RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4171|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[個人分享] 新手砌250~ 多多指教

jukeqq2002 發表於 2016-1-19 00:23:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

比朋友推左入坑
Taobao 買左隻QAV250 自己砌
然後買 King Kong 動力套裝
King Kong 2204-2300KV x4
King Kong BLHeli 12A 2-4S (支持One-Shot) x4
King Kong UBEC 3A 2-6S
CC3D Micro

呢Set 都係 RMB 388
又穩又抵~ 新手一流

拆左兩次 汁到D線 靚靚仔仔
自己好滿意~ 541g 我唔知好定唔好~
配CC3D 好穩 好好控
暫時無錢買FPV, 有機會可以試下

希望呢度學到野~ 多多指教

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

法師傅 發表於 2016-1-21 10:08:50 | 只看該作者
恭喜 !!! KINGKONG 套裝係好底玩 !!!
1. 隻KINGKONG 12A 唔錯的 , 係衰在大隻左DD , 同埋如果玩4S好危 !!!
2. DEVO 6CH 接收 ? 呢隻野天線太短 , 唔好飛咁高咁遠 , 好易斷控 ! 尤其電訊天線0既附近 , 好易炸機 !!!
3. 控上面SET左失控保護未 ?
4. CCD用左減震 ? 留意D線唔好拉咁緊 , 同埋如果插電腦時睇住條USB唔好壓到減震唔水平 ,
    因為好多人因為用左減震而攪到飛控唔水平 , 架機就永遠側埋一邊 ...
 樓主| jukeqq2002 發表於 2016-1-21 10:21:25 | 只看該作者
法師傅 發表於 2016-1-21 10:08
恭喜 !!! KINGKONG 套裝係好底玩 !!!
1. 隻KINGKONG 12A 唔錯的 , 係衰在大隻左DD , 同埋如果玩4S好危 !!! ...

Thanks 法師傅

我選擇用3S 、因為覺得唔洗用到4S
隻接收機都幾短,不過未試過拉距離,考慮將來改長天線
我上網見過CC3D 有failsafe,有人就話用隻遙控,
我又研究唔到failsafe 應該要點set

另外就係Micro CC3D 個減震板好好裝

Terence888 發表於 2016-1-22 11:57:58 | 只看該作者
想問下大家自砌機係咪都係上淘寶買?香港鋪頭有冇呢 D 件賣?
jackyjacky 發表於 2016-1-22 13:01:04 | 只看該作者
Terence888 發表於 2016-1-22 11:57
想問下大家自砌機係咪都係上淘寶買?香港鋪頭有冇呢 D 件賣?

可以到 ....... 香港四軸 ....
ERIXON 發表於 2016-3-7 16:51:39 | 只看該作者
我都考慮緊自執自砌。
我睇銀燕,見師兄有388套裝,有d想轉軑~XD
ERIXON 發表於 2016-3-9 12:00:08 | 只看該作者
我都考慮緊自執自砌。 我睇銀燕,見師兄有388套裝,有d想轉軑~XD