (什麼no. ??),...我都有支NIB 唔舍得改......
ahelp 發表於 2016-12-13 23:49:20 來自手機 | 顯示全部樓層
想問師兄,如果買Tao bao fs 改落依個芒早發射ok ma?
依個芒早發射壞左
ahelp 發表於 2016-12-13 23:50:12 來自手機 | 顯示全部樓層
2000r 真是很靚
ahelp 發表於 2016-12-14 00:26:49 來自手機 | 顯示全部樓層
$40 接收,實在抵玩